Probleemloos scheepvaartverkeer door sluizenautomatisering in de haven van Zeebrugge

Overzicht

Sluisinstallatie in de haven van Zeebrugge  

Sluisinstallatie in de haven van Zeebrugge

  • De haven van Zeebrugge is een van de belangrijkste in Europa. Het is de op een na grootste en modernste zeehaven voor goederenoverslag van België.
  • Vanwege de verhoogde veiligheidseisen is een betrouwbare en diagnosticeerbare signalering voor de sluisinstallatie nodig.
  • Phoenix Contact heeft voor veldbus geschikte signaleringslampen voor integratie in de sluisinstallatie ontwikkeld.
  • De componenten, systemen en oplossingen van Phoenix Contact maken het veilig passeren van de Pierre Vandammesluis en een vlot laden en lossen mogelijk.

Klantprofiel

Pierre Vandammesluis in de haven van Zeebrugge  

Pierre Vandammesluis in de haven van Zeebrugge

Vanuit de haven van Zeebrugge worden behalve veel goederen hoofdzakelijk personenauto's van verschillende fabrikanten over de hele wereld verscheept.

Containerschepen transporteren van hieruit 2,2 miljoen auto's per jaar, waarmee de Belgische stad de grootste draaischijf voor personenauto's wereldwijd is. Zeebrugge is tevens de belangrijkste Europese haven voor het zogenaamde roll-on/roll-off-verkeer.

Toepassing

Signaleringslampen in de haven van Zeebrugge  

De signaleringslampen geven de belangrijkste commando's aan

Vanwege de verhoogde veiligheidseisen vroegen de daarvoor verantwoordelijke medewerkers van het havenbedrijf in Zeebrugge om een betrouwbare en diagnosticeerbare signalering bij de sluisinstallatie. Een belangrijke eis vormde een redundante voeding, een eveneens redundant veldbussysteem alsmede een hoge beschikbaarheid en een mogelijkheid tot diagnose.

Bovendien dienden de signaleringslampen te voldoen aan de voorwaarden volgens IALA E200-1 en EN 12699 en geschikt te zijn voor de ruwe omgevingsomstandigheden in een maritieme omgeving.

Oplossing

Inline-controller  

Inline-besturingen voor de communicatie met de signaleringslampen

Phoenix Contact heeft voor veldbus geschikte signaleringslampen ontwikkeld en samen met een systeemintegrator in de sluisinstallatie ingebouwd. De signaleringslampen van de productfamilie CSD-SL, die in de lichtkleuren rood, groen, geel en wit leverbaar zijn, voldoen aan de eisen volgens IALA E200-1 en EN 12699.

Naast een uitstekend verlichtingsbereik overtuigen de lichten door een redundante voeding en een redundant veldbussysteem. Twee voedingen en twee gescheiden veldbusmodulen garanderen zodoende een hoge beschikbaarheid en diagnosemogelijkheid. De behuizing van de signaleringslampen en de aansluittechniek zijn ontwikkeld met het oog op de ruwe omgevingsomstandigheden in maritieme omgevingen.

Sluisinstallatie in de haven van Zeebrugge  

Automatiseringstechniek van Phoenix Contact zorgt voor veilig binnenvaren

Op PROFINET gebaseerde en redundant uitgevoerde besturingstechniek

De in de sluisinstallatie toegepaste besturingen van Phoenix Contact geven de data van de signaleringslampen via het realtime-Ethernet-protocol PROFINET door aan een hoger besturingssysteem. Medewerkers in de controleruimte kunnen informatie van de signaalinstallatie zoals de actuele lichtsterkte, stroom, spanning en de toestand van de led's aflezen, alsmede de lichtsterkte die op de lampen inwerkt.

Naast de diagnose van de signaleringslampen kan elke afzonderlijke led worden aangestuurd. De besturing van Phoenix Contact schrijft de gediagnosticeerde data direct naar een SQL-database, wat een betrouwbare archivering waarborgt. Voor de automatisering van de vier hefbruggen van de sluisinstallatie en de bijbehorende veiligheidstechniek worden talrijke andere componenten en systemen van Phoenix Contact gebruikt, bijv. de beproefde aansluitklemmen, relais, besturingen, I/O-modulen en signaalconverters.

De besturing van de signaleringslampen gebeurt via een glasvezelverbinding per PROFINET-protocol. De besturingscommando's worden via switches aan de voor PROFINET geschikte compacte besturing ILC 171 ETH 2TX doorgegeven. Bij elk van de acht meter hoge masten waaraan de signaleringslampen zijn aangebracht, behoren twee ILC 171 ETH 2TX met de bijbehorende veldbusmaster. Valt een communicatietraject uit, dan neemt de andere besturing meteen zijn taken over en meldt deze de storing aan de controleruimte.

Conclusie

Signaleringslampen en automatiseringstechniek van Phoenix Contact zorgen ervoor dat het sluisproces in de haven van Zeebrugge voor alle betrokkenen vlot verloopt.

De kapitein krijgt gedurende het gehele sluisproces de belangrijkste commando's via de signaleringslampen, van de afsluiting aan de desbetreffende sluiszijde, via de aanpassing van het waterpeil tot aan de opening van de sluispoort. De componenten, systemen en oplossingen van Phoenix Contact maken zodoende het veilig passeren van de Pierre Vandammesluis en daarmee een vlot en veilig laden en lossen mogelijk.

Producten

BeschrijvingTypeArtikelnr.
Modulaire Inline-besturing met Ethernet-gebaseerde protocollen Modbus/TCP en PROFINETILC 171 ETH2700975
Led-signaleringsverlichting, 300 mm, roodCSD-SL 300 RD2701788
Led-signaleringsverlichting, 300 mm, groenCSD-SL 300 GN2701786
Led-signaleringsverlichting, 300 mm, geelCSD-SL 300 YE2701787
INTERBUS-aftakklem, met toebehoren
(connector en coderingsveld)
IBS IL 24 RB-T-PAC2861441
BeschrijvingTypeArtikelnr.
Modulaire Inline-besturing met Ethernet-gebaseerde protocollen Modbus/TCP en PROFINETILC 171 ETH
Led-signaleringsverlichting, 300 mm, roodCSD-SL 300 RD
Led-signaleringsverlichting, 300 mm, groenCSD-SL 300 GN
Led-signaleringsverlichting, 300 mm, geelCSD-SL 300 YE
INTERBUS-aftakklem, met toebehoren
(connector en coderingsveld)
IBS IL 24 RB-T-PAC

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20

Referrer: