IP67-switches versnellen de inbedrijfstelling van montage- en testinstallaties

Overzicht

Montage- en dichtheidstestinstallatie  

De installaties zijn op maat gemaakt voor de afzonderlijke onderdelen

  • De in de automobielindustrie gebruikte montage- en dichtheidstestinstallaties van KMS Automation GmbH worden gebruikersspecifiek opgebouwd.
  • IP67-switches koppelen de afzonderlijke bewerkingsstations in de installaties met elkaar.
  • De compacte switches met goed toegankelijke kabelaansluitingen dragen bij aan de snelle koppeling van de stations met het Ethernet-netwerk.

Klantprofiel

Vestiging van KMS Automation GmbH  

KMS Automation GmbH is gevestigd in Schramberg-Waldmössingen in het Zuid-Duitse Zwarte Woud

KMS Automation GmbH ontwikkelt en produceert onder andere montage- en dichtheidstestinstallaties die specifiek op de gietcomponenten – bijv. aandrijvingen en motoren – voor de automobielindustrie en -toeleveranciers zijn afgestemd. De onderneming wordt geleid door de eigenaar en heeft circa 60 medewerkers.

Toepassing

Montage- en testinstallatie  

De decentrale IP67-switch is direct op de slede van het bewerkingsstation van de installatie geïnstalleerd

Afhankelijk van het te produceren onderdeel ondergaan de gietcomponenten verschillende bewerkingen, waarbij in elke stap gemonteerd en steeds weer gecontroleerd wordt. Als bijzonder belangrijk geldt het testen op drukdichtheid. Hier is de uitdaging dat er componenten moeten worden gecontroleerd die nog niet eind-gemonteerd zijn en die meerdere openingen hebben. Om een dichtheidstest op het niveau van losse onderdelen te realiseren, dienen de onderdelen onder optimale aanpassing aan hun vorm in het station te worden ingespannen. Vervolgens worden ze door het dichtheidstestsysteem blootgesteld aan de testdruk waarbij wordt gecontroleerd of de druk op niveau blijft.

Voor de integratie van de verschillende technologische componenten – zoals schroefmachinebesturingen, camerasensoren, kracht-weg-meetsystemen en bedieningspanelen – in de afzonderlijke bewerkingsstations gebruikt KMS Automation een industrieel Ethernet-netwerk. Tegelijkertijd vormt deze standaard de communicatiebasis van een modulair productieconcept.

De oplossing

FL Switch 1605 M12  

De FL Switch 1605 M12 biedt in de tegen spatwater beschermde uitvoering vijf Ethernet-poorten

Opdat de technologische componenten eenvoudig en direct met het netwerk kunnen worden gekoppeld, zijn de IP67-switches uit de productfamilie Factoryline direct op de slede van de bewerkingsstations geïnstalleerd. De switches van het type FL Switch 1605 M12 hebben in de tegen spatwater beschermde uitvoering M12 d-gepolariseerd vijf Ethernet-poorten. Voorgeconfectioneerde kabels maken ter plaatse de aansluiting van de Ethernet-componenten in het bewerkingsstation mogelijk. De switches worden gevoed via een M12 Power-connector, die voorziet in 24 V DC vanuit het basisframe van het station. Dankzij de smalle bouwvorm kan de FL Switch 1605 M12 ruimtebesparend worden geïntegreerd, terwijl de kabelaansluitingen van de switch wel goed bereikbaar zijn. Daartoe wordt hij met twee M6-bouten op de slede bevestigd. De beschikbare ruimte beperkt vaak de mogelijkheden van de plaatsing van de afzonderlijke bewerkingsstations. Hier blijken direct toegankelijke interfaces tussen de stations via M12-connectoren van voordeel te zijn.

Zelfs als KMS Automation de installaties volgens precieze specificaties van zijn klanten moet realiseren, probeert het bedrijf omwille van de efficiëntie zo veel mogelijk gebruik te maken van gestandaardiseerde techniek. Daarom richt de machinebouwer zich op het gebruik van componenten en concepten die snel en variabel kunnen worden toegepast en gecombineerd. Zowel voor de Ethernet-koppeling als voor de aansluiting van de sensoren en actoren in de bewerkingsstations worden voorgeconfectioneerde kabels toegepast. Het I/O-niveau wordt op de tafel van het bewerkingsstation gekoppeld via M12-connectoren op sensor-/actorboxen SACB. Het basisframe van de betreffende bewerkingsstations bevat de benodigde schakelkast, zodat er geen separate kast nodig is. Switches uit de serie SFN, die naast de besturing op de montagerail zijn geïnstalleerd, dienen voor de koppeling van het Ethernet-netwerk in het basisframe.

Conclusie

Daniel Infantone, afdelingsleider Elektromontage bij KMS Automation  

Daniel Infantone, afdelingsleider Elektromontage bij KMS Automation

Afdelingsleider Daniel Infantone, die bij KMS Automation verantwoordelijk is voor de elektronica, waardeert het plug-and-play-principe van de decentrale IP67-switches: "De M12-switches van Phoenix Contact vereenvoudigen de Ethernet-aansluiting van onze componenten. Bovendien kunnen we de bewerkingsstations flexibel aansluiten, wat de inbedrijfstelling bij de eindklant versnelt."

Via het Ethernet-netwerk worden de kwaliteitsgegevens van de gietdelen in een bovenliggende database gearchiveerd. Via een aan de buitenzijde van het bewerkingsstation aangebrachte service-interface kan de parametrering van de technologische componenten worden gecontroleerd en gewijzigd zonder dat de beschermruit geopend hoeft te worden.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20

Meer informatie

Referrer: