Energy Controller: moduláris készülékház-koncepció kalapsín-buszcsatlakozóval

Áttekintés

Phoenix Contact elektronikaházak  

Az elektronikaházak messze többet jelentenek az elektronika puszta becsomagolásánál

  • Moduláris felépítés, a nyomtatott áramköri lapok rugalmas csatlakoztatása és tetszetős kialakítás – az elektronikaházakkal szemben manapság nagyok az elvárások.
  • A Phoenix Contact BC készülékház-rendszere a nürnbergi székhelyű Scheidl GmbH számára az Energy Controller funkcionális csomagolásaként szolgál.
  • A regensburgi Optimus Meine Energie GmbH ezzel a termékkel blokkfűtő erőműveket vezérel, kapcsol hálózatba, illetve felügyel.
  • Az Energy Conroller moduláris készülékház-koncepciójában a kalapsín-buszcsatlakozó fontos szerepet játszik.

Ügyfélprofil

A Scheidl GmbH, egy fiatal nürnbergi vállalat fűtőberendezések mérés-, vezérlés- és szabályozástechnikájára specializálódott, tevékenységük súlypontja a megújuló energiák és az energiahatékonyság. Az Energy Controller önálló termékként, mint mérésiadat-rögzítő is elérhető − berendezések felügyeletére szolgál hőmérséklet-, állapot- és fogyasztásmérés-rögzítéssel.

Alkalmazás

Dipl.-Ing. (FH) Achim Scheidl és Dipl.-Ing. Arno Friedrich  

Achim Scheidl és Arno Friedrich a Phoenix Contact készülékházát használják megoldásaikhoz

„A mérésiadat-rögzítők – a hőmérsékleteket és energiákat regisztráló készülékek – áttekinthetővé teszik összetett fűtőberendezések funkcióit”, hangsúlyozza Achim Scheidl ügyvezető. „Eddig gyakran semmilyen szerepet sem játszottak a részletes mérési eredmények, a rendszerek egyszerűek voltak, és az energiaköltségek nem voltak érdekesek.” Az új fűtőberendezések, főleg a megújuló energiákat felhasználók, bonyolultabbak. Scheidl: „Csak akkor tudjuk valóban megérteni a berendezéseket, ha az elektromos és termikus adatokat hosszú időre vonatkozóan értékeljük ki.”

Sok fejlesztőmunkába került, amíg az Energy Controller a jelenlegi funkcióterjedelmét elérte. „Az első generációnál nem foglalkoztunk a készülékházzal, csak a funkciókkal”, emlékszik vissza Scheidl úr. „Az alkatrészek összevissza helyezkedtek el a különböző készülékházakban, amelyeket kábelek kötöttek össze egymással.” Csak az újratervezés alkalmával keresett a Scheidl egy alkalmas készülékház-rendszert az összes komponens számára.

Megoldás

A Phoenix Contact BC 107 készülékháza  

Az Energy Controller alapmodulja a Phoenix Contact BC 107 készülékháza

„A Phoenix Contact BC készülékháza révén olyan rugalmas megoldást találtunk az alap-és bővítőmodulok számára, amely illeszkedik konstrukciós elvárásainkhoz”, mondja Scheidl úr. A 17,8 mm-től 161,6 mm-ig terjedő készülékház-szélességek azonos kialakítás mellett teszik lehetővé különböző modulok egyszerű felépítését.

A nagyvonalúan kiképezett nyomtatott áramköri lap beültetési felület leegyszerűsíti a tervezést az elrendezés és a fejlesztés folyamatában. A tér mindhárom irányában belső NYÁK-vezetők gondoskodnak az elektronika funkcionális és kényelmes beépíthetőségéről – a panelek a kalapsínnel párhuzamosan vagy arra merőlegesen, különböző pozíciókban pattinthatók be. „Készülékkoncepciónk kulcsa a 16 pólusú buszcsatlakozó”, mondja Scheidl úr. „Az adatok és az energia kényelmesen, sorosan vagy párhuzamosan vihetők át, a vezetékezési igény pedig csekély marad.”

Phoenix Contact kalapsín-buszcsatlakozók  

Kényelmes modulcsere a kalapsín-buszcsatlakozónak köszönhetően

A gyűjtősín-buszcsatlakozó a – blokkfűtő erőműben történő – végfelhasználásig terjedő további útján is fontos szerepet játszik.

„A kiegészítő vezetékezés nélküli, készülékről készülékre történő önfelépítő csatlakoztatás leegyszerűsíti az energiamenedzserünk konfigurálását”, mondja Arno Friedrich, az Optimus Meine Energie GmbH ügyvezetője. „A gyors helyszíni installálás és a kapcsolat bontása nélküli utólagos modulcsere is kézenfekvő módon megoldható.”

Energiamenedzser a Phoenix Contacttól  

Hozzáférés a blokkfűtő erőműhöz az interneten keresztül – a mérési adatok az energiamenedzserben maradnak

Az Optimus Meine Energie GmbH a Scheidl GmbH ügyfele és kooperációs partnere energiemenedzserének központi komponenseként használja az Energy Controllert. Az energiamenedzsert például a Rewag regionális energiaszolgáltató blokkfűtő erőműveiben használják Regensburgban – a fűtéssel kapcsolt erőműként működő fűtőberendezések így az igényeknek megfelelően és egymáshoz hangolva vezérelhetők.

Minden fontos üzemi adat távoli eléréssel kiolvasható, zavar esetén az üzemeltető azonnal automatikus értesítést kap. Így nincs szükség időt rabló helyszíni egyeztetésre a berendezés ellenőrzése céljából, és nő a rendelkezésre állás.

Összegzés

Az Optimus nemcsak az installálást vállalja, a cég átfogó csomagban energiamonitorozást is kínál az üzemeltető számára – ennek során is fontos szerepet játszik a moduláris kalapsínes készülékház-koncepció.

„Ezzel a moduláris koncepcióval minden berendezéshez pontosan tudjuk konfigurálni és üzem közben kényelmesen tudjuk módosítani energiamenedzserünket”, ismerteti Friedrich úr az elvet. „Ha az üzemeltető valamikor mégis további gépegységet szeretne, egyszerűen hozzáteszünk egy további Scheidl modult.” Ezt támogatja az ún. hot plugging – így a készüléket nem kell leállítani, és kiegészítő szoftvert sem kell telepíteni rá.

PHOENIX CONTACT Kft.

H-2040 Budaörs,
Gyár u. 2.
(+36)-23/501-160

További információk

Referrer: