GP Joule bouwt laadpark met modelkarakter bij bedrijfsvestiging in het Duitse Reußenköge

Overzicht

Bedrijfseigen laadpark van GP Joule  

Bedrijfseigen laadpark van GP Joule

  • GP Joule is gespecialiseerd in duurzame energie – van engineering, via installatiebouw tot aan beheer.
  • Daar hoort ook het behoeftegericht laden van grote elektrische voertuigvloten met duurzame energie bij.
  • Als oplossing is met ondersteuning van North-Tec en Phoenix Contact een energiemanagementsysteem met koppeling aan een OCPP-backend met succes gerealiseerd.
  • Het baanbrekende en open systeem combineert de mobiliteitsrevolutie met de energierevolutie en dient als model voor toekomstige laadparken.

Klantprofiel

GP Joule is gespecialiseerd in de innovatieve toepassing van duurzame energie – als partner voor bedrijven, gemeenten alsmede investeerders op alle mogelijk gebieden van duurzame energie. GP Joule bouwt, verkoopt en beheert over de hele wereld energieparken op een grote schaal en nominale vermogens van honderden megawatt.

Toepassing

Dr. Fabian Sösemann en ing. Ralf Breckling  

Dr. Fabian Sösemann en ing. Ralf Breckling

De mobiliteitsrevolutie kent veel uitdagingen – bijvoorbeeld het opladen van grote voertuigvloten zonder enorme uitbreiding van de bestaande netaansluitingen. "Tot ons portfolio behoren ook klantspecifieke elektromobiliteits- en energieconcepten voor handelsondernemingen, bedrijven en gemeenten", zegt dr. Fabian Sösemann, afdelingsdirecteur Energievoorziening en recht bij GP Joule in Reußenköge. "De door de elektromobiliteit ingeleide mobiliteitsrevolutie zien wij als drijvende kracht achter het systeem."

De onderneming beheert een bedrijfseigen voertuigpark met 28 puur elektrische voertuigen – ruim twee derde daarvan wordt geladen bij de vestiging in Reußenköge. Daarvoor is bijna 1,5 MWp zonne-energie en een biogasinstallatie beschikbaar. "De grote uitdaging zit in de stroomvoorziening van de belastingen bij een maximale benutting van het duurzame-energiepotentieel," aldus Sösemann, "terwijl zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van het conventionele net." Daarom diende ook een laadconcept voor de bedrijfseigen parkeerplaats voor elektrische voertuigen met een gering gebruik van hulpbronnen te ontstaan.

De oplossing

Energiemetingsmodulen, RCM-modulen en laadcontrollers in de centrale schakelkast  

Energiemetingsmodulen, RCM-modulen en laadcontrollers in de centrale schakelkast

De oplossing is een master-slave-systeem met de laadtechniek in de centrale schakelkast. Van daaruit worden de toepassingen en processen aangestuurd. De voor het laadproces benodigde communicatie volgens IEC 61851 laadmode 3 wordt voor de laadpunten gerealiseerd met laadcontrollers van de serie EV CC Advanced van Phoenix Contact.

De via een seriële bus direct op de laadcontrollers aangesloten geijkte energiemetingsmodulen leveren de voor het belastingsmanagement benodigde informatie over de actuele vermogenswaarden. Een netwerk op Ethernet-basis dient voor de netwerkkoppeling van de laadcontrollers en de RFID-kaartlezers, waarmee de data voor verdere verwerking worden doorgegeven aan de centrale besturing – een Axioline 1050 van Phoenix Contact, die met de ontwikkelomgeving PC Worx volgens IEC 61131 wordt geprogrammeerd.

Visualisering van het vermogensmanagement op de centrale schakelkast  

Op de monitor op de centrale schakelkast wordt het vermogensmanagement gevisualiseerd

Als specialist voor de besturing van biogasinstallaties en automatiseringstechniek heeft North-Tec Maschinenbau GmbH uit Bredstedt de laadoplossing mede ontwikkeld. De regelprocessen worden via laadkaarten met verschillende prioriteit gerealiseerd, afhankelijk van het gebruiksdoel van het te laden voertuig en de beschikbare duurzame energie. "Wij willen het net voortdurend in de gaten houden en daarbij het verbruik van de eigen stroom optimaliseren", licht Ralf Breckling, directeur van North-Tec, toe. "De parkeerplaats voor elektrische voertuigen van GP Joule is aan het einde van het netsysteem van de plaatselijke netbeheerder ondergebracht – deze positie is vergelijkbaar met de omstandigheden voor veel parkeergarages."

Want ook daar is bij een stijgende vraag naar laadcapaciteit voor elektrische voertuigen een bottleneck voor een economisch zinvol en realiseerbaar laadvermogen te verwachten. "Ons laadconcept kan zonder meer voor zulke toepassingssituaties worden overgenomen," legt Sösemann uit, en hij wijst op de noodzaak van een geconcentreerd databeheer in de besturing: "Door alle signalen samen te brengen in één controleruimte, kunnen we deze ook gebruiken voor de balansverrekening met de netbeheerder."

Het master-slave-concept heeft nog een ander voordeel: door de concentratie van minder intelligente componenten in slechts één schakelkast wordt ook het onderhoud van de installatie overzichtelijker en eenvoudiger.

Conclusie

Voor het bedrijfseigen elektrisch-voertuigpark bij de vestiging van GP Joule in Reußenköge is een energiemanagementsysteem inclusief laadpark volgens het master-slave-principe ontstaan. Sösemann concludeert: "Als specialist voor duurzame energie zijn we nu ook bij de mobiliteitsrevolutie een heel stuk vooruit gegaan." De laadtechniek alsmede het hardwareplatform voor de bewerking van de algoritmen voor de energieverdeling zijn afkomstig van Phoenix Contact. In samenwerking met developmentpartner North-Tec is een baanbrekend en open systeem ontstaan dat de mobiliteitsrevolutie en de energierevolutie efficiënt bij elkaar brengt en daardoor model kan staan voor toekomstige laadparken.

Wilt u met ons uw laadoplossing realiseren?

Stuur ons nu uw aanvraag en profiteer van onze diensten:

  • Samenstelling van geschikte hard- en softwarecomponenten
  • Fabricage van laadconnectoren met uw logo voor een consistente branding
  • Kabeluiteinde op verzoek ook gestript, geconfectioneerd of verkrompen
  • Opstellen van geteste bekabelingsschema's voor een eenvoudige en betrouwbare implementatie
  • Rekening houden met de huidige laadstandaarden, normen en de meet- en ijkwetgeving
  • Support bij het koppelen van aanbieders van het afrekenproces alsmede gebouwen- en energiebeheersystemen

PHOENIX CONTACT nv/sa

Minervastraat 10-12
1930 Zaventem-Keiberg II
+32 (0)2/723 98 11
Referrer:

Deze website maakt gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Lees onze privacy policy voor meer informatie.

Sluiten