Smiding navigering genom slussautomationen i Zeebrügges hamn

Översikt

Slussanläggning i Zeebrügges hamn  

Slussanläggning i Zeebrügges hamn

  • Zeebrügge har en av Europas viktigaste hamnar. Den rankas som Belgiens näst största och modernaste marina pallningsställe.
  • Ökade säkerhetskrav fordrar en tillförlitlig och diagnosticerbar signalering i slussanläggningarna.
  • Phoenix Contact har utvecklat fältbusskompatibla signallampor för integrering i slussanläggningen.
  • Phoenix Contacts komponenter, system och lösningar möjliggör på så sätt att Pierre-van-Damme-slussen passeras säkert och ett friktionsfritt varuutbyte.

Kundprofil

Pierre-van-Damme-slussen i Zeebrügges hamn  

Pierre-van-Damme-slussen i Zeebrügges hamn

I Zeebrügges hamn skeppas olika varor och främst personbilar från tillverkare till hela världen.

Containerfartyg transporterar 2,2 miljoner bilar per år till hela jorden, och gör den belgiska staden till världens största bilnav. Zeebrügge är även en av de viktigaste Europeiska hamnarna för den så kallade Ro-Ro-trafiken (Roll-on, roll-off).

Användning

Signallamporna i hamnen i Zeebrügge  

Signallamporna visar de viktigaste kommandona

Mot bakgrund av de ökade säkerhetskraven krävde de ansvariga för hamnen i Zeebrügge en tillförlitlig och diagnistierbar signalering till slussanläggningen. En viktig utmaning var en redundant strömmförsörjning, ett likaså redundant fältbussystem och en hög driftsäkerhet och diagnostikkompetens.

Dessutom bör signallamporna uppfylla villkoren i IALA E200-1 och EN 12699, och lämpa sig för de tuffa ommgivningsförhållandena i marina miljöer.

Lösning

Inline-controller  

Inline-styrsystem för kommunikation med signallampor

Phoenix Contact har utvecklat fältbusskompatibla signallampor och integrerat dem i slussanläggningen tillsammans med en systemintegrator. Signallamporna i produktserien CSD-SL finns i ljusfärgerna röd, grön, gull och vit, och uppfyller villkoren i IALA E200-1 och EN 12699.

Lamporna har en utmärkt belysningsvidd och övertygar genom en redundant strömförsörjning och ett redundant fältbussystem. Två nätaggregat och två åtskilda fältbussmoduler säkerställer på så sätt en hög driftsäkerhet och diagnostisk kapacitet. Kapslingens signallampor och anslutningstekniken är framtagen för tuffa omgivningsförhållanden i marina miljöer.

Slussanläggning i Zeebrügges hamn  

Phoenix Contacts automationsteknik sörjer för en säker infart

PROFINET-baserad och redundant dimensionerad styrteknik

Phoenix Contacts styrsystem som används i slussanläggningen förmedlar signallampornas data till ett överlagrat styrsystem via realtids-ethernet-protokollet PROFINET. Kontrollrummets medarbetare kan läsa av information om signalanläggningen såsom aktuell ljusstyrka, ström, spänning och lysdiodernas tillstånd samt ljusstyrkan som inverkar på lamporna.

Utöver diagnostiken av signallamporna kan varje enskild lysdiod styras. Phoenix Contacts styrsystem skriver diagnosticerade data direkt i SQL-databasen, och säkerställer en säker arkivering. För automation av slussanläggningens lyftbroar och av den tillhörande säkerhetstekniken används en mängd komponenter och system från Phoenix Contact, som t.ex. de beprövade radplintarna och relän, styrsystem, I/O-moduler och signalomvandlare.

Signallamporna styrs via en FO-förbindelse via PROFINET-protokoll. Styrkommandona kommuniceras till det PROFINET-kompatibla högprestanda styrsystemet ILC 171 ETH 2TX via switchar. Det tillhör två ILC 171 ETH 2TX med motsvarande fältbussmaster till var och en av de åtta meter höga masterna som signallamporna monterats på. Om en kommunikationssträcka bortfaller övertar ett annat styrsystem omgående uppgifterna och signalerar ett fel till kontrollrummet.

Facit

Phoenix Contacts signallampor och automationsteknik säkerställer att slussprocedurerna i Zeebrügges hamn fungerar friktionsfritt för alla parter.

Via signallamporna erhåller kaptenen de viktigaste kommandona under hela proceduren, från det att hindren stängs vid respektive slussida via nivåständernas nivåsättning till slussdörrarnas öppning. Phoenix Contacts komponenter, system och lösningar möjliggör på så sätt att Pierre-van-Damme-slussen passeras säkert och ett snabbt och säkert varuutbyte.

Produkter

BeskrivningTypArt.nr
Modulärt Inline-styrsystem med de ethernetbaserade protokollen Modbus/TCP och PROFINETILC 171 ETH2700975
LED-signallampor, 300 mm, rödCSD-SL 300 RD2701788
LED-signallampor, 300 mm, grönaCSD-SL 300 GN2701786
LED-signallampor, 300 mm, gulaCSD-SL 300 YE2701787
INTERBUS-förgrenings anslutning med tillbehör
(anslutningskontakt och textfält)
IBS IL 24 RB-T-PAC2861441
BeskrivningTypArt.nr
Modulärt Inline-styrsystem med de ethernetbaserade protokollen Modbus/TCP och PROFINETILC 171 ETH
LED-signallampor, 300 mm, rödCSD-SL 300 RD
LED-signallampor, 300 mm, grönaCSD-SL 300 GN
LED-signallampor, 300 mm, gulaCSD-SL 300 YE
INTERBUS-förgrenings anslutning med tillbehör
(anslutningskontakt och textfält)
IBS IL 24 RB-T-PAC

PHOENIX CONTACT AB

Linvägen 2
S-14144 Huddinge
+46 (0)8 - 608 64 00
Referrer:

Denna webbplats använder cookies, genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.
Läs vår sekretesspolicy för mer information.

Stäng