Communicatie op afstand via het mobiele telecommunicatienetwerk

Communicatie op afstand via het mobiele telecommunicatienetwerk

Wereldwijd wireless

Via het wereldwijde draadloze telecomnetwerk hebt u altijd en overal toegang tot uw machines en installaties.

Voor de permanente registratie van uw procesdata biedt Phoenix Contact draadloze apparaten aan die alle dragertechnologieën ondersteunen, van sms-berichten tot en met datacommunicatie via GPRS/EDGE (2G), UMTS/HSPA (3G) en LTE (4G). Met het wereldwijd beschikbare mobiele netwerk worden apparaten een betrouwbare communicator, óók in gebieden met een zwakke infrastructuur.

Kleine buitenstations, maar ook complete installatieparken zoals bijv. afgelegen pompstations kunnen, afhankelijk van de benodigde communicatie, met een SMS-bericht via data-arme remoteprotocollen tot en met een breedband-VPN-verbinding worden gekoppeld met de controleruimte.

Uw voordelen

  • locatie-onafhankelijk dankzij wereldwijd mobiel netwerk
  • schaalbaar, van SMS-berichten via slanke IP-remoteprotocollen tot en met LTE-breedbandverbindingen
  • volledige security dankzij private APN, firewall en VPN
  • draadloze routers met breed temperatuurbereik voor alle infrastructuurtoepassingen
  • compact draadloos moduul voor economische koppeling van zelfs de kleinste installatiedelen

Breedbandkoppeling voor decentrale installaties

Flexibele Ethernet-connectiviteit voor alle toepassingen  

Flexibele Ethernet-connectiviteit voor alle toepassingen

Bij toepassingen met een hoog datatransport biedt de draadloze mobiele technologie een betrouwbare communicatieoplossing. In het LTE-netwerk worden bewakingsbeelden en serverfunctionaliteiten van over de hele wereld ter beschikking gesteld aan de controleruimte.

De routers met VPN-functionaliteit maken een beveiligde communicatie via het internet mogelijk. Het dataverkeer kan direct via VPN worden doorgegeven aan de controleruimte. Zo is bijv. een flexibele koppeling van windturbines via cameratoepassingen of een verbinding met het netwerk van een zuiveringsinstallatie mogelijk.

Gebeurtenis-gestuurde communicatie

SMS-berichten bieden technisch medewerkers en het besturingssysteem toegang tot het proces  

SMS-berichten bieden technisch medewerkers en het besturingssysteem toegang tot het proces

Voor een klein aantal schakelhandelingen of een groot aantal verschillende deelnemers is de SMS-techniek geschikt. Met een prepaid-kaart kan zonder contractuele verplichtingen worden gecommuniceerd met een proces op afstand door middel van commando's per SMS.

Met de SMS-versie van het remote communicatiesysteem TC MOBILE I/O X200 kan met een eenvoudige mobiele telefoon de toegang tot een installatie worden verleend door het activeren van deursluitingen of kunnen installaties na een storing weer worden vrijgeschakeld. Door de voorhanden software-interface van de draadloze routers kunnen de I/O's van een besturing per SMS worden geïntegreerd of de VPN-tunnel behoeftegericht worden geïnitialiseerd.

Privé-netwerk via mobiele telecommunicatie

Veilige communicatie op afstand via private APN  

Veilige communicatie op afstand via private APN

Bij kritieke toepassingen, zoals bij de verdeling van water, gas, olie en stroom gelden bijzondere veiligheidsvoorschriften. Hierbij wordt communicatie via openbare netwerken vaak helemaal uitgesloten.

Veel providers bieden SIM-kaarten aan die een private APN (Access Point Name) gebruiken. Met deze methode kan een privé-netwerk ook via de draadloze interface voor mobiele telecommunicatie worden opgebouwd en ontstaat een decentraal LAN-netwerk (Local Area Network). In tegenstelling tot het openbare draadloze telecomnetwerk kan met vaste IP-adressen worden gewerkt en is een directe communicatie tussen de substations mogelijk. Zodoende is bij kritische toepassingen een aanvalspoging vanuit het internet onmogelijk.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20