Veilige registratie van meetgegevens van een aardolie-pipeline in Rusland

Transneft exploiteert de aardolie-pipelines van het land

Transneft is een Russisch staatsbedrijf dat in Moskou gevestigd is en de aardolie-pipelines van het land exploiteert.

De onderneming bestaat sinds 1993 en beschikt tegenwoordig over het grootste pipeline-stelsel ter wereld met een totale lengte van bijna 50.000 kilometer.

De applicatie

Eén van de pipeline-stelsels die Transneft exploiteert is de aardolie-pipeline ESPO (Eastern Siberia Pacific Ocean). Deze heeft een lengte van 2.757 kilometer en transporteert jaarlijks 15 miljoen ton olie naar het Chinese Daqing.

Er zijn plannen om in de toekomst de doorstroomcapaciteit te verhogen tot 30 miljoen ton en de olie over een totale lengte van 4.700 kilometer tot aan Japan en Zuid-Korea in het Pacifische gebied te transporteren. Daarvoor zijn in totaal 32 pompstations en 13 tankopslagplaatsen nodig.

Transneft gebruikt intrinsiekveilige signaalconverters van Phoenix Contact voor de overdracht van procesgegevens uit het veld naar de controlekamers van de stations.

De oplossing

Veelzijdig en betrouwbaar: PLC-relaismodulen  

Veelzijdig en betrouwbaar: PLC-relaismodulen

De universele temperatuurmeetwaardeomvormers zetten temperatuursignalen van weerstandsthermometers en thermo-elementen om in 4...20 mA-signalen. Ze worden door Ex-i-voedingsscheidingsversterkers van energie voorzien.

De ingangs-scheidingsversterker geeft de analoge signalen vervolgens door aan de controlekamers in de veilige omgeving. Dankzij innovatieve schakeltechniek worden de slechts 12,4 mm smalle Ex-scheidingsmodulen gekenmerkt door een nauwkeurige signaalverwerking (lineariteitsafwijking < 0,1 %) en een gering vermogensverlies (voedingsscheidingsmoduul: max. 1,3 watt).

De ingangen, uitgangen en voedingsdelen zijn galvanisch van elkaar geïsoleerd. Alle gebruikte scheidingsmodulen geven bidirectioneel het Hart-protocol door. De scheidingsmodulen zijn volgens ATEX als bijbehorende intrinsiekveilige bedrijfsmiddelen voor Zone 0 toegelaten.

Met ons concept kan de Ex-scheiding met de ingangsklemmen worden gecombineerd. Daardoor kan een complete rail met aansluitklemmen worden bespaard: niet alleen wordt zo de benodigde ruimte aanzienlijk gereduceerd, maar ook eventuele storingsbronnen.

De geïntegreerde scheidingsmessen en testbussen maken een probleemloze scheiding van de Ex-i-kabels mogelijk. Hierdoor wordt de inbedrijfstelling enorm vereenvoudigd. En door de steekbaarheid van de Ex-i-modulen zijn ook latere functieaanpassingen eenvoudig uit te voeren.

Behalve de Ex-i-modulen gebruikt Transneft nog meer componenten van Phoenix Contact, bijvoorbeeld voedingen, voorgeconfectioneerde systeemkabels en PLC-relais.

Conclusie

Met Process Interface PI maakt Transneft gebruik van een innovatieve oplossing voor intrinsiekveilige stroomcircuits met steekbare elektronicamodulen en een basisklem.

Voordeel: het elektronicamoduul bevat de functionaliteit, niet de basisklem. Door de geringe bouwbreedte werd bovendien 30 procent ruimte bespaard.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20