Snelle en eenvoudige ombouw naar IP-communicatie

Overzicht

Windenergie-installaties  

Windenergie-installaties

  • Providers vervangen hun tot nu toe gebruikte ISDN- of analoge telefoonnetwerken door de all-IP-techniek.
  • Deze omzetting is voor de particuliere markt doorgaans niet zo moeilijk te realiseren, terwijl veel zakelijke gebruikers voor de grote uitdaging staan hun communicatie opnieuw in te richten.
  • Een eenvoudige plug & play-oplossing voor deze uitdaging is de serial device FL COMSERVER met webgebaseerd parametreerinterface van Phoenix Contact.

Toepassing

Infrastructuur van een windpark  

Infrastructuur van een windpark

In de telecommunicatie komen er ingrijpende veranderingen aan. Veel providers zijn al jaren bezig hun tot nu toe gebruikte ISDN- of analoge telefoonnetwerken te vervangen door de all-IP-techniek. Ook Deutsche Telekom, marktleider in Duitsland, is van plan de analoge telefonie en het ISDN-netwerk voor eind 2018 uit bedrijf te nemen.

Terwijl de omzetting voor de particuliere telefonieklanten doorgaans niet zo moeilijk te realiseren is, staan veel zakelijke gebruikers zoals eigenaren van windenergie-installaties voor de grote uitdaging hun communicatie opnieuw in te richten. Omdat de communicatie tussen controleruimte en windenergie-installatie of windpark dan niet meer via een klassieke ISDN- of analoge modem verloopt maar uitsluitend via het internet mogelijk is, moet bij veel installatie een vaak dure aanpassing van de techniek worden doorgevoerd.

Oplossing

De eenvoudige plug & play-oplossing van Phoenix Contact wordt gerealiseerd met de serial device server FL COMSERVER met webgebaseerd parametreerinterface. In de modem-modus gedraagt de FL COMSERVER zich als een telefoonmodem. Daarbij wordt de verbindingsopbouw en -verbreking gestuurd via AT-commando's. Hierdoor kan, door een eenvoudige 1:1-vervanging van de klassieke modem zowel in het windpark als in de controleruimte, zonder bijkomende verandering aan de windturbinebesturing en het SCADA-systeem een oplossing op basis van moderne IP-communicatie worden gecreëerd. De communicatie van de FL COMSERVER-modulen onderling wordt in de modulen geregeld. Hier worden via de eenvoudig te bedienen parametreerinterface enkel de toewijzingen tussen voorheen gebruikt telefoonnummer en nieuw IP-adres gecreëerd.

Tussen de FL COMSERVER-modulen is verder alleen maar een LAN- resp. WAN-verbinding nodig. Hiervoor komt een datagecodeerde en daarmee beveiligde VPN-verbinding in aanmerking, die op het hoogste niveau automatisch tegen niet-geautoriseerde toegang beveiligt.

Communicatie tussen windenergie-installatie resp. windpark, controleruimte en beheerder-PC

Communicatie tussen windenergie-installatie resp. windpark, controleruimte en beheerder-PC via internet met FL COMSERVER

Integratie in de aanwezige infrastructuur
Is er bij uw windenergie-installatie resp. in het windpark al een internetverbinding beschikbaar, dan kan deze zonder probleem worden gebruikt. Hier zorgt dan een FL MGUARD RS2000-router met VPN-functionaliteit voor de nodige datacodering. Maar ook meer afgelegen windturbinelocaties zonder geschikte internetaansluiting kunnen probleemloos via draadloze verbindingen worden gekoppeld. In dit geval zorgen de TC routers 3002T-3G/4G voor de benodigde verbinding en datacodering en daarmee een veiligheid van het hoogste niveau.

Optionele onderbrekingsvrije voeding
In het geval dat er in uw windenergie-installatie resp. windpark bij uitval van de voedingsspanning van de communicatietechniek een resolute verbreking van de communicatie kan optreden, biedt een uitbreiding van de oplossing met een compact UPS-systeem uitkomst. De UPS zorgt bij spanningsuitval voor instandhouding van de communicatie en maakt zo een actieve toestandsmelding aan de controleruimte of via e-mail of SMS aan een willekeurig parametreerbaar adres mogelijk.

Uw voordelen

  • 1:1-vervanging van de klassieke ISDN- en analoge modems
  • geen aanpassing van de windturbinebesturing en het SCADA-systeem nodig
  • eenvoudige integratie in aanwezige internet-infrastructuur
  • veilige communicatie via VPN-verbinding
  • eenvoudige inbedrijfstelling dankzij webgebaseerde parametrering
  • koppeling van afgelegen windenergie-installaties d.m.v. draadloze verbindingen

Producten

BeschrijvingTypeArtikelnr.
Modem Emulation
Seriële apparaatserver voor het omzetten van een seriële RS-232/422/485-interface naar Ethernet
FL COMSERVER BASIC 232/422/4852313478
Koppeling met Ethernet
Security appliance router in metalen behuizing
FL MGUARD RS2000 TX/TX VPN2700642
Koppeling met ADSL
Industriële ADSL-breedbandrouter
TC DSL ROUTER X500 A/B2902710
Koppeling met draadloze telecomnetwerken
Industriële 3G-router
TC ROUTER 3002T-3G2702529
Koppeling met draadloze telecomnetwerken
Industriële LTE-4G-router
TC ROUTER 3002T-4G2702528
BeschrijvingTypeArtikelnr.
Modem Emulation
Seriële apparaatserver voor het omzetten van een seriële RS-232/422/485-interface naar Ethernet
FL COMSERVER BASIC 232/422/485
Koppeling met Ethernet
Security appliance router in metalen behuizing
FL MGUARD RS2000 TX/TX VPN
Koppeling met ADSL
Industriële ADSL-breedbandrouter
TC DSL ROUTER X500 A/B
Koppeling met draadloze telecomnetwerken
Industriële 3G-router
TC ROUTER 3002T-3G
Koppeling met draadloze telecomnetwerken
Industriële LTE-4G-router
TC ROUTER 3002T-4G

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20

Referrer: