Megoldás a szegmensvezérlésre

Áttekintés

Parkmenedzsment: felügyelet és vezérlés  

Parkmenedzsment: felügyelet és vezérlés

  • A nagy fotovillamos rendszerek jövedelmező üzemeltetéséhez folyamatos felügyeletre és vezérlésre van szükség a szegmensek szintjén.
  • A Phoenix Contact Array Control termékével bevizsgált és megbízható megoldás áll a tervezők és üzemeltetők rendelkezésére az összes bejövő adat rögzítéséhez és a hatékony parkmenedzsmenthez.
  • A megoldás könnyen telepíthető, és egyszerűen beilleszthető a fotovillamos rendszerekbe.

Alkalmazás

Array Control  

Array Control kapcsolókészülék-kombináció

A fotovillamos rendszerek hatékony üzemeltetéséhez folyamatos felügyeletre és vezérlésre van szükség.

Egy 10 MW nagyságrendű napelemes rendszer közel 2500 ágból és körülbelül 20 napelemmodulból áll. Számos generátor-csatlakozódobozt, invertert és kiegészítő felügyeleti komponenseket, pl. referenciaérzékelőket, időjárásjelző állomásokat vagy energiamérőket tartalmaz.

A feladat számtalan mérési adat érzékelése és továbbfeldolgozása, inverterek vezérlése és a rendszer állapotának továbbítása a fölérendelt adatmenedzsment-rendszer számára.

Megoldás

Mivel az ezzel kapcsolatos adatmennyiség nagyon nagy, a napelemparkot egyedi szegmensekre, úgynevezett tömbökre (array) osztják fel. A Phoenix Contact Array Control kapcsolókészülék-kombinációjában egyetlen vezérlő található. Ez egységes adatmodellben fogadja egy tömb invertereinek, adatrögzítőinek és energiamérőinek mérési adatait, és a vezérlés irányító központban elhelyezett fölérendelt SCADA rendszerhez továbbítja azokat.

Az egyes komponensek Array Controlra való csatlakoztatását előprogramozott funkcióblokkok könnyítik meg. A hálózat túlterhelése esetén az Array Control úgy vezérli az invertert, hogy csökkenjen a teljesítmény. Ezenkívül az Array Control számos diagnosztikai funkciót is átvesz, pl. valamely ág teljesítménycsökkenése esetén. A rögzített értékeket állapotjelentések egészítik ki, pl. lopásvédelemre vagy készülékkiesésre vonatkozóan. Az összes adat maximum 25 év időtartamra archiválható.

A Phoenix Contact parkmenedzsment-rendszer elemeként az Array Control segítségével a fotovillamos rendszerek hatékony menedzsmentje valósítható meg.

Nagy fotovillamos rendszerek felügyelete és vezérlése  

Array Control – a fotovillamos rendszerek hatékony üzemeltetéséhez

Előnyei

  • Alacsony műszaki tervezési és üzemeltetési költségek az intelligens automatizálási megoldásoknak köszönhetően
  • Alapalkalmazás a fontos adatok szegmensszintű, egységes adatmodellel történő rögzítésére
  • Különböző inverterek, egyenáramú fogyasztásmérők és felügyeleti komponensek egyszerű integrálása előre programozott funkcióblokk-könyvtár alapján
  • Növekvő adatfeldolgozási igények és adatmennyiségek esetén méretezhető

PHOENIX CONTACT Kft.

H-2040 Budaörs,
Gyár u. 2.
(+36)-23/501-160
Referrer: