Principper for E-Mobility-ladeteknik Elkøretøjer oplades i henhold til forskellige landespecifikke rammebetingelser. Vi giver dig den grundlæggende viden om dette – på en klar og forståelig måde.

Seminar om ladeteknik til elektromobilitet

Hvilke ladestandarder er der? Et overblik over de mest almindelige stiktyper

Internationalt har tre ladestandarder etableret sig med deres specifikke geometrier for køretøjsladestik og ladestikdåse – med udgangspunkt i Nordamerika, Europa og Kina. Desuden er stikket til AC-opladning (modus 3, opladningssituation B og C) anderledes opbygget end det til DC-opladning (modus 4). Vi dækker alle typer anvendelser med vores brede CHARX-produktprogram:

Gængse ladestandarder og deres stikudformninger

Type 1-standarden til Nordamerika forudsætter intet ladestik på infrastruktursiden. I Europa bruges et adapterkabel i dette tilfælde, som består af et type 1-køretøjsladestik på køretøjssiden og et type 2-køretøjsladestik på infrastruktursiden.

Hvor gælder hvilke ladestandarder? Den aktuelle fordeling på verdenskortet

Interaktivt Image Map: Udbredelse af ladestandard type 1 (blå), type 2 (grøn) og GB/T (mørkegrå) på verdenskortet
Type 1
Type 1-standarden, der blev indført i USA først, har etableret sig i de lande, der er farvet blå. Den er baseret på standarderne SAE J1772 og IEC 62196. AC- og DC-opladning foregår over blot én CCS-ladestikdåse type 1 i køretøjet.
Type 1
Type 2
Med start i Europa har type 2-standarden bredt sig i de lande, der er farvet grønne. Den er baseret på standarden IEC 62196. AC- og DC-opladning foregår over blot én CCS-ladestikdåse type 2 i køretøjet.
Type 2
GB/T
GB/T-ladestandarden gælder udelukkende for Kina og er baseret på standarden GB/T 20234. En CCS-standard for det kinesiske marked er indtil videre ikke slået igennem. Til AC- og DC-opladning er det derfor nødvendigt med separate køretøjsinlets.
GB/T
Ikke defineret
I de lysegrå lande er ingen ladestandard erklæret som officiel standard – eller vi har ingen information her.
Ikke defineret
Type 1 og type 2
Type 1 og type 2 bruges i øjeblikket parallelt i de lande, der er skraveret med blå og grøn. En af de to standarder vil her formentlig blive gældende i fremtiden.
Type 1 og type 2

AC- og DC-opladning: Hvad er forskellen? Og hvad anbefales i hvilken situation?

AC-opladning
Vekselstrømmen (AC, alternating current) fra forsyningsnettet strømmer først ind i køretøjet via ladestation og ladekabel – kontrolleret, men uden konvertering. Kun en AC/DC-konverter, der er installeret i køretøjet, den såkaldte onboard charger, omdanner den til jævnstrøm (DC, direct current), hvormed batteriet kan oplades. Da AC-ladestationer ikke kræver nogen konverteringselektronik, er de normalt billigere end DC-ladestationer og mere attraktive til privat brug. Afhængig af ladestation, ladekabel og onboard charger kan der opnås ladeeffekter på op til 22 kW opnås. På grund af denne forholdsvis lave effekt er AC-opladning skånsommere for batteriet og anbefales altid, når køretøjet er parkeret i mere end 30 minutter, f.eks. natten over i carporten, i garagen eller på hotellet samt om dagen ved restauranter og supermarkeder.

DC-opladning
Her er effektkontakter og ledertværsnit for køretøjsladestikket dimensioneret større end ved AC-opladning. Der kan overføres markant højere ladeeffekter på op til 500 kW (High Power Charging, HPC), hvilket reducerer ladetiden betydeligt. Derfor taler man også om lynopladning eller ultralynopladning. I modsætning til AC-opladning sker AC/DC-konverteringen allerede i ladestationen, hvor der er installeret passende effektelektronik. DC-opladning er f.eks. derfor mere kompleks og dyrere og bruges hovedsageligt kommercielt. Det anbefales til lange ture med korte pauser, hvor der skal genoplades til rækkevidden på få minutter, f.eks. på rastepladser på motorvejen.

