Meer flexibiliteit bij de kunststofproductie met het SafetyBridge-I/O-systeem

Overzicht

Eindproductie van de kunststofinstallatie  

In de eindproductie worden de individuele producten gecompleteerd en verpakt

  • Chemours Netherlands B.V. produceert hier vooral kunststoffen.
  • Tot dusver werden in de eindproductie en verpakking vast bedrade en daarom inflexibele veiligheidsbesturingen gebruikt.
  • I/O-systemen met de SafetyBridge Technology kunnen eenvoudig worden gekoppeld aan de S7-standaardbesturing van Siemens, volledig worden geïntegreerd in het bestaande netwerk en onafhankelijk van de standaardbesturing worden gebruikt.
  • Met de nieuwe Safety-oplossing krijgt Chemours meer flexibiliteit bij gelijktijdige conformiteit met de strenge veiligheidsrichtlijnen.

Klantprofiel

Johan Sterrenburg, technisch manager  

Johan Sterrenburg, technisch manager voor elektrische systemen en de meetuitrusting

Bij Chemours Netherlands B.V. produceren circa 500 medewerkers in een uitgestrekte installatie vooral kunststoffen met bekende merknamen, zoals Teflon, Opteon en Viton die in anti-aanbakcoatingen en koelmiddelen worden gebruikt. Binnen het Chemours-concern is de in 1959 opgerichte productielocatie de grootste van Europa.

Toepassing

Verpakkingslijn van de eindproductie  

Beveiligingssensoren en positieschakelaars zijn via SafetyBridge geïntegreerd in de automatiseringsoplossing

Iedere productiewerkplaats die zich op het bedrijfsterrein bevindt, wordt vanuit de centrale controleruimte aangestuurd en bewaakt. Daar komen de belangrijke gegevens uit alle productieprocessen samen. In de eindproductie – hier worden de individuele producten gecompleteerd en voor verzending automatisch verpakt - vindt de besturing van de machines plaats door de lokaal geïnstalleerde PLC's die hun gegevens uitwisselen via Profibus en Profinet. De medewerkers hebben via meerdere bedieningspanelen, die op verschillende locaties zijn gemonteerd, toegang tot de procesdata en kunnen zo de processen besturen en, indien nodig, afwijkingen corrigeren. In principe dienen de procesparameters bij een alarmmelding echter centraal uit de controleruimte te worden aangepast.

Oorspronkelijk beschikte het hoofdproces over een eigen veiligheidsbesturing, terwijl in de eindproductie en verpakking vast bedrade en daarom inflexibele systemen werden gebruikt. Om deze reden riepen de verantwoordelijken een project in het leven voor de modernisering van de verouderde Safety-PLC. De activiteiten waren gericht op een grotere flexibiliteit bij gelijktijdige conformiteit van de nieuwe oplossing met de strenge veiligheidsrichtlijnen van de installatie-exploitant.

De oplossing

In de schakelkast ingebouwde SafetyBridge-modulen  

In de schakelkast van de verpakkingslijnen zijn LPSDO-modulen van Versie 3 ingebouwd

Johan Sterrenburg, technisch manager voor elektrische systemen en de meetuitrusting op de locatie Dordrecht, licht toe: "Reeds aan het begin van de activiteiten was duidelijk dat ons belangrijkste oogmerk de scheiding van het beveiligingssysteem van de hoofdbesturing is. Nadat we alle mogelijke oplossingsconcepten hadden getest en beoordeeld, hebben we gekozen voor het I/O-systeem Inline met de door TÜV gecertificeerde SafetyBridge Technology (SBT). Dit omdat de oplossing eenvoudig kan worden gekoppeld met de S7-standaardbesturing van Siemens en tegelijkertijd een eigen veiligheids-CPU omvat. Daarom kan de oplossing in het bestaande netwerk worden geïntegreerd en desondanks onafhankelijk van de standaardbesturing worden gebruikt."

Aangezien de inrichtingen voor eindproductie en verpakking over een grote oppervlakte zijn verdeeld, kunnen de beveiligingssensoren en positieschakelaars van alle processen, vanwege het decentraal te installeren Safety-I/O-systeem nu voor het eerst in de automatiseringsoplossing worden geïntegreerd. Concreet zet Chemours in de beide verpakkingslijnen Versie 3 van het LPSDO-moduul (Logic Programmable Safe Output Device) uit het SBT-portfolio in. In de huidige configuratie worden daardoor max. 16 veilige ingangs- of uitgangsklemmen op afstand over het netwerk aangestuurd. Als er in de toekomst andere veiligheidssignalen zijn vereist, kunnen extra I/O-modulen worden toegevoegd of wordt er een nieuw LPSDO-moduul met de bijbehorende I/O's in de oplossing geïntegreerd.

Het logicamoduul genereert en bewaakt het safety-protocol en verwerkt de veiligheidslogica. Voor de implementatie van de veiligheidsfuncties omvat de configuratiesoftware Safeconf overeenkomstige modulen die op de PLCopen-specificatie zijn gebaseerd. Vanuit het perspectief van de standaard-PLC gaat het bij het SBT-systeem om een gewoon I/O-moduul voor de overdracht van veiligheidsgerelateerde datapakketten. De inhoud van deze pakketten wordt door de safety-modulen continu gecontroleerd. Indien deze een afwijking constateren, schakelt het logicamoduul het systeem onmiddellijk om naar een veilige toestand. De toestandsdata worden aan de centrale controleruimte overgedragen.

Conclusie

Nadat de veiligheidslogica werd gerealiseerd, spelen de verdeling en de betreffende installatielocatie van het I/O-moduul in het netwerk geen rol, omdat de veiligheidslogica beide niet beïnvloedt. Voor de implementatie of latere aanvulling van de veiligheidslogica in een bestaande standaardbesturing heeft de programmeur noch bijzondere ervaring noch een opleiding op het gebied van functionele veiligheid nodig. Al met al heeft Chemours met het geïmplementeerde SafetyBridge-concept nu in de fabriek in Dordrecht een door TÜV gecertificeerd veiligheidssysteem opgebouwd, dat onafhankelijk werkt van de S7-standaardbesturing en zich desondanks volledig integreert in het bestaande installatienetwerk.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20