Az elektronikaháztól az AS-Interface-hez való kapcsolószekrény-modulig

Áttekintés

A Pepperl+Fuchs KE5 AS-i kapcsolószekrény-modulja  

KE5 AS-i kapcsolószekrény-modul italtöltő berendezésekhez

  • A – például az italgyártás számára történő – berendezésgyártásban egyre fontosabbak a költséghatékony és könnyen telepíthető megoldások.
  • Ezen a területen még mindig ritkák az alsó terepi szinteken használt, sok csatlakozási ponttal ellátott kompakt modulok.
  • A Pepperl+Fuchs a Phoenix Contacttal szoros együttműködésben fejlesztette ki a KE5 kapcsolószekrény-modult, amely pótolja ezt a hiányt.
  • Ebből az ügyfélspecifikus projektből kiindulva dobta piacra a Phoenix Contact az ME-IO készülékház-családot.

Ügyfélprofil

A Pepperl+Fuchs EMC kamrája Mannheimben  

A Pepperl+Fuchs EMC kamrája Mannheimben

Az elektromos robbanásvédelemre és az érzékelőtechnikára igaz, hogy az ügyfelek a Pepperl+Fuchs vállalatot az egész világon úttörőnek és újítónak tartják.

A Pepperl+Fuchs mannheimi székhelyén működik mások mellett a fejlesztés és a marketing − a laboratóriumok is itt találhatók.

Igény

Dr.rer.nat. Konrad Kern (balról) termékmenedzser, és Dipl.-Ing. Frank Ebert, fejlesztő, Pepperl+Fuchs  

Dr.rer.nat. Konrad Kern (balról) és Dipl.-Ing. Frank Ebert

Az új készülék kifejlesztésétől a végfelhasználónál történő gyakorlati alkalmazásig vezető út gyakran hosszú. Ezért egyáltalán nem magától értetődő, hogy a végfelhasználó készülékekkel szembeni részletes elvárásai már az alkatrészfejlesztők előtt ismertek legyenek.

„A Phoenix Contacttal, mint az elektronikaházak és a nyomtatott áramköri csatlakozások specialistájával az italgyártás területére jellemző elvárásainkat pontosan, az alkatrészek szintjére vonatkozóan egyeztetni tudtuk”, emlékszik vissza Dr. Konrad Kern, a Pepperl+Fuchs GmbH mannheimi, gyárautomatizálással foglalkozó termékmenedzsere.

„A vezető töltőberendezés-gyártóknál fontos szerepet játszik az AS-Interface (AS-i, Actuator-Sensor-Interface)”, mondja Kern úr. Az AS-i, mint a terepibusz-kommunikációhoz aktorok és szenzorok csatlakoztatása számára kifejlesztett szabvány ma már nem csupán optimális ár-teljesítmény arányt kínál, hanem egyszerűsége és rugalmassága révén decentralizált interfészrendszerként is igen keresett.

Megoldás

ME-IO készülékház és KE5 kapcsolószekrény-modul  

Az ME-IO készülékház a KE5 kapcsolószekrény-modul „becsomagolására” szolgál.

Az AS-i megoldások vezető szolgáltatójaként a Pepperl+Fuchs a KE5 készüléksorozattal hatékony rendszert fejlesztett ki sikeresen, kompakt kialakításban. 19 mm-nél kisebb beépítési szélességben az elülső tartományban 28 kényelmesen hozzáférhető csatlakozási pont található. „Az egységsűrűséget más megoldásokhoz képest 50 százalékkal növelni tudtuk”, emeli ki Kern úr az előnyöket.

Mostanáig az AS-i és az AUX-Interface is érpárral és érvéghüvellyel történő ráfordításigényes hurkolásra szorult. „A mi KE5 modulunk úgy helyezi be az áthidalt dugaszt, hogy az AS-i és az AUX négy további csatlakozási ponton keresztül hurkolódik”, mondja Dipl.-Ing. Frank Ebert, a KE5 projekt felelős fejlesztési vezetője, „és mindezt a teljes 8 A-es áramterhelés mellett”.

A kapcsolókimenetek galvanikus leválasztásához relémodulokat is kifejlesztettek különböző potenciálú idegen berendezések csatlakoztatásához. A relémodulok 230 V AC feszültségen nagy terhelések kapcsolását teszik lehetővé. „A modulok NYÁK-jait újszerű módon alakítottuk ki, így az AS-i és az AUX biztonságosan elválaszthatók egymástól”, mondja Kern úr. „Ez a funkcionális biztonság fontos ahhoz, hogy a KE5 modul biztonsági alkalmazásokban is használható legyen kimenetek sokszorozására.

Így a gépek biztonsági koncepciói különösen egyszerűen és olcsón valósíthatók meg – például AUX-en keresztüli biztonságos lekapcsolás a KE5 modul AUX kimenetein keresztül megvalósított decentralizált többszörözéssel. „Minden szenzorjel továbbra is rendelkezésre áll a modul bemenetein keresztül”, egészíti ki Kern úr, „a végfelhasználó pedig kikapcsolt segédenergia mellett is megkap minden fontos információt a berendezés állapotáról”.

A Phoenix Contact ME-IO készülékház-családja esetében – mindössze 18,8 mm beépítési szélességen – maximum 54 dugaszolható csatlakozó pólus alakítható ki az előlapon. A készülékház-rendszert az építőkocka-elv alapján alakítottuk ki – a fedelek és a dugaszprofilok különböző hosszvariációi számos különböző csatlakozási kombinációt tesznek lehetővé.

Összegzés

A felhasználókra szabott megoldások a résztvevő partnerek időben megkezdett és intenzív együttműködéséből jönnek létre. Erre bizonyaték a Phoenix Contact, mint az elektronikaházak szakértője és a Pepperl+Fuchs, mint az AS-i újítások zászlóvivője.

A berendezésgyártásból eredő elvárásokra válaszul innovatív kapcsolószekrény-modult fejlesztettek ki italtöltő berendezésekhez. Különösen hatékony a készülékház jellemzői közül az innovatív csatlakozástechnika; a direkt rugós csatlakozású dugasszal kényelmesen, szerszám nélkül végezhető a vezetékezés. A kódolható dugaszok a karbantartásbarát készülékcsere érdekében egy reteszelőrendszerrel gyorsan kioldhatók. A modulok közötti kommunikáció kalapsín-buszcsatlakozón keresztül történik.

PHOENIX CONTACT Kft.

H-2040 Budaörs,
Gyár u. 2.
(+36)-23/501-160

További információk

Referrer: