Economische en uiterst beschikbare besturing van de klep op een RoRo-veerboot

Overzicht

Touwwerk  

Touwwerk van de RoRo-veerboot Ark Dania

  • Scheepsuitruster MacGregor RoRo zocht naar een nieuwe oplossing voor de aansturing van kleppen, deuren en beweegbare autodekken.
  • Inline-controllers ILC 370 PN/M koppelen de decentraal verdeelde I/O-kaarten nu economisch met het centrale besturingssysteem.
  • Door de redundante uitvoering van het Ethernet-netwerk en de besturingstechniek is een hoge beschikbaarheid van de automatiseringsoplossing gegarandeerd.

Klantprofiel

Beweegbare klep  

De afzonderlijke autodekken worden met een klep afgesloten

Als dochtermaatschappij van Cargotec Oyj geldt MacGregor RoRo uit het Zweedse Göteborg als een van 's werelds meest toonaangevende bedrijven voor de uitrusting van vracht- en cruiseschepen.

Het bedrijf heeft zich daarbij gespecialiseerd in de ontwikkeling en bouw van kranen, kleppen en schotten.

Toepassing

Ark Dania  

De RoRo-veerboot Ark Dania is in 2014 voorzien van equipment van MacGregor RoRo

Vroeger werden de diverse kleppen op een veerboot uitsluitend decentraal met de hand bediend. Een centrale besturing las de ingangssignalen van de bedieningsunits in en stuurde de bijbehorende hydraulische aandrijvingen direct aan om de kleppen in beweging te brengen. Als de aandrijvingen de eindpositie hadden bereikt, werd het hydraulische systeem uitgeschakeld. Hiervoor moesten alle signalen door het hele schip parallel worden bedraad, wat fout- en storingsgevoelig, vanwege de lange kabeltrajecten duur en in geval van het opsporen van een storing bewerkelijk is.

Omdat de voorgaande besturingsleverancier het tot dan toe toegepaste automatiseringssysteem ook nog eens uit de roulatie wilde halen, ging MacGregor RoRo op zoek naar een nieuwe oplossing. Met dit als uitgangspunt dienden de verspreid geïnstalleerde I/O-kaarten direct naast de betreffende kleppen en schotten te kunnen worden gemonteerd. Voor de redundante koppeling van alle signalen van de decentrale periferie met het besturingssysteem heeft de scheepsuitruster gekozen voor een Ethernet-gebaseerd protocol.

De oplossing

Inline-besturing ILC 370 PN/M  

De ILC 370 PN/M stuurt alle op de veerboot geïnstalleerde systemen aan via het Profinet-protocol

Na zich uitgebreid op de markt te hebben georiënteerd, kozen de daarvoor verantwoordelijke medewerkers van MacGregor RoRo voor Phoenix Contact als systeemleverancier. Want door de openheid en de flexibiliteit van de programmeersoftware PC Worx en de visualiseringstool Visu+ wordt aan alle eisen voldaan. Bovendien beschikken veel apparaten uit het uitgebreide productenprogramma van de automatiseringsspecialist over de benodigde maritieme toelatingen. Als voorbeeld van de geslaagde samenwerking dient hier de RoRo-veerboot Ark Dania, die in 2014 is voorzien van equipment van MacGregor RoRo.

Op de Ark Dania is een groot aantal systemen van MacGregor RoRo – zogenaamde items – ingebouwd, bijvoorbeeld kleppen, luik- en klepafdichtingen, deuren en verplaatsbare autodekken. De communicatie tussen de items en het besturingssysteem moet met hoge beschikbaarheid zijn uitgevoerd, zodat alle systemen in geval van nood bedienbaar blijven zonder tot handbediening over hoeven te gaan. Daarom verbindt een als redundante ringstructuur ingericht Ethernet-netwerk alle items met elkaar. Het redundantieprotocol RSTP met Fast Ring Detection zorgt voor omschakeltijden van minder dan 500 ms.

Als de klant dat wenst, realiseert MacGregor RoRo het besturingssysteem ook redundant. Op de Ark Dania worden performante Inline-besturingen ILC 370 PN/M gebruikt. In de schakelkasten die bij elk item horen, is een Profinet-kopstation geïnstalleerd, waarmee de op de veerboot geïnstalleerde sensoren (voelers, eindschakelaars) en actoren (hydraulische ventielen) via I/O-modulen zijn gekoppeld. Bovendien geeft het kopstation de geregistreerde gegevens via Profinet in realtime door aan het besturingssysteem. De besturingsunit van de eveneens redundant opgebouwde hydraulische pomp wordt echter niet via een kopstation aangestuurd, maar via een compacte besturing ILC 170 ETH. Deze wisselt net als het kopstation tijdens normaal bedrijf de gegevens met de twee hoofdbesturingen uit. In geval van storing kan de besturing de hydraulische pomp echter zelfstandig aansturen.

Conclusie

Maritieme Panel-PC  

Alle MacGregor-systemen worden op de brug gevisualiseerd op een Touch-Panel

De crew diagnosticeert de status van alle aan boord gemonteerde items via een visualiseringssysteem. Zo kunnen de medewerkers vaststellen of er nog kleppen of deuren geopend zijn. De visualisering, gemaakt met de tool Visu+, werkt met een Panel-PC met touch-bediening en maritieme toelating. Deze krijgt de weer te geven waarden via een OPC-server van het redundante besturingspaar en laat deze op het scherm zien.

Indien gewenst kunnen nog meer Panel-PC's op andere plaatsen worden geïnstalleerd. De black box van het schip – de zogenaamde Voyage Data Recorder (VDR) – heeft eveneens toegang tot de besturingen en protocolleert ook de status van de ingebouwde equipment.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20

Meer informatie

Referrer: