Relaissysteem reduceert de benodigde ruimte en bedrading in freesmachines

Overzicht

Frezen met een zeer hoge snelheid  

De snijsnelheid van de freesmachines kan wel tot 1000 meter per minuut bedragen

  • De hogesnelheidsfreesmachines van Röders TEC GmbH worden gebruikt voor toepassingen waarbij hoge eisen worden gesteld aan het verspaanvermogen en de oppervlaktekwaliteit.
  • Voor de besturing van de machines worden talrijke koppelrelais gebruikt, die efficiënt gemonteerd en bedraad dienen te worden.
  • De relaismodulen uit de productfamilie Rifline complete reduceren niet alleen de installatietijd, maar leveren ook ruimtebesparing in de schakelkast op.

Klantprofiel

Hoofdvestiging van Röders TEC  

De hoofdvestiging van Röders TEC in Soltau, Duitsland

De hogesnelheidsfreesmachines van Röders TEC GmbH, waarvan er meer dan 2000 in meer dan 50 landen zijn geïnstalleerd (stand 2014), worden onder andere gebruikt voor de productie van uiterst nauwkeurige vormen voor de medicijntechniek alsmede voor muntstempels.

Het bedrijf heeft dochterondernemingen in China, Frankrijk, de VS en Vietnam.

Toepassing

Vijfassige freesmachine  

Een speciale geometrische compensatie zorgt voor uiterste precisie

Voor de besturing van de freesmachines gebruikt Röders TEC een groot aantal koppelrelais, want er moeten verschillende schakelingen worden gerealiseerd. "Wij gebruiken het snelle relaismoduul RIF-0 om signalen tussen de besturing en het veld te koppelen. Bij zo'n signaal kan het bijvoorbeeld om een zogenaamd welzijnssignaal van een externe stofafzuiginstallatie gaan dat maar 24 V en enkele mA groot is.

Voor de vermenigvuldiging van signalen gebruiken wij het relaismoduul RIF-2, omdat deze tot vier wisselcontacten ter beschikking stelt," vertelt Olaf Hartmann, die voor de elektrische constructie van de machines verantwoordelijk is. De hoge snijsnelheid stelt zeer hoge eisen aan de spindel, die daarom om de drie seconden van een olie-/gasmengsel wordt voorzien. Een solid-state-relais schakelt de betreffende oliepomp die voor de toevoer van het smeermengsel zorgt. Het relais werkt slijtagevrij en maakt zo een betrouwbare werking van de machine mogelijk.

De oplossing

Push-in-aansluittechniek  

Hoog bedieningsgemak met push-in-aansluittechniek

Omdat de freesmachines veel koppelrelais bevatten, speelt een efficiënte montage en bedrading van de modulen een belangrijke rol. "Dat is nog een reden waarom we gekozen hebben voor relaismodulen uit de productfamilie RIFLINE complete," zegt Olaf Hartmann. "Want de RIFLINE-relais kunnen eenvoudig en comfortabel worden bedraad." Dat is te danken aan de innovatieve push-in-aansluittechniek, waarmee massieve aders en soepele aders met adereindhuls vanaf een doorsnede van 0,34 mm2 betrouwbaar, snel en zonder gereedschap kunnen worden aangesloten. De insteekkracht voor de draden is gereduceerd met 50 procent. De lagere krachtsinspanning leidt tot een hoger bedieningscomfort voor de medewerkers en een snellere bedrading, waardoor uiteindelijk de kosten worden verlaagd. Om de draden weer los te maken hoeft de installateur alleen maar de oranje drukknop in te drukken, zodat de veer loslaat.

Het RIFLINE-productenprogramma omvat smalle relaismodulen met een bouwbreedte van slechts 6,2 mm met een wisselcontact alsmede vermogensrelaismodulen met twee, drie of vier wisselcontacten. Bovendien zijn er op kleine magneetschakelaars lijkende relaismodulen leverbaar. Relaisbevestigingsbeugels en steekbare functiemodulen met lichtindicatie, polariteitsbeveiliging en beveiligingsschakeling maken het programma compleet. Vereist de toepassing hoge schakelfrequenties, dan kunnen bij de sokkelvarianten RIF-0 en RIF-1 ook slijtvaste halfgeleiderrelais worden gebruikt. Als highlight van het programma geldt een smal steekbaar timer-moduul met de drie tijdsfuncties inschakelvertraging, inschakelwissend en knipperrelais. De gebruiker kan hier vier tijdbereiken van 0,5 seconde tot 100 minuten instellen. Het moduul, waarmee RIFLINE complete tot een tijdrelais wordt uitgebreid, kan net als alle vormgelijke standaardfunctiemodulen met alle varianten van RIF-1 t/m RIF-4 worden gekoppeld.

Conclusie

RIFLINE complete gebruikt de insteekbruggen, het coderingsmateriaal en de teststekers van het aansluitklemmenprogramma CLIPLINE complete van Phoenix Contact, dat al door veel gebruikers wordt toegepast. Hierdoor worden de kosten voor de planning, de inkoop en het voorraadbeheer van de componenten laag gehouden.

„Het gezamenlijke toebehorenprogramma is voor ons een echt voordeel gebleken, omdat we de aansluitklemmen, die ook met de push-in-techniek worden aangesloten, al heel lang gebruiken," zegt Hartmann tot slot. Er zijn nog veel andere componenten zoals besturingen, het I/O-systeem, scheidingsversterkers en hybride motorstarters die ook de voordelen van deze aansluittechniek bieden.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20
Referrer: