Relesystem reduserer plassbehov og kablingsarbeid i fresemaskiner

Oversikt

Fresing i topphastighet  

Fresemaskinene har en skjærehastighet opptil 1000 meter i minuttet.

  • Høyhastighetsfresemaskinene fra Röders TEC GmbH benyttes overalt der det stilles strenge krav til materialfjerning og overflatekvalitet.
  • For å styre maskinene benyttes mange forskjellige koblingsreleer som må monteres og kables opp effektivt.
  • Relemodulene i produktserien Rifline complete reduserer ikke bare installeringstiden, men også plassbehovet i automatikkskapet.

Kundeprofil

Hovedsetet til Röders TEC  

Hovedsetet til Röders TEC i Soltau

Høyhastighetsfresemaskinene fra Röders TEC GmbH, som det er installert over 2000 stykker av i over 50 land (status 2014), benyttes blant annet for å produsere høyst nøyaktige former innen medisinteknikk samt myntpregestempler.

Bedriften har datterselskaper i Kina, Frankrike, USA og Vietnam.

Anvendelse

Femakslet fresemaskin  

En spesiell geometrikompensasjon sørger for optimal nøyaktighet

For å styre fresemaskinene benytter Röders TEC mange forskjellige koblingsreleer, ettersom ulike koblingsoppgaver må utføres i praksis. "Vi benytter den raske relemodulen RIF-0 for å koble signaler mellom kontrolleren og felten. Ved et slikt signal kan det for eksempel dreie seg om et såkalt "velværesignal" fra et eksternt støvutsugningsanlegg med en størrelse på bare 24 V og noen få mA.

For å splitte signaler benytter vi relemodulen RIF-2 ettersom det stiller opptil fire vekselkontakter til disposisjon", sier Olaf Hartmann, som er ansvarlig for maskinenes el-konstruksjon. Den høye skjærehastigheten stiller spesielle krav til spindlene, som derfor forsynes med en olje-/luft-blanding hvert 3. sekund. Et solid-state-relé kobler den tilhørende oljepumpen, som transporterer smøreblandingen. Releet fungerer slitefritt og sørger slik for en pålitelig maskindrift.

Løsning

Push-in-tilkoblingsteknikk  

Meget praktisk takket være push-in-tilkoblingsteknikk

Ettersom fresemaskinene inneholder mange koblingsreleer, er effektiv montering og kabling av modulene en viktig faktor. "Dette er en ytterligere grunn til at vi valgte relemodulene fra produktserien RIFLINE complete", forteller Olaf Hartmann. "For RIFLINE-releene kan kables både enkelt og fleksibelt". Det er et resultat av den innovative push-in-teknologien, der entrådede og flertrådede ledere med endehylse fra et tverrsnitt på 0,34 mm2 kan tilkobles sikkert, pålitelig og uten bruk av verktøy. Lederinnstikkskreftene er redusert med 50 %. Det reduserte kraftbehovet gir en mer praktisk betjening for medarbeiderne samt en raskere kabling, noe som igjen reduserer kostnadene. For å trekke lederne ut igjen trenger installatøren kun å betjene den oransje hendelen silk at fjærene løsner.

RIFLINE-porteføljen inneholder smale relemoduler i en byggbredde på kun 6,2 mm med en vekselkontakt samt ytelsesrelemoduler med to, tre eller fire vekselkontakter. I tillegg finnes det relemoduler som likner minikontaktorer. Releholdebøyler og pluggbare funksjonsmoduler med lysindikator, polaritetsbeskyttelse og beskyttelseskobling supplerer ytelsesspekteret. Hvis anvendelsen krever hyppige koblinger, kan det ved sokkelvariantene RIF-0 og RIF-1 også benyttes slitasjefrie halvlederreleer. Sortimentets høydepunkt er en smal, pluggbar Timer-modul med de tre tidsfunksjonene innkoblingsforsinkelse, innkoblingsstyring og flasher. Her kan brukeren stille inn fire tidsområder fra 0,5 sekunder til 100 minutter. Modulen, som utvider RIFLINE complete til et tidsrelé, kan som alle andre standard funksjonsmoduler i samme byggform kobles til samtlige varianter fra RIF-1 til RIF-4.

Fasit

RIFLINE complete benytter broene, merkemateriellet og testpluggene fra rekkeklemmesortimentet CLIPLINE complete fra Phoenix Contact som utallige brukere allerede har gleden av å benytte. Det reduserer arbeidet som går med til planlegging, innkjøp og lagerhold av komponenter.

"Det felles tilbehørssortimentet har vist seg å være en sann fordel for oss, ettersom vi allerede i lang tid har benyttet rekkeklemmene, som også tilkobles med push-in-teknikk", forteller Hartmann avslutningsvis. Tilkoblingsteknikkens fordeler byr på mange andre komponenter som kontrollere, I/O-systemet, skilleforsterkere og hybridmotorstartere.

PHOENIX CONTACT AS

Strømsveien 344
N-1081 Oslo
+47 22 07 68 00
Referrer: