Overspanningsbeveiliging in de Saaser Tunnel

Saaser Tunnel in Zwitserland  

Saaser Tunnel in Zwitserland

De nationale weg 28 is de hoofdverbinding van en naar Davos en vooral in de winter is er veel verkeer. De Saaser Tunnel is een deel van het project "Rondweg Saas" en leidt het verkeer onder de plaats Saas in Prättigau, Zwitserland, door.

Voordat de tunnel werd gebouwd, werd het verkeer via de doorgaande weg van Saas geleid, die nu door de tunnel sterk wordt ontlast.

Gegevens Saaser Tunnel:

 • locatie: kanton Graubünden, Zwitserland
 • lengte: 2,58 km
 • bouwtype: 10,0 T (een hoofdbuis voor beide richtingen, één rijbaan per rijrichting, een veiligheidsbuis parallel aan de hoofdbuis)
 • geopend: oktober 2011
 • opdrachtgever: Tiefbauamt Graubünden / Bundesamt für Straßen, Zwitserland
 • verkeersdichtheid: 15.400 voertuigen/dag

 

Toepassing

Schematische weergave van de hoofdverdeling in de Saaser Tunnel  

Hoofdverdeling in de Saaser Tunnel: 1) voeding, 2) UPS, 3) besturing

De energievoorziening van de hoofdverdeling verloopt via een transformator. Omdat deze leidingen buiten de veiligheidszone van de tunnel liggen, dus uit bliksembeveiligingszone 0A komen, moet de voeding van de tunnel worden beveiligd.

Andere systemen die ook in geval van stroomuitval probleemloos moeten blijven functioneren, worden gevoed door middel van onderbrekingsvrije voedingen. Daartoe behoort ook de besturing, die in geval van nood het verkeer regelt en de verkeersdeelnemers daarover van informatie voorziet.

Technische voorzieningen in de tunnel:

 • videocamera's
 • gsm-antennes, leaky cables voor draadloze verbindingen
 • FL/Natt-verlichting, brand-noodverlichting
 • rookdetectie, branddetectie
 • CO- en zichtmeters, windmeting
 • lichtsignalen, brandkleppen

 

Oplossing

Overspanningsbeveiliging VALVETRAB Compact bij de UPS-verdeling  

Overspanningsbeveiliging VALVETRAB Compact bij de UPS-verdeling

De civiele bouwdienst van Graubünden gebruikt voor de beveiliging van de hoofdverdeling in de Saaser Tunnel de Type 1-bliksemstroombeveiliging FLASHTRAB compact PLUS (FLT-CP-PLUS) van Phoenix Contact. Deze wordt direct in de hoofdverdeling geïnstalleerd en leidt zo nodig de optredende bliksemstromen direct af naar de aarde.

De onderbrekingsvrije voedingen worden beveiligd met Type 2-overspanningsbeveiligingsmodulen VALVETRAB compact (VAL-CP). Deze bevinden zich direct bij de ingang van de leidingen uit de tunnel naar de verdeler. Omdat elk systeem via een eigen toevoer op de UPS is aangesloten, worden ook alle toevoerleidingen via Type 2-overspanningsbeveiligingsmodulen aangesloten.

Conclusie

Door de veiligstelling van de energievoorziening neemt de beschikbaarheid van de tunnel aanmerkelijk toe. Ook de noodsystemen zijn dankzij de overspanningsbeveiliging betrouwbaar beveiligd tegen transiënten en ondersteunen daardoor in geval van nood zowel de passagiers bij het vluchten als de reddingsdiensten.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20
Referrer: