Oplossingen voor ijsdetectie

Overzicht

Zelfstandige sensoren  

Zelfstandige sensoren

  • IJsvorming op de rotorbladen vormt niet alleen een risico voor de windturbine, maar levert ook gevaar op voor de omgeving en personen.
  • Phoenix Contact biedt een betrouwbaar ijsdetectiesysteem voor rotorbladen aan ter verhoging van de opbrengst van uw windturbines.
  • Met onze oplossing worden de dikte van de mogelijke ijsafzettingslaag alsmede de temperatuur direct op het oppervlak van de rotorbladen gemeten.

Toepassing

Om een maximale opbrengst te kunnen behalen, moet een probleemloze werking van de windturbines gewaarborgd zijn. Onder extreme klimatologische omstandigheden kan echter ijsvorming op de rotorbladen optreden. Stukken ijs die naar beneden vallen, kunnen grote schade veroorzaken. Het vroegtijdig herkennen van ijsafzetting is belangrijk om de installatie in geval van gevaar te stoppen en het ontijzingssysteem te starten.

De oplossing

Schakelkast ijsdetectie  

Analyser als deel van de totaaloplossing Blade Intelligence

Het ijsdetectiesysteem van Phoenix Contact meet de dikte van de ijsafzetting op de rotorbladen en zorgt voor een betrouwbare werking van uw windturbine.

De door de DNV GL gecertificeerde analysealgoritme besluit of de windturbine in werking blijft of uitgeschakeld wordt.

Zelfstandige sensoren  

Zelfstandige sensoren

De toegepaste sensoren worden eenvoudig op het rotorblad geplakt om de dikte van de ijslaag en de buitentemperatuur te meten. De sensor wordt direct met zonne-energie gevoed en beschikt over een opslagcapaciteit van max. 1000 uur.

De signalen van de sensor worden draadloos doorgegeven aan de analyser in de gondel. De afstand die daarbij draadloos kan worden overbrugd bedraagt max. 250 meter. Bij een dienovereenkomstig aantal sensoren is het systeem geschikt voor automatische herstart. De analyser is leverbaar als complete schakelkastoplossing of als integreerbaar systeem.

Innovatieve retrofit-oplossingen – meer efficiëntie voor windturbines

Retrofit ijsdetectie  

Geschikt voor eenvoudige installatie in bestaande installaties

Door de draadloze koppeling van de sensoren is het systeem geschikt voor zowel nieuwe windturbines als voor latere installatie in bestaande turbines.

Optimaliseer uw windturbines met innovatieve retrofit-oplossingen. Phoenix Contact staat u als betrouwbare partner terzijde om onderhoudswerkzaamheden aan uw installaties te optimaliseren en de opbrengst duurzaam te verhogen.

Topologie ijsdetectie  

Topologie ijsdetectie

Uw voordelen

  • Betrouwbare ijsdetectie dankzij meting van de ijslaagdikte op de rotorbladen
  • Maximale opbrengst door automatische herstart
  • Optimale regeling van de bladverwarming dankzij temperatuurmeting
  • Snelle inbedrijfstelling, ook als oplossing voor bestaande installaties, dankzij voorgeconfigureerde componenten
  • Zelfstandige werking, omdat koppeling met de besturing van de windturbine niet nodig is

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20

Service


Rotorblad-bewakingssysteem

Compleet systeem voor de integrale rotorbladbewaking

Meer informatie