Feltbussinstallering – enkelt vedlikehold og utvidelse

Feltbussinstallering – enkelt vedlikehold og utvidelse

Helt enkelt passende

Den kompakte konstruksjonen sparer vekt og skaper plass.

Dine fordeler: Skalerbare feltbarrierer og utstyrskoblere

  • Optimal tilgjengelighet ved feil grunnet Hot-Swap-egnede komponenter
  • Rask installering grunnet felttilkoblingsbokser som er forhåndskablet og klare til montering
  • Meget enkel segmentplanlegging uten behov for maskinvarereserve
  • Enkle utvidelsesmuligheter og konsekvent modulær
  • Til 4-leder-feltbussutstyr finnes det også varianter med 24 V DC-fordeling
  • Lave lagerkostnader fordi det kun finnes tre artikkelnumre for alle anvendelser

Dine fordeler: Feltutstyrstilkoblingsboks

  • Svikttider redusert til et minimum grunnet mulighet for M12-kabeltilkobling
  • Husvarianter for Ex- og Non-Ex-installeringer
  • Lave lagerkostnader fordi det benyttes standard feltbusskabler fra trommel

Anvendelse

Ved oppbygging av feltbussinstalleringer innen prosessteknikk spiller tilgjengelighet en meget viktig rolle. Det gjelder for både Profibus PA og for Foundation Fieldbus.

Feltbarriere og topologi
Bruk av segmentprotektorer eller feltbarrierer beskytter bussegmentet blant annet mot kortslutninger i radialledninger og sørger for nødvendig tennbeskyttelsesklasse. Vanlige, flerkanals feltbarrierer har likevel den ulempe at de ved svikt ikke kan skiftes ut uten tilbakevirkninger. Ved linjetopologien, som vanligvis benyttes, må i de fleste tilfeller snarere hele segmentet kobles ut, slik at enkelte feltbarrierer kan skiftes ut. Det går på bekostning av tilgjengeligheten.

Hvordan en feil påvirker det komplette systemet

Hvordan en feil påvirker det komplette systemet

Feltkabling
Også helt nær prosessen, ved tilkoblingen av feltutstyr, er det krav om raske muligheter for utskiftning som kan foretas av personell uten elektroutdannelse, dette for å holde stillstandstider på et lavest mulig nivå. En slik rask utskiftning omsettes i praksis i form av pluggforbindelser på feltutstyret – vanligvis M12 eller 7/8". Dette høres i første omgang meget enkelt ut. Omgivelsesforholdene er likevel ofte meget røffe (Atex, støv, syrer, etsende gass osv.) og gjør  at feltkonfeksjonerbare plugger som regel ikke kan benyttes. Tetningen mellom kabel og pluggforbinder utgjør her det svake punktet.

Hvis man velger pluggforbindere, benyttes støpte forbindelser som dermed er permanent tette.
Avstandene mellom feltfordeler og feltutstyr er ofte ulike, derfor kreves det også et høyt antall prefabrikkerte kabler i forskjellige lengder. Av økonomiske årsaker er det ikke mulig å alltid ha et slikt antall forskjellige kabler tilgjengelig. Merarbeid for lagerhold og logistikk ville ikke ha stått i et fornuftig forhold.

Løsning

Feltbarrierer som kan utvides modulært  

Feltbarrierer som kan utvides modulært

Skalerbart feltnivå
Når det gjelder feltbarrierer tilbyr Phoenix Contact et skalerbart installeringskonsept som minimerer konsekvensene av feil på et segment, og dermed øker anleggets tilgjengelighet. Uten å påvirke kommunikasjonen til de øvrige feltbussdeltagerne kan feltbussbarrierer skiftes ut under drift, eller Profibus PA- eller Foundation Fieldbus-segmentet kan utvides.

Dette er mulig ved å benytte en DIN-skinnepluggforbinder, som inngår i leveransen av alle koblere. Pluggforbinderen sørger for at krysskommunikasjonen – som ved backplane – opprettholdes selv om en enkelt utstyrskobler fjernes. I tillegg brukes den til å utvide et segment uten at driften til allerede tilgjengelig utstyr påvirkes.

Felttilkoblingsboks med feltbarrierer som kan utvides modulært  

Felttilkoblingsboks med feltbarrierer som kan utvides modulært

Vi tilbyr ikke bare alle nødvendige komponenter som utstyrskoblere, feltbarrierer, overspenningsbeskyttelse og feltbusskabler, men også felttilkoblingsbokser som er klare til å installeres
(Junction Boxes).

Disse er enten prefabrikkert for individuell utbygging eller allerede komplett utstyrt med alle nødvendige feltbarrierer, og kablet opp. Felttilkoblingsboksene finnes for Ex- og Non-Ex-installeringer og leveres med alle nipler og kabelklemmings- og skjermskinne.

Feltutstyrstilkoblingsboks

Typisk kablingsstruktur i et kjemisk anlegg  

Typisk kablingsstruktur i et kjemisk anlegg

På feltutstyrssiden tilbyr Phoenix Contact en liten passiv tilkoblingsboks som fungerer som bindeledd like foran feltutstyret. Den gir en feltegnet forbindelse av trommelmaterialets kabelende fra feltfordeleren med den åpne enden til den prefabrikkerte M12-kabelen til feltutstyret.

Huset i metall og bruk av skjermnipler sikrer en sømløs skjermforbindelse i samsvar med feltbusstandard. I huset trenger man bare å legge på de to feltbusslederne. Utførelsen som enkel, elektrisk komponent og i fargealternativ blått åpner også for bruk av feltutstyrstilkoblingsboksen i egensikre strømkretser opptil Ex-sone 1.

PHOENIX CONTACT AS

Strømsveien 344
N-1081 Oslo
+47 22 07 68 00

Dette nettstedet bruker cookies, ved å fortsette å bla gjennom samtykker du til vår cookie politikk. Les vår personvernpolicy for mer informasjon.

Lukk