Hvilke lademodustyper findes der til AC- og DC-opladning? Ladeprocessen kan foregå på forskellige måder

Lademodus 1
Lademodus 2
 Lademodus 3, opladningssituation A
Lademodus 3, opladningssituation B
 Lademodus 3, opladningssituation C
Lademodus 4
Lademodus 1

Køretøjet oplades med vekselstrøm i et husholdningsstik. Ved enfasede net må spændinger op til 250 V tilsluttes, ved trefasede net op til 480 V. Den maksimale ladestrøm er 16 A. Der er ingen kommunikation mellem køretøj og ladepunkt. En helt nødvendig forudsætning er sikring med en fejlstrømsafbryder (FI). Da dette ikke altid er tilfældet ved ældre installationer, fraråder Phoenix Contact denne lademodus.

Lademodus 2

Som ved modus 1 kommer den maksimale ladestrøm dog her op på 32 A, og ladekablet er udstyret med en såkaldt In-Cable Control and Protection Device (IC-CPD). Denne enhed indeholder fejlstrømssikkerhedsudstyr (FI), kommunikerer med køretøjet og styrer således ladeprocessen.

 Lademodus 3, opladningssituation A

Ved modus 3 oplades køretøjet ved en ladestation eller en vægboks med vekselstrøm, i hvilken den nødvendige fejlstrømsafbryder (FI) allerede er integreret. Ladestationen overtager kommunikationen med køretøjet. Køretøjet kan oplades 1-faset med op til 250 V eller 3-faset med op til 480 V og en maksimal ladestrøm på op til 63 A. Modus 3 underopdeles i tre situationer:

I opladningssituation A benyttes der et ladekabel, som er fast tilsluttet til køretøjet. Det har således kun en stikanordning i den ene ende: Infrastruktur-opladningsstikket, som sættes i ladestationens ladestikdåse. Selvom opladningssituation A er beskrevet i en standard, forekommer det sjældent i praksis i dag.

Lademodus 3, opladningssituation B

I opladningssituation B kræves et såkaldt mobilt AC-ladekabel, som f.eks. er medbragt i bagagerummet. Det har en stikanordning i begge ender: Den ene ende, køretøjsladestikket, føres ind i køretøjsinlettet. Den anden ende, infrastruktur-opladningsstikket, sættes i ladestationens ladestikdåse. Opladningssituation B anvendes hovedsageligt på offentlige ladestationer.

 Lademodus 3, opladningssituation C

Opladningssituation C er omvendt i forhold til opladningssituation A, for ladekablet er her fast tilsluttet til ladestationen. I den anden ende er der en stikanordning: Køretøjsladestikket, som sættes i køretøjsinlettet. Opladningssituation C anvendes meget ofte inden for det private område.

Lademodus 4

Denne modus er den eneste, der beskriver DC-opladning ved lynladestationer. På grund af den stærke ladestrøm på op til 500 A gælder øgede sikkerhedskrav. Derfor sluttes ladekabler her altid fast til ladestationen. Der er kun forberedt en stikbar forbindelse på køretøjssiden – i form af køretøjsladestikket, der føres ind i køretøjsinlettet. En underopdeling af modus 4 i tre opladningssituationer (som ved modus 3) foretages derfor ikke. Det er desuden nødvendigt med en temperaturovervågning af effektkontakterne i køretøjsladestikket og ekstra beskyttelsesfunktioner i ladestationen, som f.eks. isolationsovervågning.

Hvad er Combined Charging System (CCS)? En universel opladningsgrænseflade til AC- og DC-opladning

Sammen med førende bilproducenter har vi udviklet Combined Charging System (CCS). Det særlige her er CCS-ladedåse i køretøjet, i hvilken både AC- og DC-ladestik passer. Elkøretøjet har dermed kun brug for én opladningsgrænseflade til AC- og DC-opladning.

Ladestandarderne type 1 og type 2 følger CCS-princippet mht. opbygningen af deres stikudformninger. Allerede i 2013 valgte Europa-Kommissionen CCS type 2 som den officielle ladestandard for hele Europa. I mellemtiden er vores mål om at etablere CCS som en global standard for lynopladning blevet realiseret i store dele af verden. Og der bliver flere og flere lande, hvor CCS slår igennem.

Funktionsmåde for Combined Charging System (CCS)

Hvilke fordele har CCS i praksis?

  • Fleksibel AC- og DC-opladning over blot ét køretøjsinlet
  • Køretøjsproducenter sparer komponenter, plads og omkostninger
  • Maksimal sikkerhed takket være aktuatorfastlåsning og temperaturovervågning
  • Høj accept og udbredelse i store dele af verden
Aktuatorfastlåsning i CCS-ladedåsen

Aflåsning af køretøjsladestikket For maksimal sikkerhed under ladeprocessen

Alle CCS-ladedåser er standardmæssigt udstyret med en elektromagnetisk låseaktuator. Den låser køretøjsladestikket i siden under ladeprocessen eller direkte ved låsehage i pin-belægningen.

Aktuatorbolten er konstrueret til at modstå høje udtrækskræfter. Dette forhindrer, at ladestikket udsættes for trækbelastning under ladeprocessen.

Pt 1000-temperatursensorer på effektkontakter

Nøjagtig temperaturovervågning Sikker beskyttelse mod overophedning

Med til en sikker ladeproces hører også overvågning af temperaturen i CCS-ladesystemet. I henhold til IEC 62196 må opvarmningen ikke overstige 90 °C. Temperaturafhængige modstandssensorer, f.eks. Pt 1000, sørger derfor for en hurtig og præcis temperaturmåling på DC-effektkontakterne.

Temperaturværdierne kommunikeres til ladestyringen via tilsvarende signaludgange. Hvis der opstår overophedning, f.eks. på grund af for høje udetemperaturer eller overbelastning, kan ladestyringen afbryde ladeprocessen eller nedgradere ladeeffekten.

Hvordan fungerer en ladestation? Hvordan foregår ladeprocessen? Hvad skal man være opmærksom på under engineering?

Nutidens ladestandere og vægbokse skal ofte opfylde høje krav til tilgængelighed, sikkerhed og bekvemmelighed. En kompleks struktur bestående af talrige komponenter er ikke ualmindeligt. Vores videoer forklarer tydeligt strukturen og samspillet mellem de enkelte komponenter og viser, hvordan man opfylder alle kravene til en moderne og netværksforbundet ladeinfrastruktur.

Hvordan kommer ladestrømmen ind i elbilen? Funktionsenheden opladning

  • Effektelektronik
  • Effektkontaktor
  • Sikring
  • Køleenhed
  • ladekabel
  • Infrastruktur-ladedåse
  • Køretøjsinlet

Hvordan styres ladeprocessen? Funktionsenheden styring og overvågning

  • Ladestyring
  • Energimåling
  • Fejlstrømsovervågning
  • Isolationsovervågning
  • Temperaturmåling

Hvordan kommunikerer ladestationer? Funktionsenheden netværkskobling og kommunikation

  • Brugerautorisering via RFID
  • LED-statusvisning
  • Touch-betjening
  • Trådløs forbindelse via mobiltelefoni
  • Fortrådet tilslutning via Ethernet
  • Ethernet-overspændingsbeskyttelse

Hvordan undgås dyre udfald? Funktionsenheden forsyning og kontaktorer

  • Strømforsyning
  • overspændingsbeskyttelse
  • Apparatbeskyttelse
  • Belastningsmåling
  • Energiovervågning

Hvordan foregår fortrådning og installation? Funktionsenheden tilslutning

  • Kabelgennemføring
  • Effekttilslutning til forsyning
  • Rangering og potentialfordeling
  • Dataforbindelse
  • Stikdåse og USB-tilslutning til vedligeholdelse

Ordliste Fagbegreber og forkortelser forklaret enkelt

Alle forretningsområder udvikler deres egne sprog og deres egen terminologi, om ikke andet så for at kunne give nye teknologier et navn. Her finder du forklaringer og forkortelser på de hyppigst anvendte begreber inden for elektromobilitet:

Køretøjer

  • EV: Electric Vehicle. Samlet betegnelse for alle helt eller delvist elektrisk drevne køretøjer.
  • __BEV:__Battery Electric Vehicle. Rent elektrisk drevet køretøj, hvis drivenergi er lagret i kemisk form i batterier.
  • HEV: Hybrid Electric Vehicle. Køretøj, der både har en forbrændingsmotor og et batteri-elektrisk drev.
  • PHEV: Plug-in Hybrid Electric Vehicle. Ligesom HEV, men batteriet kan også oplades eksternt via et køretøjsladestik (Plug-in).

Køretøjsladestik og -dåser

  • Inlet: Ladestikdåse i elkøretøjet, som køretøjsladestikket sættes i. Også kaldet køretøjsinlet.
  • Connector: Ladestik, der sættes i ladestikdåsen på elkøretøjet. Også kaldet køretøjsladestik.
  • Plug: Ladestik, der sættes i ladestationens ladestikdåse. Også kaldet infrastruktur-opladningsstik.
  • Socket Outlet: Ladestikdåse i ladestationen, til hvilken et køretøj kan tilsluttes med et mobilt AC-ladekabel og oplades iht. lademodus 3, opladningssituation B. Også kaldet infrastruktur-ladedåse.

Ladetyper og -standarder

  • AC-opladning: Opladning med 1- eller 3-faset vekselstrøm (lademodus 1, 2 eller 3).
  • DC-opladning: Opladning med jævnstrøm (lademodus 4).
  • CCS: Combined Charging System: Ladestiksystem til type 1 og type 2, hvor både AC-opladning og DC-opladning er mulig med blot et køretøjsinlet.
  • Combo: Forældet betegnelse for CCS.
  • Type 1: Ladestandard for Nordamerika og andre regioner, beskrevet i standarderne SAE J1772 og IEC 62196-3.
  • Type 2: Ladestandard for Europa og andre regioner, beskrevet i IEC 62196-3-standarden.
  • GB/T: Nationale kinesiske standarder. GB/T 20234-standarden beskriver ladestandarden for Kina.
  • NACS: North American Charging Standard: Alternativ ladestandard til type 1 for det nordamerikanske marked.
  • HPC: High Power Charging, også ultralynopladning: DC-opladning med effekter på 375 kW eller mere. Ved hjælp af væskekøling er det i øjeblikket muligt at opnå op til 500 kW på permanent basis og op til 700 kW på kort sigt.
  • MCS: Megawatt Charging System. Ladestandard til DC-opladning af erhvervskøretøjer med en effekt på op til 3,75 MW.
  • V2G: Vehicle-to-Grid. En form for tovejsopladning. Køretøjet kan ikke kun oplades fra forsyningsnettet, men kan også føre energi tilbage til nettet, hvis det er nødvendigt. Følger ISO 15118-standarden.
  • V2H: Vehicle-to-Home. Ligesom V2G, men køretøjet fungerer som et husbatteri. Den energi, den afgiver, strømmer ikke tilbage til nettet, men bruges til at maksimere dit hjems selvforsyning.

Ladeinfrastruktur

  • Ladepunkt: Mulighed for at tilslutte og oplade et køretøj. En ladestation har et eller flere ladepunkter.
  • Ladesystem: Sammenspil mellem alle tekniske komponenter inden for en ladestation (elektromekanik, elektronik, software), der skal bruges til opladning af et køretøj.
  • Vægboks: Vægmonteret ladesystem i producentspecifikt hus. Mest til privat AC-opladning i hjemmet med op til 11 eller 22 kW, f.eks. i garagen eller carporten.
  • Ladestation: Enkeltstående ladesystem i producentspecifikt hus. For det meste til offentlig eller halvoffentlig AC- og/eller DC-opladning inkl. faktureringssystem, f.eks. ved hoteller eller supermarkeder.
  • EVSE: Electric Vehicle Supply Equipment, se vægboks og ladestation.
  • Ladepark: Netværk af flere offentlige eller halvoffentlige ladestationer, f.eks. ved motorveje eller i parkeringshuse.
  • CPO: Charging Point Operator: Den virksomhed eller juridiske enhed, der driver individuelle ladepunkter eller ladeparker og fakturerer køretøjsbrugerne for den opladede energi.

Kommunikation og styring

  • CP: Control Pilot. Signalkontakt eller signalledning i type 1-, type 2- og GB/T-ladekabler. Bruges til at overføre styringsinformation mellem ladestationen og køretøjet.
  • __PP:__Proximity Pilot. Signalkontakt eller signalledning i type 2-ladekabler. Forsyner køretøjet med information om, at der oplades med en bestemt ladestrøm, så startspærren aktiveres.
  • CC: Connection Confirmation. Signalkontakt eller signalledning i GB/T-ladekablet. Forsyner køretøjet med information om, at der oplades med en bestemt ladestrøm, så startspærren aktiveres.
  • CS: Connection Switch. Signalkontakt eller signalledning i type 1-ladekabler. Meddeler ladestationen, når låsegrebet på køretøjsladestikket er blevet aktiveret, hvilket får ladestationen til at afbryde ladestrømmen.
  • IC-CPD: In-Cable-Control-and-Protection-Device. Styrings- og sikkerhedsudstyr, der er integreret i ladekablet. Muliggør 1-faset AC-opladning iht. lademodus 2 ved husholdningsstik med effekter på op til 3,6 kW.
  • Backend: Gør det muligt for CPO'en at betjene sine ladepunkter på softwaresiden. Omfatter brugeradministration, betalingsbehandling (normalt via en tredjepartstjenesteudbyder) og teknisk overvågning af ladepunkterne via Cloud.
  • OCPP: Open Charge Point Protocol. Bruges til kommunikation mellem ladestation og backend.
  • PnC: Plug-and-Charge. Gør ladeprocessen enklere ved at lade autentificering og fakturering køre automatisk i baggrunden. Følger ISO 15118-standarden.