Friksjonsfri skipstrafikk takket være sluseautomatisering i Zeebrügge havn

Oversikt

Sluseanlegg i Zeebrügge havn  

Sluseanlegg i Zeebrügge havn

  • I Zeebrügge ligger en av Europas viktigste havner. Den er den nest største og mest moderne maritime omlastingsplassen i Belgia.
  • Strengere sikkerhetskrav forutsetter en pålitelig signalisering og diagnostikkmuligheter på sluseanlegget.
  • Phoenix Contact har utviklet feltbussegnede signaliseringslamper som integreres i sluseanlegget.
  • Komponentene, systemene og løsningene fra Phoenix Contact åpner for sikker passering av Pierre-van-Damme-slusen og en friksjonsfri vareutveksling.

Kundeprofil

Pierre-van-Damme-sluse i Zeebrügge havn  

Pierre-van-Damme-sluse i Zeebrügge havn

På havnen i Zeebrügge fraktes, i tillegg til mange forskjellige typer gods, hovedsakelig personbiler fra forskjellige produsenter videre med skip over hele verden.

Herfra transporterer containerskip 2,2 millioner biler hvert år rundt hele kloden og har gjort den belgiske byen til verdens største nav for personbiler. For den såkalte rorotrafikken (roll-on, roll-off) er Zeebrügge også den viktigste europeiske havnen.

Anvendelse

Signaliseringslamper i Zeebrügge havn  

Signaliseringslampene viser de viktigste kommandoene

På grunn av strengere sikkerhetskrav forventet de ansvarlige for Zeebrügge havn en pålitelig og diagnostiserbar signalisering på sluseanlegget. En viktig utfordring bestod i en redundant spenningsforsyning, et likeledes redundant feltbussystem samt høy tilgjengelighet og diagnostikkmuligheter.

I tillegg måtte signaliseringslampene oppfylle betingelsene i IALA E200-1 samt EN 12699 og være egnet for de røffe omgivelsesforholdene i maritime omgivelser.

Løsning

Inline-controller  

Inline-kontrollere for kommunikasjon med signaliseringslampene

Phoenix Contact har utviklet feltbusskompatible signaliseringslamper som de i fellesskap med en systemintegrator har implementert i sluseanlegget. Signaliseringslampene i produktserien CSD-SL, som finnes i lysfargene rød, grønn, gul og hvit, imøtekommer kravene i IALA E200-1 samt EN 12699.

I tillegg til en utmerket lysrekkevidde imponerer lampene også med en redundant spenningsforsyning og et redundant feltbussystem. To strømforsyninger og to adskilte feltbussmoduler sørger dermed for høy tilgjengelighet og diagnostikkmuligheter. Signaliseringslampenes hus samt tilkoblingsteknikken er konstruert for de røffe omgivelsesforholdene i nettopp maritime omgivelser.

Sluseanlegg i Zeebrügge havn  

Automatiseringsteknikk fra Phoenix Contact sørger for trygg og sikker innseiling

PROFINET-basert samt redundant utformet styreteknikk

Kontrollerne fra Phoenix Contact som benyttes i sluseanlegget formidler data fra signaliseringslampene videre til et overlagret styresystem via sanntids-Ethernet-protokollen PROFINET. De ansatte på kontrollrommet kan lese av informasjon om signalanlegget som aktuell lysstyrke, strøm, spenning og LED-enes status samt lysstyrken som virker inn på lampene.

I tillegg til diagnostikk av signaliseringslampene kan hver enkelt LED styres. Kontrolleren fra Phoenix Contact skriver diagnostiserte data direkte inn i en SQL-database, noe som gir en sikker arkivering. For å automatisere de fire løftebroene på sluseanlegget og tilhørende sikkerhetsteknikk benyttes et høyt antall ytterligere komponenter og systemer fra Phoenix Contact, blant annet de velkjente rekkeklemmene samt releer, kontrollere, I/O-moduler og signalomformere.

Signaliseringslampene styres via en fiberoptisk forbindelse ved hjelp av PROFINET-protokollen. Styreinstruksene kommuniseres til den PROFINET-kompatible småkontrolleren ILC 171 ETH 2TX via Switches. For hver av de åtte meter høye mastene som signaliseringslampene er montert på, finnes to ILC 171 ETH 2TX med tilhørende feltbussmaster. Hvis en kommunikasjonsstrekning svikter, overtar den andre kontrolleren oppgavene umiddelbart og signaliserer feilen til kontrollrommet.

Fasit

Signaliseringslamper og automatiseringsteknikk fra Phoenix Contact sikrer at sluseforløpet i Zeebrügge fungerer friksjonsfritt for alle som er implementert i forløpet.

Gjennom hele prosessen mottar kapteinen de viktigste kommandoene via signaliseringslampene, fra lukking av bommer på respektive sluseside, nivånivellering og helt til sluseporten åpnes. Komponentene, systemene og løsningene fra Phoenix Contact muliggjør derfor en sikker passering av Pierre-van-Damme-slusen og dermed en rask og trygg vareutveksling.

Produkter

BeskrivelseTypeArt.nr.
Modulær Inline-kontroller med Ethernet-baserte protokoller Modbus/TCP og PROFINETILC 171 ETH2700975
LED-signaliseringslampe, 300 mm, rødCSD-SL 300 RD2701788
LED-signaliseringslampe, 300 mm, grønnCSD-SL 300 GN2701786
LED-signaliseringslampe, 300 mm, gulCSD-SL 300 YE2701787
INTERBUS-avgreningsmodul med tilbehør
(tilkoblingsplugg og merkefelt)
IBS IL 24 RB-T-PAC2861441
BeskrivelseTypeArt.nr.
Modulær Inline-kontroller med Ethernet-baserte protokoller Modbus/TCP og PROFINETILC 171 ETH
LED-signaliseringslampe, 300 mm, rødCSD-SL 300 RD
LED-signaliseringslampe, 300 mm, grønnCSD-SL 300 GN
LED-signaliseringslampe, 300 mm, gulCSD-SL 300 YE
INTERBUS-avgreningsmodul med tilbehør
(tilkoblingsplugg og merkefelt)
IBS IL 24 RB-T-PAC

PHOENIX CONTACT AS

Strømsveien 344
N-1081 Oslo
+47 22 07 68 00
Referrer:

Dette nettstedet bruker cookies, ved å fortsette å bla gjennom samtykker du til vår cookie politikk. Les vår personvernpolicy for mer informasjon.

Lukk