Återställa före detta ekonomibyggnader med byggnadsintegrerade solceller

Översikt

Solenergiluckor för byggnadsintegrerade solceller  

Solenergiluckor för byggnadsintegrerade solceller

  • Byggnadsintegrerade solceller (BIPV) är fortfarande en nisch - både inom konstruktion och för själva solcellerna.
  • Det visar sig allt oftare vilka kreativa möjligheter byggnandsintegrerade solceller erbjuder arkitekter och byggare.
  • Under renoveringen av en tidigare ekonomibyggnad användes solcellsmoduler med jackbara anslutningar i serien SUNCLIX från Phoenix Contact.
  • Fönsterluckorna fungerar samtidigt även som solcellsmoduler.

Kundprofil

Renovering av ett skördehus med integrerade solcellssystem  

Skördehuset i Uckermark

Nordost om Berlin i landskapet Uckermark, ligger den lilla byn Nechlin cirka en och en halv timme med bil. I centrum står det så kallade styckningshuset, där bodde tidigare lantbrukspersonal - så kallade skördearbetare.

Den före detta ekonomibyggnaden renoverades för några år sedan med stor omsorg till lågenergihus.

Användning

Solar arkitekten Astrid Schneider  

Solar arkitekten Astrid Schneider står upp för BIPV

Building Integrated Photovoltaics - tyska Bauwerks bygggnadsintegrerade solceller - är den fullständiga integreringen av solceller i klimatskalet. Som sådan antar PV de olika funktionerna i huden, såsom täckande av taket, den (isolerande) fasaden, skuggningselement, balkongräcken eller beläggningar.

Även i enstaka eller isolerglasningar kan solceller integreras. Dessa element har en funktion i första hand som en komponent, dessutom används de för energiproduktion.

"Vid utarbete av renoveringen av skördehuset ska byggmaterial bytas ut på grund av en energi generalplan av solcellskomponenter, förklarar den berömda solar arkitekten Astrid Schneider, som har integrerat PV i klimatskalet. "Byggelementen bör få ytterligare en funktion genom solceller genom det gamla huset blir den innovativa självförsörjande enheten för ström".

Lösning

Solcellsluckor för ett skördehus  

PV fönsterluckor kan vara parallell med fönstret

Schneider placerade PV ytorna inte bara i hela taket, utan använder de estetiska glas-glasmodulerna som solskydd på fönstren i sydväst fasaden. Sol luckor kan vid behov alltid - tas före detta - parallellt med fönstret. Således ger de också skugga och avskildhet.

"Den arkitektoniska utmaningen var att genomföra mekanismen för att flytta luckorna och samtidigt säkerställa elektrisk anslutning av modulerna optimalt", säger Schneider. Således fördes ledningarna genom profilerna på mekaniken. "Det kan mycket väl komma till den NEURALGISKA punkter av konstant rörelse genom den långa livslängden på solpaneler på mer än 30 år för att nedskrivningar på linjen, har jag placerat tillförlitliga jackbara kontakter. Således modulerna är lätta att underhålla, och kabeln kan lätt bytas ut. "

SUNCLIX mini för byggnadsintegrering av solceller  

SUNCLIX mini med sina kompakta yttermått idealisk för bygga in integration

För vad fortfarande är marginellt på den öppna platsen eller högt upp på taket, blir allt viktigare, desto mer det rör sig mot synområdet. Modulerna ska inte bara se tilltalande, ut dess anslutningssystem ska också stanna kvar i bakgrunden. Schneider beslutade här för jackbar anslutning SUNCLIX mini Phoenix Contact som har utvecklats med sin slimmade design specifikt för BIPV. På detta sätt förblir anslutningsteknik diskret i bakgrunden.

De monokristallina glas-glas modulerna av åtta sol jalusier för den till en kumulativ kapacitet på 1160 watt - och smälter in med sin träram värdigt fint i helhetsbilden av byggnaden. PV faller på insidan av elementen endast vid närmare inspektion. I initialtillståndet är luckorna placerade i sidled bredvid fönstren. För att kunna använda den som en skärm eller skuggningselementet, svängs de genom en specialbyggd mekanism från fönstret och låst från insidan.

Facit

På skördehuset i Nechlin kunde solenergiarkitekten Astrid Schneider visa hur naturligt solceller kan integreras i en historisk byggnad. Genom en smart anslutningsteknik är installationen enkel att underhålla utan att störa det estetiska och visuella intrycket av byggnaden.

"Projektet skördehus där förväntningar från alla inblandade parter - från designern till hyresgästen - har uppfyllts, fungerar nu som en referens för många spännande projekt", menar Schneider. "Tack vare EU-direktivet för byggnader kommer den byggnadsintegrerade solcellstekniken fortsätta att utvecklas med stormsteg."

PHOENIX CONTACT AB

Linvägen 2
S-14144 Huddinge
+46 (0)8 - 608 64 00
Referrer:

Denna webbplats använder cookies, genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.
Läs vår sekretesspolicy för mer information.

Stäng