Felfri och snabb anslutning av I/O komponenter

Översikt

Osman-Gazi-bron  

Den nu färdigställda Osman-Gazi-bron är den fjärde största hängbron i världen

  • Osman-Gazi-bron är en central del av den planerade 420 kilometer långa motorvägen mellan Istanbul och Izmir.
  • Signalerna i brons delsystem sammankopplar ca 4500 I/Os och bearbetas i I/O-moduler i styrsystemen S7-300/ET 200M.
  • Systemkablarna från Phoenix Contact säkerställer att de många I/O-modulerna i styrsystemet ansluts felfritt och enkelt till fältkablaget.

Kundprofil

Projektmanager Alper Arifoǧlu  

Siemens projektledare Alper Arifoǧlu var ansvarig för valet av de elektriska komponenterna

Den japanska koncernen IHI Corporation som fördelade olika arbetspaket till underleverantörer för att bygga stommen.

Den SCADA-lösningen (Supervisory Control and Data Acquisition) för övervakning och styrning av processerna och strömförsörjningssystemet levererades från Siemens AG.

Användning

Behållare med kopplingsskåp  

Cutaway modell av ett däcksegment med kopplingsskåps-behållare på underhållsnivå

I brons norra och södra ändar uppförs huvudförsörjningsbyggnader där hög-, medel- och lågspänningsnätet dras in. De båda anläggningsdelarna är redundant anslutna till varandra vilket förhindrar systemavbrott.

Signalbehandlingen sker på brons underhållsnivå. De består av särskilda containrar där separata kopplingsskåp placerats. Inuti containrarna går också de olika signalledningarna för datainsamling ihop. För att bibehålla brons infrastruktur måste de övervakas ständigt.

Dessutom måste brons belysning och signalsystem alltid vara anpassat för biltrafik, flyg- och sjöfart. Signalerna i delsystemen utvärderas i I/O-moduler med styrsystemen S7-300/ET 200M. För att ansluta modulerna använder Siemens en systemkablagelösning från Phoenix Contact.

Lösning

Frontadapter VIP-Power  

VIP-power front adapter för enkel och snabb anslutning

Produktfamiljen VIP-Power Cabling gör det möjligt att koppla ihop de enskilda I/O-modulerna i S7-300-styrsystemet snabbt och enkelt via ett plug-and-play-koncept med jackbara radplintar. Den klassiska men tidskrävande enkelledardragningen och I/O-funktionstestningen behövdes inte. Fördelen med den förmonterade VIP-adaptern är bland annat att den efter tillverkningen testas med högspänning. Samtidigt kontrolleras att ledarna är korrekt dragna mellan frontadaptern och radplintsanslutningens jackbara anslutning. Då får användaren en felfri och säker förbindelse. Tillsammans med de jackbara push-in-tvåvåningsplintarna kan styrsystemets 40 anslutningspunkter rymmas på endast 70 millimeters bredd.

Siemens projektledare Alper Arifoǧlu har övertygat de ansvariga tack vare tids- och utrymmesbesparingarna som erhölls med kombinationen av systemkablar och radplintar med direktanslutningsteknik. För stora kopplingsskåp med byglingsnivåer som behövs i denna applikation räknar man vanligen med en tidsåtgång på tio arbetsdagar. Personalen behövde en arbetsdag för den mekaniska skåpbearbetningen. De övriga nio dagarna för elinstallation av komponenter och fältacceptanstest (FAT) behövdes inte alls. "Redan när kopplingsskåpen byggdes var det ont om tid", säger Alper Arifoǧlu. "Tack vare systemkablarna kunde apparatskåpstillverkaren förkorta installationen av elektriska komponenter till två dagar, vilket hjälpte oss att hålla tidsplanen".

Facit

En annan avgörande faktor för produktportföljen VIP Power Cabling följer av dess användarvänlighet. Det finns bara varianter med 20 eller 40 poler och de passar till alla I/O-moduler i ET 200M. Det spelar ingen roll om det är en analog modul eller ett reläutgångskort. Tack vare den stora ledararean och radplintarna-jackbara anslutningar kan både små styrsignaler och laster upp till 250 V AC och 6 A användas. I projektet med Osman-Gazi-bron från Izmit kabeldrogs totalt 24 kopplingsskåp med systemkablar från Phoenix Contact.

PHOENIX CONTACT AB

Linvägen 2
S-14144 Huddinge
+46 (0)8 - 608 64 00
Referrer:

Denna webbplats använder cookies, genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.
Läs vår sekretesspolicy för mer information.

Stäng