Tillbaka till översikten

Flexibel och robust märkning med kraftverksmärkningssystemet KKS

Översikt

Märkning av utrustning hos RWE  

Märkning av utrustning hos RWE

  • I det Rheinska brunkolsområdet driver RWE Power AG kraftverket Neurath – som ett av fyra kraftverk.
  • Som för alla kraftverk är exakt och permanent märkning av alla drivmedel särskilt viktigt. Här skulle fel få oöversskådliga följder.
  • Reglerna för detta definieras av kraftverkets märkningssystem KKS sedan det tidiga 1980-talet. För märkningen använder RWE Power AG märkningslösningar baserat på LED-UV-skrivare från Phoenix Contact.

Kundprofil

RWE Power AG driver fyra kraftverk i det Rheinska brunkolsområdet: Frimmersdorf, Neurath, Niederaußem och Weisweiler – med en bruttoproduktionseffekt på mer än 10 Gigawatt. Från år 2009 förnyades kraftverksblocken D och E i kraftverket Neurath för öka blockens effektivitet och flexibilitet.

Användning

När styrtekniken förnyades i kraftverket Neurath behövde även många stamkablar märkas på nytt, och fackavdelningen letade efter ett lämpligt skrivarsystem med så låg energiförbrukning som möjligt och samtidigt med en bullerfattig drift. Utöver utskriftskvaliteten var även den definierade skyltstorleken för montering i skylthållaren som redan monterats i kraftverkblocket en viktig utmaning.

Kraftverksmärkningssystem KKS fungerar som regelverk för märkningen. Den ger stöd åt anläggningsbyggare och kraftverksoperatörer vid en entydig märkning och identifiering av utrustning. KKS-märkningen som består av bokstavs- och sifferkombinationer med 15 till 17 tecken, som definieras riktlinjerna VGB B105 och B106. På denna bas kodas och märks alla aggregat och all utrustning.

Lösning

KKS-nyckel med källa, mål och kabeltyp  

KKS-nyckel med källa, mål och kabeltyp

Fackavdelningen letade därefter efter ett lämpligt skrivarsystem och bestämde sig för systemet BLUEMARK LED från Phoenix Contact. Med efterföljaren BLUEMARK CLED kan man nu skriva ut till och med upp till 120 skyltar i timmen på ett miljövänligt sätt. Och detta både miljövänligt och tyst.

En entydig kabelmärkning innehåller källan och målet och dessutom systemets KKS-nummer och kabeltypen. Enligt DIN EN 62491 märks samtliga kablar i båda ändar.

Streckkoden underlättar identifieringen  

Streckkoden underlättar identifieringen

Alla processtekniska märkningsskyltar har en streckkod vid sidan av märkningsnyckeln och den korta texten hos kraftverksflottan hos RWE Power AG i det Rheinska brunkolsområdet. Inom ramen för det mobila underhållet kan den exempelvis användas om en skada ska anmälas.

I den hårda miljön på ett kraftverk är framför allt en hög utskriftskvalitet samt temperaturbeständighet avgörande för en varaktig och hållbar märkning.

Märkning av objektet enligt DIN 2403  

Märkning av objektet enligt DIN 2403

Efter utvecklingsarbetet med kraftverket Neurath bestämde sig RWE Power AG för att även införa utskriftssystemet hos kraftverken Niederaußem och Weisweiler. Förutom skrivarna och skyltarna används även annat tillbehör från Phoenix Contact: från skylthållare och mediumfärger till monteringskomponenter.

Numera använder även andra underleverantörer hos RWE, såsom Siemens AG, Phoenix Contacts kraftverksmärkning.

”Med märkningssystemet från Phoenix Contact kan vi märka våra ställverk enligt RWE-föreskrifterna snabbt och flexibelt”, berättar Patrick Schmidt, projektmanager på området Power and Gas hos Siemens AG i Essen. I kraftverket Weisweiler har han redan försett några ställverk med Phoenix Contacts KKS-skyltar. ”Här använder vi oss också av skyltarna som är standard hos RWE.”

Facit

När fackavdelningen ser tillbaka på sitt märkningsprojekt tänker man även gärna på kostnadsaspekten. Material- och personalkostnader kunde reduceras inte minst genom den överordnade skrivarstyrsystemsmjukvaran Clip Project. Mjukvaran erbjuder öppna gränssnitt för ett enkelt datautbyte med de överordnade systemen för anläggningsdokumentation.

I framtiden blir ämnet märkning bara viktigare och viktigare på grund av det ökande kostnadstrycket i branschen och den därur resulterande effektökningen.

PHOENIX CONTACT AB

Linvägen 2
S-14144 Huddinge
+46 (0)8 - 608 64 00
Referrer:

Denna webbplats använder cookies, genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.
Läs vår sekretesspolicy för mer information.

Stäng