Industrial Bluetooth voor krachtige verpakkingsmachines

Overzicht

Verpakkingsmachine  

Robuuste communicatie met bewegende machinedelen (bron: Oy M. Haloila Ab)

Het bedrijf Oy M. Haloila Ab is wereldwijd een van de toonaangevende producenten van palletwikkelmachines en is onderdeel van de internationale Signode Industrial Group. Het bekendste merk van de Finse onderneming is de verpakkingsmachine Octopus.

Deze modulaire palletwikkelmachine is wereldwijd de eerste verpakkingsmachine met een roterende ringconstructie voor de flexibele aanpassing aan de wensen van de klant op het gebied van productiecapaciteit, transportveiligheid en stabiliteit.

Draadloze Bluetooth-systemen van Phoenix Contact zorgen voor een betrouwbare en slijtvaste oplossing voor de communicatie tussen de centrale besturing en roterende machinedelen.

De toepassing

De pallets worden door middel van transporttechniek in de wikkelmachine geplaatst. Een wikkelring draait om de pallet heen en wikkelt deze in met folie. Vervolgens wordt de folie dichtgelast en de pallet wordt afgevoerd.

Voor de besturing van de palletwikkelmachine moeten er data tussen de besturing in de centrale schakelkast op de machine en de aandrijvers in de roterende machinedelen worden uitgewisseld. De communicatie vindt via PROFINET of EtherNet/IP plaats. De vroegere overdracht via de stroomrail heeft bij Ethernet zijn grenzen bereikt.

Oplossing

Bluetooth EPA-moduul van Phoenix Contact  

Betrouwbare communicatie met Industrial Bluetooth: FL BT EPA van Phoenix Contact

Om een betrouwbare, slijtvaste communicatie tussen de centrale besturing en bewegende machinedelen mogelijk te maken, wordt in plaats van de stroomrail een Industrial Bluetooth-communicatie-oplossing van Phoenix Contact toegepast.

De Bluetooth EPA-modulen zijn speciaal ontwikkeld voor de communicatie van besturingsdata. De robuuste modulen hebben beschermklasse IP65 en zijn geschikt voor toepassing in ruwe industriële omgevingen. Doordat ze zijn voorzien van een speciale geïntegreerde antenne kan het systeem ook automatiseringsprotocollen zoals PROFINET en EtherNet/IP™ eenvoudig en betrouwbaar draadloos overdragen.

Bluetooth is in dit geval de passende draadloze overdrachtstechniek omdat door de frequency hopping en WLAN-black channel listing een storingvrij parallelbedrijf met de bestaande WLAN-netwerken op de 2,4 GHz-frequentieband gegarandeerd kan worden.

Conclusie

Door toepassing van de Industrial Bluetooth-oplossing van Phoenix Contact kon volgens Janne Koskela, technisch directeur bij Haloila, de betrouwbaarheid van de machine verhoogd en de onderhoudswerkzaamheden gereduceerd worden.

"Door de vroegere opbouw van de Octopus-machines was de dataoverdracht tussen de aandrijvers van het besturingssysteem en de aandrijvers in de bewegende delen echt beperkt. De draadloze oplossing maakt meer mogelijk en verbetert de betrouwbaarheid. Wij zijn zowel met de producten als met de betrokkenheid en kunde waarmee Phoenix Contact ons bedient zeer tevreden," aldus Koskela.

Het Bluetooth-moduul FL BT EPA overtuigde bovendien door de eenvoudige inbedrijfstelling. Vanwege de goede ervaringen met de vooruitstrevende, slijtvaste oplossing wordt het moduul volgens Janne Koskela nu in alle verpakkingsmachines uit de Octopus-serie geïntegreerd.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20

Referrer: