Radioline-radiosignalsystemet sparer tid og penger under støpeprosessen av kjøretøykomponenter

Oversikt

Jernstøperiet til GF Automotive i Singen  

Smelting i jernstøperiet til GF Automotive i Singen

  • Som verdens ledende leverandør produserer GF Automotive deler av jern- og lettmetallstøp for drivenheter, chassiser og karosserier i personbiler og nyttekjøretøyer.
  • I forbindelse med smelteprosessen til de enkelte bestanddelene kreves det oksygen, som er lagret i eksterne tanker.
  • Radioline-systemet overfører måleverdiene og feilmeldinger via radiosignaler fra oksygentanken til kontrollrommet, ettersom ingen ledninger kunne installeres.

Kundeprofil

Svingkrans fra produksjonen til GF Automotive  

GF Automotive produserer blant annet svingkranser i bionisk design

Den største fabrikken til GF Automotive hos Georg Fischer AG er lokalisert i Singen i Tyskland. Her bearbeider 1100 ansatte hvert år 200 000 tonn jern til komponenter av høy kvalitet.

Blant komponentene av kulegrafikkstøp for personbiler og nyttekjøretøyer finner vi leddarmer, hjulnav, svingkranser, styre- og girkassehus, koblingsklør og bremseklaver.

Anvendelse

Oksygentanker i fabrikken i Singer hos GF Automotive  

Måleverdiene overføres mellom oksygentankene og kontrollrommet via radiosignaler

For å smelte jernet benytter GF Automotive en langtids-varmvindkupolovn som mates ovenfra med brennstoff, metall og slaggdannere (kalk). Gjennom en vifte havner forbrenningsluften direkte i ovnens sjakt via dyser. Tilførsel av varmvind og oksygen reduserer energiforbruket betraktelig. Oksygen blåses inn i kupolovnen fra eksterne tanker. Mellom oksygentankene og kontrollrommet må også en avstand på 50 til 100 meter dekkes.

På tankene er det installert målesonder som registrerer nivået, trykket og temperaturen. I forbindelse med overvåking må disse signalene formidles til kontrollrommet. En kabelbasert dataoverføring var ikke relevant, ettersom transportbåndene for kulltilførsel ikke kunne demonteres. Den opprinnelig planlagte løsningen med en lokal kontroller på tanklageret og en tilknytning av denne til kontrollrommet via en Ethernet-kabel, kunne ikke omsettes i praksis.

Løsning

Radioline-radiosignalsystem  

Radioline-systemet kan helt enkelt tilpasses respektive krav.

"På grunn av arbeidet som kabelleggingen villa ha medført, bestemte vi oss for en radiosignalbasert løsning med utgangspunkt i Radioline-systemet fra Phoenix Contact", forteller Dirk Jänchen, leder for Zentrale Technik, GF Automotive. Med den fleksible radiosignalløsningen kan, i tillegg til I/O-signaler, også serielle data videreføres – og det lisensfritt, det vil si uten følgekostnader. Modulene, som fungerer med utgangspunkt i den robuste teknologien Trusted Wireless 2.0, ble utviklet spesielt for utveksling av signaler over større avstander. Ved fri sikt kan avstander mellom to radiosignaldeltagere fra noen hundre meter og opptil fem kilometer dekkes. "Bruk av Radioline muliggjør en kontinuerlig registrering av måleverdiene, slik at vi nå kan oppdage eventuelle feil på et tidlig tidspunkt og iverksette mottiltak umiddelbart", fortsetter Jänchen.

Radiosignalsystemet installeres og settes i drift via riflehjul. Den såkalte I/O Mapping fordeler signalene fra opptil 250 stasjoner helt uten støtte fra programvare. Brukeren trenger kun å stille inn Radioline-enhetene som skal kommunisere med hverandre, på samme siffer på riflehjulet. Avhengig av applikasjonens krav kan man med radiosignalsystemet sette opp alt fra enkle punkt-til-punkt-forbindelser og selvhelende meshnettverk og helt til vilkårlige nettverksstrukturer. Slik kan man, i tillegg til I/O-overføringen og seriell kabelutskiftning, integrere I/O-moduler direkte i en Modbus-RTU-kontroller. Utover dette kan radiosignalgrensesnittets datahastighet fastsettes individuelt, og mottakerømfintligheten kan økes. Ved lave datahastigheter kan betydelig større avstander dekkes sammenlignet med høye overføringshastigheter. Trusted Wireless 2.0 imponerer videre med gode diagnostikkmuligheter samt sameksistens med andre systemer som opererer på samme frekvensbånd.

Fasit

Produktporteføljen fra Phoenix Contact har allerede i over ti år kunnet tilby Wireless-løsninger. Som en av de nyeste utviklingene består Radioline-systemet av en radiosignalmodul og syv forskjellige, rekkeplasserbare I/O-moduler. De enkelte I/O-stasjonene kan utvides med opptil 32 I/O-moduler som kan installeres eller skiftes ut under drift. I tillegg til Hot-Swap-egenskapene har Wireless-komponentene et galvanisk kanal-til-kanal-skille av høy kvalitet. "Ved å ta i bruk Radioline-systemet har vi spart mye tid og penger", oppsummerer Dirk Jänchen. På grunn av disse positive erfaringene kommer GF Automotive også i fremtiden til å benytte radiosignalløsninger fra Phoenix Contact.

PHOENIX CONTACT AS

Strømsveien 344
N-1081 Oslo
+47 22 07 68 00

Mer informasjon

Referrer:

Dette nettstedet bruker cookies, ved å fortsette å bla gjennom samtykker du til vår cookie politikk. Les vår personvernpolicy for mer informasjon.

Lukk