Tidligere område til diverse erhverv restaureret med solceller integreret i bygningerne

Oversigt

Skodder med solceller til bygningsintegreret fotovoltaik  

Skodder med solceller til bygningsintegreret fotovoltaik

  • Bygningsintegreret fotovoltaik (BIPV) er stadig en niche – både i byggesektoren og inden for fotovoltaikken som sådan.
  • Det viser sig dog stadig oftere, hvilke designmæssige muligheder BIPV giver arktikter og byggeherrer.
  • Ved sanering af et tidligere område til forskellige erhverv er PV-modulerne blevet kablet med tilslutningsstik fra serien SUNCLIX mini fra Phoenix Contact.
  • Her fungerer endda skodderne samtidig som PV-moduler.

Kundeprofil

Sanering af et høstarbejderhus med bygningsintegreret fotovoltaik  

Høstarbejderhuset i Uckermark

Ca. halvanden times kørsel nordøst for Berlin i området Uckermark ligger den lille landsby Nechlin. Midt i landsbyen står høstarbejderhuset, hvor der tidligere boede folk, som hjalp med høsten – de såkaldte snittere eller høstarbejdere.

Den daværende erhvervsbygning blev for et par år siden restaureret nænsomt og er nu blevet et lavenergihus.

Anvendelse

Solcellearkitekt Astid Schneider  

Solcellearkitekt Astid Schneider kæmper for BIPV

Udtrykket Building Integrated Photovoltaics – oversat bygningsintegreret fotovoltaik eller forkortet BIPV – dækker den fuldstændige integrering af solceller i bygningsindkapslingen. Sådan overtager fotovoltaikken de forskellige funktioner af de udvendige materialer, som f.eks. tagbeklædning, en (isolerende) facade, skyggeelementer, balkonbrystninger eller beklædninger.

Også i vinduer med enkeltglas eller termorude kan der integreres solceller. Disse elementer har primært funktion som modul, derudover bruges de til energiproduktion.

"Ved den krævende istandsætning af høstarbejderhuset skulle gammelkendte byggematerialer erstattes af PV-komponenter med henblik på at skabe et helhedskoncept mht. energi", udtaler den kendte solcellearkitekt Astrid Schneider, som har integreret fotovoltaikken i bygningsindkapslingen. "Bygningselementerne får ekstra funktion gennem fotovoltaikken, hvormed det gamle hus bliver til en innovativ selvforsynende enhed, når det gælder strøm".

Løsning

Fotovoltaiske skodder på et høstarbejderhus  

PV-skodderne kan drejes parallelt med vinduet

Schneider placerede ikke blot solcellefladerne i hele tagets overflade, men udnyttede også de æstetiske glas-glas-moduler som skyggende elementer over vinduerne på de sydvestvendte facaders vinduer. Skodderne med solceller kan efter behov trækkes for vinduet – altid parallelt med dette. På den måde giver de også skygge og afskærmning, så man ikke kan se ind.

"Den arkitektoniske udfordring bestod i at udføre skoddernes bevægelsesmekanisme og samtidig omsætte den sikre elektriske tilslutning af modulerne optimalt", opsummerer Schneider. Således blev tilførslerne ført gennem profilerne i mekanikken. "Da disse kritiske punkter på ledningen absolut kan påvirkes af konstant at være i bevægelse i løbet af solcellemodulernes over 30 år lange levetid, har jeg placeret pålidelige tilslutningsstik i begge ender. På den måde er modulerne nemme at vedligeholde og i tilfælde af fejl kan tilførslen uden problemer udskiftes".

SUNCLIX mini til integrering af solceller i bygninger  

SUNCLIX mini er med sine kompakte ydermål ideel til bygningsintegrering

For det, som på den åbne flade eller højt på taget stadig er en biting, tager til i betydning, jo mere det rykker i forgrunden: Æstetikken. Modulerne skal ikke blot se tiltalende ud, deres tilslutningsteknik skal også forblive i baggrunden. Schneider besluttede sig her for tilslutningstikkene SUNCLIX mini fra Phoenix Contact, som med deres smalle konstruktion er særligt udviklet til BIPV. På den måde ligger tilslutningsteknikken diskret i baggrunden.

De monokrystallinske glas-glas-moduler på otte solcelleskodder kommer akkumuleret op på en effekt på 1160 watt – og falder med sine trærammer ind i bygningens helheldsbillede på en gedigen måde. Her opdager man først ved nærmere eftersyn fotovoltaikken i elementernes indre. Som udgangspunkt er skodderne placeret ved siden af vinduerne. For at benytte dem som afskærmning eller skyggeelement drejes de vha. en særligt konstrueret mekanik hen foran vinduet og låses indefra.

Konklusion

Ved høstarbejderhuset i Nechlin kunne solcellearktitekt Astrid Schneider vise, hvor selvfølgeligt fotovoltaik kan integreres i en historisk bygning. Pga. den smarte tilslutningsteknik blev installationen udført vedligeholdelsesvenligt, uden at det kom til at virke forstyrrende på bygningens æstetiske helhedsindtryk.

"Projektet med høstarbejderhuset, hvor alle deltageres forventninger blev indfriet, helt fra planlægger- til lejerniveau, kan nu bruges som reference til talrige spændende projekter", fortæller Schneider. "Takket være EU's bygningsdirektiv vil bygningsintegreret fotovoltaik (BIPV) udvikle sig eksplosivt".

PHOENIX CONTACT A/S

Hammerholmen 43C, 1. tv.
2650 Hvidovre
36 77 44 11

Yderligere informationer

Referrer: