Overspændingsbeskyttelse i Saaser-tunnelen

Saaser-tunnelen i Schweiz  

Saaser-tunnelen i Schweiz

Hovedvej A28 er hovedforbindelsen til og fra Davos, og den er især om vinteren stærkt trafikeret. Saaser-tunnelen, som er en del af projektet med omkørsel af Saas, fører hovedvejen under byen Saas i Prättigau i Schweiz.

Før tunnelen blev bygget, blev trafikken ledt gennem Saas på en gennemkørselsvej, som nu er fritaget for en stor belastning pga. tunnelen.

Data om Saaser-tunnelen:

 • Sted: Kanton Graubünden, Schweiz
 • Længde: 2,58 km
 • Konstruktion: 10,0 T (et hovedrør med færdsel i to retninger, henholdsvis et spor i hver køreretning, en sikkerhedstunnel parallelt med hovedrøret)
 • Åbning: Oktober 2011
 • Bygherre: Direktoratet for offentlige arbejder, Schweiz
 • Trafikmængde: 15.400 køretøjer pr. dag

 

Anvendelse

Skematisk visning af hovedfordelingen i Saaser-tunnellen  

Hovedfordeling i Saaser-tunnelen: 1) Forsyning, 2) UPS, 3) Styring

Hovedfordelingens energiforsyning sker via en transformator. Da denne ledning ligger uden for tunnelens beskyttelsesområde, dvs. kommer uden for lynbeskyttelseszone 0A, skal forsyningen til tunnelen beskyttes.

Andre systemer, som også skal fungere problemfrit ved strømudfald, forsynes via afbrydelsesfrie strømforsyninger. Til disse hører også den styring, der i nødstilfælde skal regulere trafikken og informere bilisterne i forhold til dette.

Teknisk udstyr i tunnellen:

 • Videokameraer
 • GSM-antenner, specialkabel til radio og radiosignaler
 • FL/natbelysning, brandnødbelysning
 • Røg- og branddetektorer
 • CO- og sigtbegrænsningsmåleapparater, vindmåling
 • Lyssignaler, brandspjæld

 

Løsning

Overspændingsafledere VALVETRAB compact ved UPS-fordelingen  

Overspændingsafledere VALVETRAB compact ved UPS-fordelingen

Direktoratet for offentlige arbejder i Graubünden anvender en type 1-lynstrømsafleder FLASHTRAB compact PLUS (FLT-CP-PLUS) fra Phoenix Contact til beskyttelse af hovedfordelingen i Saaser-tunnelen. Den installeres direkte i hovedfordelingen og leder i tilfælde af skade evt. lynstrømme direkte i jorden.

De afbrydelsesfrie strømforsyninger beskyttes med type 2-overspændingsbeskyttelseskomponenten VALVETRAB compact (VAL-CP). De befinder sig lige ved indføringen af ledninger fra tunnelen og ind i fordeleren. Da hvert system er tilsluttet til UPS'en via sin egen tilførsel, tilsluttes alle tilførsler også via type 2-overspændingsbeskyttelseskomponenter.

Konklusion

Med beskyttelsen af energiforsyningen forlænges tunnelens levetid betragteligt. Også systemerne til nødsituationer er gennem overspændingsbeskyttelsen beskyttet pålideligt mod transienter og understøtter i tilfælde af nød på den måde både redningsmandskaber og personerne i tunnelen, så de kan hjælpe med at redde sig selv.

PHOENIX CONTACT A/S

Hammerholmen 43C, 1. tv.
2650 Hvidovre
36 77 44 11
Referrer:

Denne hjemmeside anvender cookies. Ved at fortsætte accepterer du vores cookie regler. Læs vores erklæring om beskyttelse af persondata.

Luk