Lösningar för övervakning av blixtström

Översikt

Offshore-vindkraftanläggning vid åskoväder  

Skador från blixtnedslag är kostsamma

  • Vindkraftanläggningar utsätts ofta för belastning genom blixtnedslag. Tidigare var det svårt att kunna bevisa blixtnedslag och deras styrka.
  • Blixtnedslag i bladen på en vindkraftanläggning kan mätas exakt och analyseras med den kompletta lösningen LM-S från Phoenix Contact.
  • Tack vare kontinuerlig fjärrövervakning och sammanförning av mätdata med driftparametrar för vindkraftanläggningen förbättras beslutsunderlaget för preventiva underhållsinsatser.

Användning

Åsknedslag i vindkraftanläggningar leder ofta till skador på bladen och elektronikbortfall. Ändå kan nedslagen oftast inte detekteras eller registreras.

Därför ska avledaren bytas ut som en försiktighetsåtgärd, eftersom den endast kan avleda ett begränsat antal blixtnedslag. En åtgärd som är tids- och kostnadskrävande. Ett blixtövervakningssystem som tar upp viktiga parametrar för blixtstötström är till hjälp. Med den lämnade informationen går det att fatta beslut om huruvida det behövs kontroller eller underhåll. Dessutom kräver även försäkrngar allt oftare intyg på att blixten verkligen slog ned i den aktuella vindenergianläggningen.

Lösning

Principskiss av en LM-S-applikation på en vindkraftanläggning  

Användning av LM-S på en vindkraftanläggning

Phoenix Contacts Lighting Monitoring System LM-S identifierar och analyserar blixtstötströmmens alla viktiga parametrar. Därur kan det dras slutsatser om anläggningens faktiska belastning.

Mätsystemets givare monteras på avledaren. Ett magnetfält bildas runt ledaren när blixten slår in och givarna registrerar detta. Systemet skickar mätresultatet med fiberoptisk kabel till utvärderingsenheten. Du bestämmer den maximala blixtströmstyrkan med blixtströmskonduktivitet, laddningen och den specifika energin utifrån det uppmätta värdet.

LM-S kan integreras i nätverket självständigt via ett modem eller via de integrerade Ethernet-gränssnitten. Integreringen i ett befintligt styrsystem genomförs enkelt via hämtning av IP-adressen. LM-S kan skicka ett larm-SMS för att direkt informera anläggningsoperatören om ett blixtnedslag. Den personaliserade personalen hämtar detaljerad information om blixtnedslaget via en webbläsare. På så sätt detekterar operatören tidigt avledarens tillstånd och kan planera och realisera underhållsenheter i tid. På så sätt uppnås målet med en stabil anläggningsdrift.

Kopplingsskåp LM-S  

Komplettlösning för blixtövervakning i vindkraftsanläggningar

Enkel integrering

Den kompletta lösningen gör det möjligt att anpassa systemet till en befintlig design utan större arbetsinsats. Tack vare integrerad spänningsförsörjning och överspänningsskydd för kommunikation går integreringen enkelt. Givarnas ledningar kan beställas i längder från 10 m till 100 m. Anslutningssystemet behöver endast monteras och ledningarna behöver endast jackas till apparaten genom de förberedda ledningsinföringarna. Det behövs inga speciella verktyg.

Fördelarna

  • Meningsfull diagnostik genom omedelbar vinst av detaljerade data per realtidsmätning
  • Hjälpsamma beslutsunderlag för underhållsinsatser tack vare fjärrövervakning
  • Enkel datautmatning och konfiguration med en integrerad webbserver
  • Integrering i standard-nätverkssystem genom RJ45-gränssnitt

Produkter

BeskrivningTypArt. nr
SpänningsförsörjningQUINT-PS/1AC/24DC/ 3.52866747
LM-SLM-S-A/C-3S-ETH2800618
GivareLM-S-LS-H2800616
HCS PROFINET-installationsledningar, finns som förmonterade från 10 m till 100 m (BFOC/PPCME)FOC-PN-HCS-1018/...1402190
Överspänningsskydd ETHDT-LAN-CAT.6A2908726
Överspänningsskydd 230 V, typ 2VAL-MS 230/1+12804429
BeskrivningTypArt. nr
SpänningsförsörjningQUINT-PS/1AC/24DC/ 3.5
LM-SLM-S-A/C-3S-ETH
GivareLM-S-LS-H
HCS PROFINET-installationsledningar, finns som förmonterade från 10 m till 100 m (BFOC/PPCME)FOC-PN-HCS-1018/...
Överspänningsskydd ETHDT-LAN-CAT.6A
Överspänningsskydd 230 V, typ 2VAL-MS 230/1+1

PHOENIX CONTACT AB

Linvägen 2
S-14144 Huddinge
+46 (0)8 - 608 64 00
Referrer:

Denna webbplats använder cookies, genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.
Läs vår sekretesspolicy för mer information.

Stäng