Plug & Play med kraftige pluggforbindere gjør det lettere for BASF å skifte ut automatikkskap

Oversikt

BASF Antwerpen  

I Antwerpen finner vi verdens nest største BASF-produksjonsfabrikk

  • På produksjonsfabrikken Antwerpen har kjemikonsernet BASF en omfattende infrastruktur med eget overføringsnettverk og flere hundre trafostasjoner.
  • I mellomspenningskoblingsanleggene skulle de gamle beskyttelsesreleene skiftes ut med nytt styre- og beskyttelsesutstyr.
  • BASF betemte seg for et Plug & Play-konsept med pluggforbindere fra produktserien HEAVYCON EVO.
  • På denne måten kunne man spare mye tid ved utskiftning av automatikkskap.

Kundeprofil

BASF-avdelingen Antwerpen forbruker rundt tre prosent av den totale strømmen i Belgia. For en kjemifabrikk i en slik størrelsesorden har tilgjengelighet og pålitelighet ved strømforsyningen absolutt høyeste prioritet. Produksjonsavdelingen er tilkoblet høyspenningsnettet via flere tilkoblingspunkter.

Anvendelse

Björge Joacim, Product Manager Interface hos Phoenix Contact, nv/sa, Zaventem, Belgia, Dirk Van Bogaert, Elektrische Energieversorgung und Infrastruktur, BASF Antwerpen, Belgia og Koen Meersman, ingeniør for elektroteknikk, PA Solutions, Melsele, Belgia  

Sammen om moderniseringstiltakene: Björge Joachim, Dirk Van Bogaert og Koen Meersman (fra venstre mot høyre)

Et 36 KV firmanett fordeler strømmen over 6 KV- og 10 KV-ledningsnettet til forskjellige produksjonsanlegg. Hvert mellomspenningskoblingsanlegg overvåkes permanent av forskjellige strøm- og spenningsmålere. Spenningstilførselen til de elektriske forbrukerne kan kobles enkeltvis. Disse målerne og koblingsforløpene, som kan se enkle ut ved første øyekast, bør absolutt ikke undervurderes.

"Hvert mellomspenningskoblingsanlegg har en primær- og høyspenningsdel samt et automatikkskap som styre- og beskyttelsesanordningene er montert i", forklarer Dirk van Bogaert fra avdelingen Elektrische Energieversorgung und Infrastruktur hos BASF i Antwerpen. "For tiden skiftes styreanordningene til enkelte av de eldre 6 kV-anleggene ut. Produksjonsenhetene kan ikke kobles fra nettet på ubegrenset tid.“ Hvis en enhet kobles ut, er tidsvinduet for endringene sterkt begrenset.

Løsning

HEAVYCON EVO med bøylelås  

Bøylelåsen gjør tilkoblingen enklere og sikrere

I samarbeid med engineering-partner PA Solutions ble det utviklet en løsning som gjør det mulig å skifte ut et automatikkskap på kun fire timer. "For å måle strøm og spenning benyttes måleomformere i mellomspenningskoblingsanleggets primærdel", forteller van Bogaert. "Der reduseres strøm og spenning til 1 A og 100 V. Sammen med andre signaler må disse signalene derettes videreføres til tilhørende automatikkskap."

Hvert automatikkskap må forsynes med strøm og utstyres med sonder, som er tilkoblet via en koblingskrets. "For å foreta endringer på kort tid benytter vi en type Plug & Play-system for automatikkskap", sier Koen Meersman, ingeniør for elektroteknikk hos PA Solutions. "Først for kort tid siden begynte vi å benytte pluggforbindere", supplerer van Bogaert. "For fem år siden benyttet vi fremdeles kun skruforbindelser".

HEAVYCON EVO fra Phoenix Contact  

Kombinasjon av forskjellige kontakttyper i en og samme pluggforbinder

En av utfordringene ved moderniseringen var å føre forskjellige signaltyper sammen i en og samme pluggforbindelse – en ytterligere grunn til hvorfor BASF lot valget falle på pluggforbinderne HEAVYCON EVO. Pluggforbinderne overfører analoge målesignaler fra strøm- og spenningsmålere samt andre styresignaler, som ikke må forveksles med hverandre og som ikke må kunne påvirke hverandre gjensidig.

HEAVYCON EVO er en modulær konstruksjon: I en og samme pluggforbinder kan flere moduler være satt sammen med forskjellige kontakttyper, uten at de påvirker hverandre gjensidig.

For prosjektet har Phoenix Contact også konfeksjonert kablene som ved modifiseringen delvis ble tilkoblet de tilgjengelige klemmene i primærdelen.

HEAVYCON EVO-pluggforbinder for tilkobling på automatikkskapet  

HEAVYCON EVO-pluggforbinder for tilkobling på automatikkskapet

"Fordelen ved Plug & Play-konseptet med ringstruktur ligger i det faktum at begge pluggforbindelser i det tilgrensende automatikkskapet kan sammenkobles med ett forbindelsesstykke dersom en av boksene fjernes“, forteller Meersman. "På denne måten oppnår vi både ringstrukturen og redundansen."

Fasit

Modulsystemet forhindrer forveksling av pluggforbinderne, noe som var et veldig viktig aspekt. "En ytterligere fordel er at pluggforbinderhusene er støv- og vanntette, slik at kortslutning ikke oppstår. Hvis en pluggforbinder trekkes ut og legges til side i nærheten, beskyttes resterende pluggforbinderside av en hette“, sier van Bogaert. "For oss var det først og fremst viktig at pluggforbinderne var like pålitelige som de tidligere skruforbindelsene. Hendelen på pluggene gir en enkel og stabil forbindelse. Takket være det modulære systemet kunne vi slå sammen samtlige signaler i en og samme pluggforbinder, slik at feil ikke kunne oppstå ved installeringen."

PHOENIX CONTACT AS

Strømsveien 344
N-1081 Oslo
+47 22 07 68 00

Mer informasjon

Referrer:

Dette nettstedet bruker cookies, ved å fortsette å bla gjennom samtykker du til vår cookie politikk. Les vår personvernpolicy for mer informasjon.

Lukk