Modulaire procesautomatisering

Raffinaderij

Modulaire automatisering van procesinstallaties

Geschikt voor alle taken.

Er is bijna geen enkel ander product denkbaar waarbij de time-to-market van zo direct belang is als bij een vaccin. Het vaccin moet op het juiste moment, bijv. vlak voor het begin van het griepseizoen, binnen een periode van slechts enkele weken in voldoende hoeveelheden beschikbaar zijn. Het is dus zaak om een complex chemisch product snel van het laboratorium over te brengen naar de productie. De output moet in afhankelijkheid van de vraag flexibel schaalbaar zijn – en dat sneller dan bij de concurrentie.

Waarin zit de uitdaging bij de installaties van dit moment?

Modulaire automatisering in de procesindustrie  

Modulaire automatisering in de procesindustrie

Tegenwoordig worden installaties in grote delen van de procesindustrie centraal geautomatiseerd. Juist bij zogenaamde world-scale-installaties is dat de efficiëntste manier van produceren met de hoogste beschikbaarheid. Alle actoren en sensoren worden direct met het centrale besturingssysteem verbonden. In de fijnchemie en farmaceutische bedrijven ziet dat er anders uit: afhankelijk van het benodigde eindproduct wordt de installatie omgezet voor de bereiding van andere recepturen.

Juist bij smaak- en werkzame stoffen, verven of enzymen moeten bedrijven innovatief zijn en vooral ook snel voldoen aan nieuwe markteisen, waardoor er regelmatig nieuwe producten bij komen die op tijd beschikbaar moeten zijn voor de eindgebruiker. Bij elke nieuwe receptuur die een verandering van de leidingen in de installatie met zich mee brengt, moet de installatie zowel mechanisch als softwaretechnisch worden aangepast. Zijn hiervoor nieuwe apparaten nodig, bijv. ingewikkelde separatoren of filtratiemodulen, waarvan de geheel eigen functionaliteit in het totale proces moet worden geïntegreerd, dan kan zo'n aanpassing al gauw enkele weken in beslag nemen.

De oplossing: Industrie 4.0 of de NAMUR-aanbeveling NE 148

Process Analyse Center  

Process Analyse Center

Gaat het om time-to-market-optimalisatie door digitalisering van machines en waardeketens, dan is men ook meteen bij het thema Industrie 4.0, en zo is NE 148 dan ook als Industrie 4.0-use-case op te vatten:

NAMUR-aanbeveling NE 148 beschrijft een modulaire installatie waarvan de modulen een standaardbeschrijving hebben die met al zijn functionaliteiten voor het bovenliggende engineerings- en besturingssysteem leesbaar is.
In de desbetreffende ZVEI-whitepaper (zie link in de rechterkolom) beschrijven de automatiseringsbedrijven een mogelijke realisatie van NE 148, een zogenaamde Module Type Package (afgekort tot MTP), dat net als bij een printer op kantoor als driver voor een complete module fungeert. Daarin is vastgelegd om welke module het gaat, welke diensten de module ter beschikking stelt en hoe deze ter plaatse en op afstand wordt bediend.
Is een installatie opgebouwd uit apparaten die deze MTP bevatten en is de installatie uitgerust met een besturingssysteem dat deze MTP's kan interpreteren, dan wordt een weken durende integratie van een module tot een eenvoudige parametrering van de nieuwe receptuur.

Het product kan zodoende in een aanmerkelijk kortere tijd op de markt worden gebracht om zo de voorsprong op de concurrentie ten volle te benutten.

 

Ook world-scale-installaties kunnen van MTP's profiteren

Het kernproces is hier weliswaar centraal geautomatiseerd, maar nevenprocessen (compressors, waterzuivering etc.) worden al lang door decentraal geautomatiseerde package units ter beschikking gesteld. Hieruit komt tegenwoordig een zelfde soort complexiteit wat betreft de integratie voort. Dankzij de beschrijving van de functies en diensten in een MTP kunnen alle voordelen van de modulariteit in de productie worden benut en wordt zo een modulaire engineering mogelijk gemaakt.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20

Deze website maakt gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Lees onze privacy policy voor meer informatie.

Sluiten