Tillverkning av kopplingsskåp i dryckesindustrin: ekonomiskt även vid en-stycketillverkning

Översikt

Krones satsar på ClipX-konceptet

Krones satsar på ClipX-konceptet

  • Som en internationell tillverkare av tappnings- och förpackningsanläggningar optimerar Krones AG inte bara sina lösningar ständigt, utan även hela tillverkningsprocessen.
  • Phoenix Contacts koncept bidrar till att det kontinuerligt ökande antalet kopplingsskåp kan produceras snabbt, felfritt och ekonomiskt.

Användning

Utveckling av anläggningar enligt Industri 4.0-metoder  

Krones utvecklar innovativa anläggningar

Krones-koncernen planerar, utvecklar och tillverkar maskiner och kompletta anläggningar för områdena process-, tappnings- och förpackningsteknik. Hittills har de färdigmonterade plintraderna som behövs för produktionslinjerna sammanställts manuellt i flera arbetssteg.

När DIN skenorna kapats monteras produkterna på dessa. Sedan kontakterar och monterar medarbetarna märkningsmaterialet och kontakterna, byglarna och ytterligare tillbehörsdelar.

Lösning

eCl@ss och AutomationML  

Genomgående standarder eCl@ss och AutomationML

För en anläggning som tagits fram av Phoenix Contact handlar det om en kombination av teknikerna Clipx-Cutter och Clipx-Loader som utvecklats i den företagsegna maskinbyggnationen.

DIN skenorna som lagras i ett magasin kapas anpassat och förbrukningsoptimerat i de längder som behövs. De resterande kompontenterna monteras manuellt i en tillsatsanordning. I nästa steg bestyckas DIN skenorna helautomatiskt baserat på en förfinad magasinteknik med en varians på upp till 50 olika plinttyper. Baserat på en patenterad logistiklösning för produkterna kan medarbetarna fylla magasinen eller byta ut dem helt vid behov. En monteringsassistent som är centrerad på driftpersonalen möjliggör anvisningsguidad integrering av ytterligare plinttyper, utan att anläggningen behöver programmeras eller drivas med större arbetsinsatser.

De automatiserade uppdragen från konstruktionsområdet och tillverkarens uppdragspool utförs med hjälp av styrsystemet Clipx-Control från anläggningen utan mellansteg, och medarbetarna informeras kontinuerligt om anläggningens tillstånd. Anläggningen testar även om respektive uppdrag kan produceras eller om det föreligger konstruktionsfel så att uppdraget går tillbaka till korrekturen.

I det här sammanhanget får konsistensen hos data från den använda E-CAD-mjukvaran till tillverkningsstyrsystemet en väsentlig betydelse. På så sätt har en viktig aspekt av framtidsprojektet Industri 4.0 införlivats i lösningen: tillverkningen av produkter i en-styckstillverkning ett till styckkostnaden i en serieproduktion.

Facit

Krones och Phoenix Contact utvecklar redan koncept för ytterligare delprocesser i området framställning av kopplingsskåp, något som även andra tillverkare av kopplingsskåp kan dra nytta av.

Det handlar till exempel om att standardisera produktdata baserat på klassificeringsstandarden eCl@ss. Används identiska produktbeskrivningar även i ett standardiserat beskrivningsspråk – till exempel AutomationML, kan respektive erforderlig information tillhandahållas vid rätt tidpunkt och på rätt ställe till och med i ett heterogent systemlandskap med olika anläggningar och verktyg.

PHOENIX CONTACT AB

Linvägen 2
S-14144 Huddinge
+46 (0)8 - 608 64 00

Denna webbplats använder cookies, genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.
Läs vår sekretesspolicy för mer information.

Stäng