Fra elektronikkhus til automatikkskapmodul for AS-Interface

Oversikt

AS-i-automatikkskapmodul KE5 fra Pepperl+Fuchs  

AS-i-automatikkskapmodul KE5 til tappeanlegg for drikkevarer

  • Innen anleggsteknikk – for eksempel for drikkevareindustrien – blir kostnadseffektive løsninger som er enkle å installere, stadig viktigere.
  • Kompakte moduler på lavere feltnivå med et høyt antall tilkoblingspunkter er her fremdeles en sjeldenhet.
  • I tett samarbeid med Phoenix Contact har Pepperl+Fuchs utviklet automatikkskapmodulen KE5, som lukker dette gapet.
  • Med utgangspunkt i dette kundespesifikke prosjektet har Phoenix Contact brakt husserien ME-IO på markedet.

Kundeprofil

EMC-kammer hos Pepperl+Fuchs i Mannheim  

EMC-kammer hos Pepperl+Fuchs i Mannheim

Ved elektrisk eksplosjonsbeskyttelse og ved sensorsystemet betraktes bedriften Pepperl+Fuchs som en pionér og innovator, og det blant kunder over hele verden.

Pepperl+Fuchs har sitt hovedsete i Mannheim i Tyskland, her finner man blant annet utviklings- og markedsføringsavdelingene samt også laboratoriene.

Anmodning

Produktmanager Dr.rer.nat. Konrad Kern (til venstre) og utvikler Dipl.-Ing. Frank Ebert, Pepperl+Fuchs  

Dr.rer.nat. Konrad Kern (til venstre) og Dipl.-Ing. Frank Ebert

Veien fra en enhet utvikles og til den kan faktisk kan tas i bruk, er ofte lang. Derfor er det ikke på noen måte en selvfølge at sluttbrukerens detaljerte krav til utstyret gjør seg bemerkbare allerede hos de som utvikler komponentene.

"Med Phoenix Contact som spesialist for elektronikkhus og kretskorttilkoblingsteknikk klarte vi å bryte kravene fra drikkevareindustriens anleggsteknikk nøyaktig ned til de enkelte komponentene", forteller Dr. Konrad Kern, produktmanager for fabrikkautomatisering hos Pepperl+Fuchs GmbH i Mannheim.

I følge Kern spiller AS-Interface (AS-i, Actuator-Sensor-Interface) en viktig rolle hos ledende produsenter av tappeanlegg. Utviklet som standard til feltbusskommunikasjonen for å koble til aktuatorer og sensorer, kan AS-i pr. i dag ikke bare tilby et optimalt pris-ytelsesforhold, men er også ettertraktet som desentralt Interface-system på grunn av sin enkelhet og fleksibilitet.

Løsning

Hus ME-IO og automatikkskapmodul KE5  

Huset ME-IO fungerer som "forpakning" for automatikkskapmodul KE5

Som ledende leverandør av AS-i-løsninger har Pepperl+Fuchs med utstyrsserien KE5 lykkes i å utvikle et effektivt system i en kompakt byggform. På under 19 mm byggbredde er det på forsiden montert 28 lett tilgjengelige tilkoblingspunkter. Når det gjelder fordelene, kan Kern fortelle at pakningstettheten er redusert med 50 % sammenlignet med andre løsninger.

Tidligere måtte både AS-i- og AUX-Interface videreføres omstendelig via dobbeltlederendehylser. "Vår KE5-modul benytter den laskede pluggen på en slik måte at AS-i og AUX videreføres via fire ytterligere tilkoblingspunkter“, forklarer Dipl.-Ing. Frank Ebert, ansvarlig utviklingsleder på KE5-prosjektet, "og det under full strømlast på 8 A".

For det galvaniske skillet fra koblingsutganger ble det også utviklet relemoduler for tilkobling av eksterne anlegg med forskjellige potensialer. I tillegg muliggjør relemodulene kobling av 230 V AC med høy last. "Modulene har en tilnærmet ny kretskortdesign, slik at AS-i og AUX kan kobles pålitelig fra hverandre", forteller Kern videre. "Denne funksjonelle sikkerheten er viktig for å kunne benytte KE5-modulene som utgangssplittere også i Safety-applikasjoner."

Dermed kan maskinsikkerhetskonsepter implementeres meget enkelt og rimelig – blant annet den sikre utkoblingen via AUX med desentral splitting via KE5-modulens AUX-utganger. "Samtlige sensorsignaler forblir tilgjengelige via inngangene på modulen", supplerer Kern, "og også ved utkoblet hjelpeenergi mottar sluttbrukeren all relevant informasjon om anleggets tilstand."

Ved husserien ME-IO fra Phoenix Contact kan – på en byggbredde på kun 18,8 mm – opptil 54 pluggbare tilkoblingspoler implementeres på forsiden. Hussystemet ble designet etter byggeklossprinsippet – ulike lengdevarianter ved dekslene og pluggprofilene åpner for et høyt antall forskjellige tilkoblingskombinasjoner.

Fasit

Brukertilpassede løsninger oppstår når berørte parter trekkes inn på et tidlig tidspunkt og samarbeider tett. Det viser Phoenix Contact, som spesialist på elektronikkhus og tilkoblingsteknikk, samt Pepperl+Fuchs, som innovasjonsdriver hos AS-i.

Med utgangspunkt i kravene fra anleggsteknikk ble det utviklet en innovativ automatikkskapmodul for tappeanlegg for drikkevarer. Spesielt effektiv på huset er den nyskapende tilkoblingsteknikken, og med push-in-fjærkraftpluggen kables det opp praktisk og uten bruk av verktøyer. Pluggene, som kan kodes, kan løses raskt via et låsesystem i forbindelse med vedlikeholdsvennlig utskiftning av utstyr. Kommunikasjonen mellom modulene foregår via en T-konnektor.

PHOENIX CONTACT AS

Strømsveien 344
N-1081 Oslo
+47 22 07 68 00

Mer informasjon

Referrer: