Voormalig bijgebouw van boerderij gerestaureerd met geïntegreerde fotovoltaïsche installatie

Overzicht

Solaire vensterluiken voor in het gebouw geïntegreerde fotovoltaïsche techniek  

Solaire vensterluiken voor in het gebouw geïntegreerde fotovoltaïsche techniek

  • De in gebouwen geïntegreerde fotovoltaïsche techniek (BIPV) vormt nog steeds een niche – zowel in de bouwwereld als in de fotovoltaïsche techniek zelf.
  • Maar het wordt steeds vaker duidelijk welke mogelijkheden BIPV te bieden heeft voor architecten en opdrachtgevers.
  • Bij de sanering van een voormalig bijgebouw van een boerderij werden de PV-panelen aangesloten met connectoren uit de serie SUNCLIX mini van Phoenix Contact.
  • Daarbij doen zelfs de vensterluiken tevens dienst al zonnepanelen.

Klantprofiel

Sanering Schnitterhaus met in het gebouw geïntegreerde PV-techniek  

Het Schnitterhaus in de Uckermark

Op ongeveer anderhalf uur rijden met de auto ligt in de regio Uckermark ten noordoosten van Berlijn het dorpje Nechlin. In de kern van het plaatsje staat het Schnitterhaus ofwel maaiershuis, waar vroeger de hulpkrachten voor het oogsten woonden – zogenaamde Schnitter, maaiers.

Het voormalige bijgebouw werd enkele jaren geleden met veel liefde voor details gesaneerd tot een gebouw met een zeer laag energieverbruik.

Toepassing

Solair architecte Astrid Schneider  

Solair architecte Astrid Schneider zet zich in voor BIPV

Building Integrated Photovoltaics – afgekort BIPV, in het Nederlands in het gebouw geïntegreerde fotovoltaïsche techniek – is de volledige integratie van de fotovoltaïsche installatie in het gebouwomhulsel. Als zodanig neemt de PV-installatie de verschillende functies van de buitenste schil op zich, zoals de bedekking van het dak, de (isolerende) voorgevel, zonwerende elementen, balkonbalustrades of bekledingen.

Ook in enkel of dubbel glas kunnen solarcellen worden geïntegreerd. Deze elementen hebben primair een functie als bouwcomponent, maar bovendien die van energieopwekker.

"Bij de grootscheepse sanering van het Schnitterhaus dienden vanouds beproefde bouwmaterialen met het oog op een energetisch totaalconcept door PV-componenten te worden vervangen," vertelt de gerenommeerde solair architecte Astrid Schneider, die de PV in het gebouwomhulsel heeft geïntegreerd. "De gebouwelementen dienden door de fotovoltaïca een extra functie te krijgen, waarmee het oude huis tot een innovatief zelfvoorzienend gebouw op het gebied van stroom wordt."

De oplossing

PV-vensterluiken van het Schnitterhaus  

De PV-vensterluiken kunnen parallel aan het raam worden weggeklapt

Schneider plaatste niet alleen PV-panelen op het complete dakoppervlak, maar gebruikte de esthetische glas-glas-panelen ook als schaduwelementen over de ramen op de zuid-westzijde van het gebouw. Indien gewenst kunnen de solaire vensterluiken – altijd parallel aan het raam – ervoor worden geschoven. Zodoende zorgen ze ook voor schaduw en beschutting tegen inkijk.

"De architectonische uitdaging was om het bewegingsmechanisme van de vensterluiken en tegelijkertijd een veilige elektrische aansluiting van de panelen optimaal te realiseren," zegt Schneider. Zo werd de toevoer door de profielen van het mechaniek geleid. "Omdat het zeker mogelijk is dat in de loop van de lange levensduur van de zonnepanelen van meer dan 30 jaar schade aan de leiding kan ontstaan door de voortdurende beweging op deze gevoelige punten, heb ik aan beide uiteinden betrouwbare connectoren gepositioneerd. Zo kunnen de panelen eenvoudig worden onderhouden en kan de toevoerleiding zonder problemen worden vervangen."

SUNCLIX mini voor de PV-gebouwenintegratie  

SUNCLIX mini is door de compacte buitenmaten ideaal voor gebouwenintegratie

Want wat in het vrije veld of bovenop het dak slechts bijzaak is, wordt steeds belangrijker naarmate het meer in het zicht komt: de esthetiek. Niet alleen moeten de panelen er aantrekkelijk uitzien, ook moet de aansluittechniek op de achtergrond blijven. Schneider koos op dit punt voor SUNCLIX mini van Phoenix Contact, die met een smalle bouwvorm speciaal zijn ontwikkeld voor BIPV. Op deze manier blijft de aansluittechniek decent op de achtergrond.

De monokristallijn glas-glas-panelen van de acht solaire vensterluiken leveren gecumuleerd een vermogen van 1160 watt – en voegen zich met hun houten frame naadloos in het totaalbeeld van het gebouw. Daarbij valt de fotovoltaïca binnenin de elementen pas op wanneer er preciezer naar wordt gekeken. In de uitgangstoestand zijn de vensterluiken zijdelings naast de vensters geplaatst. Om ze te gebruiken als beschutting tegen inkijk of invallend licht worden ze door middel van een speciaal vervaardigd mechaniek voor het raam gezwenkt en van binnenuit vastgezet.

Conclusie

Aan de hand van het Schnitterhaus in Nechlin kon solair architecte Astrid Schneider laten zien hoe een fotovoltaïsche installatie als vanzelfsprekend in een historisch gebouw kan worden geïntegreerd. Dankzij de intelligente aansluittechniek werd de installatie onderhoudsvriendelijk gerealiseerd, zonder het totaalbeeld van het gebouw esthetisch-visueel te verstoren.

"Bij het Schnitterhaus-project werden de verwachtingen van alle betrokkenen – van projectplanner tot huurder – vervuld. Het project dient voor mij inmiddels als referentie voor allerlei andere spannende projecten," vertelt Schneider. "Dankzij de EU-gebouwenrichtlijn zal de BIPV zich met grote sprongen verder ontwikkelen."

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20

Meer informatie

Referrer: