MAN opretter montageværk ved Krakow på rekordtid

Oversigt

Sidste kvalitetstest i slutningen af båndet  

Kvalitetstest hos MAN

I 2007 åbnede MAN køretøjsgruppens nye montageværk i polske Niepolomice ved Krakow – her produceres tunge lastbiler med en vægt på mere end 16 tons. For første gang bruger MAN i Niepolomice netværks- og kontrolteknologi samt I/O-systemer fra Phoenix Contact inden for alle produktionsområder.

På det 142 hektar store område har den internationalt førende lastbilsproducent på kort tid oprettet et af de mest moderne montageværker med et grundareal på rundt regnet 250.000 kvadratmeter – 78.000 kvadratmeter er under tag. Byggestart var i efteråret 2005, og allerede i midten af 2007 forlod de første køretøjer båndet.

Værket blev konstrueret, så der med et hold og med 650 medarbejdere kunne fremstilles 15.000 lastbiler om året. „Dette tal overgås allerede i 2009“, forklarer dr. Carsten Intra, leder af forretningsenheden tunge lastbiler. For at kunne omsætte et projekt af denne størrelsesorden hurtigt og gnidningsløst, blev en testet automatiseringsstandard brugt og videreudviklet i værket i München.

Applikation

Før byggestart af det polske værk fastlagde et planlægningsteam bestående af otte folk, som blev ledet af vedligeholdelsesplanlæggeren Peter Gutjahr fra MAN i München og hans stedfortræder Alexander Röhrl, de væsentlige krav til automatiseringskonceptet. Alle data, som er relevante for produktionen, skulle overføres over et netværk fra centralen i Bayern til de enkelte produktionssteder i Polen.

For at gøre en gennemgående og hurtig kommunikation over samtlige virksomhedsniveauer samt mellem produktionsstederne mulig, skulle automatiseringsløsningen være baseret på åbne, internationalt normerede standarder. Derudover skulle alle anlægsdele og komponenter nemt kunne integreres i virksomhedsnetværket og tilpasses ændrede applikationsbetingelser. Derudover var et omfattende diagnosekoncept nødvendigt, hvormed stilstandstider kunne reduceres til et minimum. Automatiseringssystemet fra Phoenix Contact opfylder disse krav, for det er baseret på konceptet "IT-powered automation".

Løsning

Kommunikation med EHB-netværket over kontroller  

Kontrolleren ILC 350 ETH-IB regulerer kommunikationen med EHB-netværket

I det store polske montageværk skal mere end 100.000 signaler registreres, kommandoer videreledes og strømme overvåges, så anlæggene arbejder fejlfrit. Til dette formål bruger MAN I/O-systemer fra Phoenix Contact i kapslingsklasse IP20 og IP65/67. Til montage i styreskabet bruges systemet Inline Modular.

Pålidelig trådløs kommunikation

Bluetooth er kendetegnet ved en stabil og pålidelig dataoverførsel selv ved vanskelige omgivelsesbetingelser. Wireless-protokollen kan nemt integreres i Ethernet-kommunikationen, og mange lokale Bluetooth-netværk kan bruges parallelt.

Højkommunikativ kontrolteknologi

Som ved elektrohængebaner, kort EHB, bruges RFC 450 ETH-IB som hovedkontroller i rammemontagens fire arbejdsstationer. I de to formonterings-stationer leder en Inline-kontroller ILC 200 IB dataene videre til den decentrale periferi via INTERBUS-systemet.

Af miljøhensyn lakeres alle chassiser på vandlakbasis i det polske MAN-værk. Korteste reaktionstider i kontrolleren er nødvendige for at lakeringsprocessen forløber sikkert. RFC 450 ETH-IB regulerer også her tryk, løft, sænkning og transport af chassiset samt dosering af farven, hvor de underordnede systemer er tilsluttet over INTERBUS.

Omfattende diagnose

Med det integrerede softwareværktøj Diag+ kan alle anlægsområder i det polske MAN-værk diagnostiseres. Anlægsbrugere og vedligeholdere får ikke kun fejlsted og -årsag at vide, de får også henvisninger om afhjælpning af fejlen. Foruden forøgelse af produktiviteten ved minimering af stilstandstider bruges dette til opfyldelse af den høje MAN-kvalitetsstandard.

Konklusion

MAN satser på automatiseringsløsninger fra PHOENIX CONTACT  

MAN satser på automatiseringsløsninger fra PHOENIX CONTACT

Da automatiseringssystemet fra Phoenix Contact er baseret på konceptet "IT-powered automation", udtaler de ansvarlige for MAN køretøjsgruppen sig enstemmigt for automatiseringsløsningen.

"Foruden en høj produktivitet har vi lagt stor vægt på hurtig ramping og anlæggenes fleksible udvidelsesmulighed", forklarer Peter Gutjahr, ansvarlig for planlægning og vedligeholdelse hos MAN køretøjer. "Dette kan kun opnås ved hjælp af en enkel integration af anlægsdelene og komponenterne i produktionsnetværket og en gennemgående og hurtig dataoverførsel over samtlige virksomhedsniveauer og -steder".

"Automatiseringssystemet fra Phoenix Contact har alle nødvendige, internationalt standardiserede grænseflader som INTERBUS, Ethernet TCP/IP, Bluetooth eller OPC", supplerer hans stedfortræder Alexander Röhrl. "Kombineret med den enkle betjening og hard- og softwarens høje effektivitet har dette muliggjort besparelser ved engineering og en hurtig idriftsættelse af anlæg".

PHOENIX CONTACT A/S

Hammerholmen 43C, 1. tv.
2650 Hvidovre
36 77 44 11

Denne hjemmeside anvender cookies. Ved at fortsætte accepterer du vores cookie regler. Læs vores erklæring om beskyttelse af persondata.

Luk