Terepibusz-installáció – egyszerű karbantartás és bővítés

Terepibusz-installáció – egyszerű karbantartás és bővítés

Egyszerűen odaillik

A kompakt felépítés súlyt takarít meg és helyet teremt.

Előnyei: illeszthető terepi korlátozók és készülékcsatolók

  • A legmagasabb rendelkezésre állás hiba esetén ─ üzem közben cserélhető komponensekkel
  • Gyors telepítés ─ szerelésre előkészített, előre vezetékezett terepi csatlakozódobozok alkalmazásával
  • A legegyszerűbb szegmenstervezés hardver tartalékok képzésének szükségessége nélkül
  • Könnyű bővíthetőség és általános modularitás
  • A 4 vezetékes terepibusz-eszközök 24 V DC elosztással is kaphatók
  • Alacsony raktározási költségek, mivel csak három cikkszám van minden alkalmazáshoz

Előnyei: Terepi készülékek csatlakozódoboza

  • A legrövidebb kiesési idők az M12 kábelcsatlakoztatási lehetőség következtében
  • Készülékház változatok Ex és nem-Ex installációkhoz
  • Csekély raktározási költségek a dobról letekerhető szabványos terepi kábel használata miatt

Alkalmazás

Az eljárás- és folyamattechnikában a terepibusz-installációkban a megbízhatóság kiugró szerepet játszik. Ez érvényes a Profibus PA valamint a Foundation Fieldbus esetén is.

Terepi korlátozók és topológia
A szegmensvédők és a terepi korlátozók használata megvédi a buszszegmenst például a zárlatoktól, és ezzel biztosítja a szükséges gyújtószikra-mentességet. A szokásos sokcsatornás terepi korlátozóknak azonban az a hátránya, hogy kiesés esetén nem lehet őket visszahatás nélkül kicserélni. A legtöbbször használt vonali topológia esetén az egyes terepi korlátozók cseréjéhez a teljes szegmenst le kell kapcsolni. Ez a rendelkezésre állás rovására megy.

Egyetlen hiba a teljes rendszerre kihat

Egyetlen hiba a teljes rendszerre kihat

Terepi kábelezés
A folyamathoz egészen közel, a terepi készülékek csatlakoztatásánál is szükség van arra, hogy az esetleges cserét gyorsan és ne kizárólag villamos szakemberrel lehessen elvégeztetni, hogy a kiesési időket csökkenteni lehessen.. Ezt a gyors cserét a terepi készüléken kialakított csatlakozások teszik lehetővé – a leggyakrabban M12 vagy 7/8 hüvelyk méretben. Ez így meglehetősen egyszerűnek hangzik. A gyakran durva környezeti feltételek (ATEX, por, savak, maró gázok stb) azonban a terepen konfekcionálható csatlakozók használatát messzemenően lehetetlenné teszik. Itt a gyenge pont a kábel és a csatlakozó közti tömítés.

Ha csatlakozót használunk, akkor fixen a kábelre fröccsöntött és ezzel tartósan tömör
összeköttetetést alkalmazunk. A terepi készülékek és a terepi elosztó közti különböző távolság azonban a gyárilag konfekcionált eltérő hosszúságú kábelek sokaságát igényli. De ezt a sokféleséget gazdasági okokból nem lehet mindig biztosítani. A raktározás és logisztika megemelkedett költségeivel senki nem szeret kapcsolatba kerülni.

Megoldás

Modulárisan bővíthető terepi korlátozó  

Modulárisan bővíthető terepi korlátozó

Illeszthető terepi szint
A Phoenix Contact a terepi korlátozók témakörben illeszthető installációs koncepciót kínál annak érdekében, hogy a hibáknak a szegmensre gyakorolt hatását minimalizálni és ezzel a berendezés rendelkezésre állását növelni lehessen. A többi terepibusz-eszköz kommunikációjának megszakítása nélkül, működés közben lehet a terepi korlátozókat cserélni vagy a Profibus PA, illetve a Foundation Fieldbus szegmenseit bővíteni.

Ezt egy kalapsín-csatlakozó teszi lehetővé, amit mindegyik csatoló egységgel együtt szállítunk. Ez a csatlakozó gondoskodik arról, hogy a keresztirányú kommunikáció – mint egy hátlap esetén – akkor is fennmarad, ha egy készülékcsatolót eltávolítottunk. Ezentúl arra is szolgál, hogy egy szegmenst bővíteni lehessen anélkül, hogy a már telepített eszközök működését befolyásolnánk.

Terepi csatlakozó dobozok modulárisan bővíthető terepi korlátozókkal  

Terepi csatlakozó dobozok modulárisan bővíthető terepi korlátozókkal

Ehhez nemcsak valamennyi szükséges komponenst szállítjuk, mint a készülékcsatoló, terepi korlátozó, túlfeszültség-védelem és terepibusz-kábel, hanem a telepítésre kész terepi csatlakozódobozokat
(junction boxokat) is.

Ezek vagy már előre vannak gyártva az Ön egyedi kiépítéséhez, vagy már teljesen fel vannak szerelve az összes szükséges terepi korlátozóval, és elő is vannak vezetékezve. A terepi csatlakozódobozokat Ex és nem-Ex telepítésekhez szállítjuk, az összes tömszelencével, illetve kábelleszorítóval és árnyékoló sínnel együtt.

Terepi készülékek csatlakozódoboza

Vegyi üzemekre jellemző kábelezési struktúra  

Vegyi üzemekre jellemző kábelezési struktúra

A terepi készülékek oldalán a Phoenix Contact egy kis passzív csatlakozódobozt kínál, amely kötőelemként közvetlenül a terepi készülék mellett van felszerelve. Ez terepi megfelelőségű csatlakozást nyújt a dobról lecsévélhető kábelvég kötésére a terepi elosztótól a terepi készülékhez M12-vel konfekcionált kábel nyitott végének bekötéséhez.

A fémház és az árnyékoló tömszelencék használatával biztosítható a terepi busz teljesen árnyékolt végigvezetése. A házban már csak a két terepibusz-eret kell feltenni. Az egyszerű villamos üzemi eszközkénti kivitel és a kék szín lehetővé teszi a felhasználást gyújtószikramentes áramkörökben az 1-es Ex zónáig bezárólag.

PHOENIX CONTACT Kft.

H-2040 Budaörs,
Gyár u. 2.
(+36)-23/501-160