Plug & play met heavy-duty connectoren maakt het voor BASF eenvoudiger om schakelkasten te vervangen

Overzicht

BASF Antwerpen  

In Antwerpen bevindt zich de op een na grootste productielocatie van BASF ter wereld

  • Chemieconcern BASF beschikt op zijn productielocatie Antwerpen over een uitgebreide infrastructuur met een eigen overdrachtsnet en enkele honderden transformatorstations.
  • In de middenspannings-schakelinstallaties dienden de oude veiligheidsrelais te worden vervangen door nieuwe besturings- en beveiligingsmodulen.
  • BASF koos voor een plug & play-concept met connectoren uit de productfamilie Heavycon Evo.
  • Op deze manier kon bij de schakelkastvervanging veel tijd worden bespaard.

Klantprofiel

Het stroomverbruik van BASF-locatie Antwerpen bedraagt circa drie procent van het totaal in België. Bij een chemische fabriek van deze omvang hebben beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de elektriciteitsvoorziening de hoogste prioriteit. De productielocatie is via meerdere aansluitingen verbonden met het hoogspanningsnet.

Toepassing

Björge Joachim, Product Manager Interface van Phoenix Contact nv/sa, Zaventem, België; Dirk Van Bogaert, Electrical Power Supply and Infrastructure, BASF Antwerpen, België; en Koen Meersman, ingenieur elektrotechniek, PA Solutions, Melsele, België  

Björge Joachim, Dirk van Bogaert en Koen Meersman (v.l.n.r.) hebben de modernisering samen doorgevoerd

Een eigen 36 kV-net verdeelt de stroom via het 6 kV- en 10 kV-kabelnet over de verschillende productie-installaties. Elke middenspannings-schakelinstallatie wordt door diverse stroom- en spanningsmetingen permanent bewaakt. Daarbij kan de spanningstoevoer naar de elektrische verbruikers afzonderlijk worden geschakeld. Deze metingen en schakelingen lijken op het eerste gezicht eenvoudig, maar moeten niet onderschat worden.

"Elke middenspannings-schakelinstallatie heeft een primair en een hoogspanningsdeel alsmede een schakelkast waarin zich de besturings- en beveiligingsmodulen bevinden," vertelt Dirk van Bogaert van de afdeling Electrical Power Supply and Infrastructure van BASF in Antwerpen. "De besturingsinstallaties van enkele wat oudere 6 kV-installaties worden momenteel vernieuwd. De productie-units kunnen daarbij niet zomaar een tijdje van het net worden gehaald." Als een unit wordt afgeschakeld, is de beschikbare tijd voor de wijzigingen heel beperkt.

De oplossing

Heavycon Evo met beugelvergrendeling  

De beugelvergrendeling maakt het aansluiten eenvoudiger en veiliger

In samenwerking met engineering-partner PA Solutions werd een oplossing ontwikkeld waarmee een schakelkast binnen slechts vier uur kan worden vervangen. "Om stroom en spanning te meten, worden in het primaire deel van de middenspannings-schakelinstallatie meetwaardeomvormers toegepast," zegt Van Bogaert. "De stromen en spanningen worden daar gereduceerd tot 1 A en 100 V. Deze signalen moeten dan samen met andere signalen naar de desbetreffende schakelkast worden geleid."

Elke schakelkast moet gevoed worden en van sonden worden voorzien, die via een schakelcircuit zijn aangesloten. "Om snel wijzigingen te kunnen uitvoeren, gebruiken we een soort plug & play-systeem voor schakelkasten," vertelt Koen Meersman, elektrotechnisch ingenieur bij PA Solutions. "We werken pas sinds kort met connectoren," vult Bogaert aan. "Vijf jaar geleden werkten we nog uitsluitend met schroefaansluitingen."

Heavycon Evo van Phoenix Contact  

Combinatie van verschillende contacttypen in een enkele connector

Een van de uitdagingen bij de modernisering was om verschillende signaalsoorten in een enkele connector samen te brengen – voor BASF nog een reden om voor de connectoren Heavycon Evo te kiezen. De connectoren geven analoge meetsignalen uit stroom- en spanningsmetingen alsmede andere stuursignalen door, die allemaal niet mogen worden verwisseld of elkaar mogen beïnvloeden.

Heavycon Evo is modulair opgebouwd: in een connector kunnen meerdere modulen met verschillende contacttypen worden gecombineerd, zonder dat deze elkaar beïnvloeden.

Voor het project heeft Phoenix Contact ook de kabels geconfectioneerd, die bij de modificatie deels op de aanwezige klemmen in het primaire deel werden aangesloten.

Heavycon Evo-connector voor de aansluiting op de schakelkast  

Heavycon Evo-connector voor de aansluiting op de schakelkast

"Het voordeel van het plug & play-concept met ringstructuur is dat de beide connectoraansluitingen van de schakelkast ernaast met een verbindingsstuk kunnen worden samengeschakeld als er een kast wordt verwijderd," zegt Meersman. "Op deze manier blijft de ringstructuur behouden, evenals de redundantie."

Conclusie

Het moduulsysteem voorkomt verwisseling van de connectoren, wat echt belangrijk was. "Een ander voordeel is dat de connectorbehuizingen water- en stofdicht zijn, zodat er geen kortsluiting kan ontstaan. Als een connector wordt ontkoppeld en ergens in de buurt weggelegd wordt, beschermt een kap de resterende connectorzijde," licht Van Bogaert toe. "Voor ons was het vooral van belang dat de connectoren net zo betrouwbaar zijn als de vroeger toegepaste schroefverbindingen. De hendels op de connectoren maken een eenvoudige en stabiele aansluiting mogelijk. Dankzij het modulaire systeem konden we alle signalen in één enkele connector onderbrengen, zodat bij de installatie geen fouten worden gemaakt."

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20

Meer informatie

Referrer: