Intelligente led-verlichtingsoplossingen voor tunnels en onderdoorgangen

Overzicht

Liefenshoek-tunnel  

Led-verlichtingsoplossingen voor tunnels bieden talrijke voordelen

  • Beheerders, installateurs en engineers van lichttechnische installaties staan voor de uitdaging tunnels gelijkmatig en volgens specificaties te verlichten en de lichtsterkte situatie-afhankelijk te regelen.
  • Samen met de Belgische samenwerkingspartner Schréder biedt Phoenix Contact kant-en-klare verlichtingsoplossingen aan die via het Ethernet-netwerk in een besturingssysteem kunnen worden geïntegreerd.
  • De schakelkasten en applicatiesoftware zijn al geprogrammeerd en kunnen eenvoudig worden geparametreerd en geïntegreerd.

Toepassing

Liefenshoek-tunnel  

Eenvoudige installatie van de oplossing dankzij QPD

Tunnels zijn technisch veeleisende bouwwerken. Naast het hoge aantal tunnels dat al bestaat, wordt er nog steeds een groot aantal bijgebouwd. Het gevolg daarvan is dat er heel veel verschillende verlichtingsoplossingen tegelijkertijd in gebruik zijn.

Naast de oude verlichtingstechniek wordt steeds vaker de betere led-technologie toegepast. Daarnaast zijn er ook nog tunnels waarin later delen zijn toegevoegd, waardoor er installaties met een combinatie van oude en nieuwe techniek bestaan.

Oplossing

Phoenix Contact heeft voor tunnels verlichtingsoplossingen met de modernste led-techniek ontwikkeld. Daarin worden de led-lampen naar keuze direct of door middel van zogenaamde driver-boxen aangestuurd. In deze boxen zitten de de led-drivers voor de regeling van de lampen. De exacte positie van de lampen en de driver-boxen is door de specialist Schréder gedefinieerd op basis van een fotometrische analyse van de latere tunnelverlichting. Parallel met de voorbereidende werkzaamheden worden de voedings- en buskabels voorgeconfectioneerd op de bouwplaats geleverd. Daarmee wordt voor het installerende bedrijf al voor het leggen van de kabels een typisch probleem verholpen. Omdat alle kabels een automatische fasedraaiing hebben, worden de drie fasen van de voedingsaansluiting gelijkmatig belast. Het tijdrovende "doormeten" van de kabels en vervolgens opnieuw aansluiten zijn daarmee niet meer nodig.

De eigenlijke aansturing van de verbindingselektronica Lumgate en de led-drivers is in 50 verschillende scenario's voorgedefinieerd. Bovendien zijn er 15 speciale scenario's vastgelegd die bij speciale situaties – bijvoorbeeld bij een noodgeval of een gevaarlijke situatie – met een hogere prioriteit worden toegepast. De maximale snelheid die in de tunnel aangehouden dient te worden heeft eveneens invloed op de benodigde lichtsterkte en daarom is in de besturing daarmee ook rekening gehouden. Naast het applicatieprogramma wordt voor de ATS tevens van de gegevens van de fotometrische analyse gebruikgemaakt. Het desbetreffende configurantiebestand, dat de controller automatisch inleest, vormt met de overige algemene parameters de basis voor de verlichtingsregeling. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat er precies aan zowel de specificaties van de tunnelexploitant als aan de wettelijke richtlijnen wordt voldaan. Bovendien wordt er alleen zo veel licht geproduceerd als op dat moment nodig is, wat een positief effect op de energiekosten heeft.

Topologie verlichtingsoplossing  

Opbouw en elementen van de verlichtingsoplossing

Het systeem biedt geminimaliseerde installatietijden dankzij voorgedefinieerde schakelkastoplossingen alsmede het QPD-installatiesysteem in het veld en bij de lamp. Bij de berekening van de levenscyclus van de installatie blijkt welke voordelen de tunnelverlichtingsoplossing nog meer heeft.

Uw voordelen

  • plug & play dankzij voorgedefinieerde parameters en automatische adressering
  • veelzijdig toepasbare oplossingen dankzij dimbaarheid van 240 verschillende lichtpunten, tot 96 km en 1.920 led-drivers met slechts één besturing
  • uitgebreide diagnosestatus door monitoring van bedrijfstijd en stroomopname
  • constant light output met daadwerkelijke bedrijfsuren en onderhoudsfactoren

Producten

BeschrijvingType
Advanced Tunnel System (ATS) – kant-en-klaar gemonteerde schakelkast inclusief applicatiesoftware voor traploos dimmen van tunnellampenbijv. TSL-SC-RTL-ATS/D0S12
Basic Tunnel System (BTS) – inbouwgerede schakelkast voor het schakelen van lampenbijv. TSL-SC-RTL-BTS
Tunnel Control System (TCS) – schakelkastoplossing voor de netwerkkoppeling van meerdere ATS-eenheden en voor de koppeling met een tunnelcontroleruimte met gedefinieerde communicatieprotocollenbijv. TSL-SC-RTL-TCS/D0S22

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20
Referrer: