Tillbaka till översikten

Tillförlitlig trådlös kommunikation i reningsverket till RWE:s kraftverk i Neurath

Översikt

Rundstrålande antenn på roterande skrapa  

En rundstrålande antenn har installerats på den roterande skrapan

  • Processavloppsvattnet från RWE:s kraftverk i Neurath renas i ett eget reningsverk.
  • En modernisering ska leda till att reningsverket kan fjärrstyras.
  • Trådlös teknik och andra komponenter från Phoenix Contact gör driften i anläggning flexibel och tillförlitlig.

Kundprofil

Rengöring av processavloppsvatten  

Det interna reningsverket renar processavloppsvattnet

RWE Power AG driver kraftverket Neurath i södra delen av staden Grevenbroich.

Med en elektrisk bruttoeffekt på 4 400 megawatt är det Tysklands största brunkolskraftverk och det näst största i Europa. De två nya blocken med optimerad teknik har en verkningsgrad på 43 procent.

Användning

Stefan Strasser, projektledare på RWE  

Stefan Strasser, projektledare på RWE

Reningsverket som renar processavloppsvattnet ligger inne på kraftverksområdet och genomgick 2014 en omfattande modernisering. El- och ledningstekniken byttes ut. Den tidigare fristående styrningen med s.k. svarta lådor byttes till Procontrol P14 från ABB.

Målet med uppgraderingen var att ge fjärrstyrningsmöjligheter till reningsverket, som tidigare bara kunde styras på plats. Alla områden behövde kunna visualiseras centralt och alla processer presenteras i realtid.

”Den permanenta rotationen hos skraporna och det begränsade antalet släpringar gjorde att vi inte kunde använda ett underhållskrävande släpringspaket för att överföra återkopplingar och styrkommandon”, berättar Stefan Strasser, projektledare på RWE. Därför sökte han och hans kollegor efter en kommunikationslösning som är tillräckligt robust för att uppfylla kraven på hög tillgänglighet för samtliga delar hos anläggningen.

Lösning

Styrskåp för roterande skrapa  

Centralt överföringsskåp för ledningsteknik

”Eftersom vi redan kände till att radiosystemet Radioline fungerade utmärkt på andra RWE-kraftverks områden vände vi oss till Phoenix Contact”, berättar Strasser. Under en rundvandring skickades radiovågor ut i syfte att bedöma signalstyrkan och tillförlitligheten för datatrafik.

När alla test hade genomförts med positivt resultat inledde medarbetarna från RWE planeringen av den trådlösa överföringen, med stöd från Phoenix Contact. Varje roterande skrapa skulle få ett eget radiosystem. Det centrala överlämningsskåpet till P14-styrtekniken sitter i reningsverkets pumphus. Dessutom måste en mängd signaler ledas vidare potentialfritt via optokopplare.

När planeringsfasen avslutats presenterades projektet, och SAG GmbH i Köln valdes till leverantör. Service- och systemleverantören tillverkade de fyra styrskåpen för de roterande skraporna och det centrala överlämningsskåpet för styrtekniken i en verkstad på kraftverksområdet. De IP65-klassade kopplingsskåpen i rostfritt stål installerades sedan i reningsverket.

De roterande skraporna rör sig kontinuerligt i en cirkulär bana och därför är alla styrskåp utrustade med en rundstrålande antenn. På det motsatta stället på pumphuset sitter totalt fyra riktantenner. Det ger en optimal signalstyrka oavsett skrapornas läge. Antennsystemet säkrades av RWE genom att även styrskåpen försågs med skyddsenheter från Phoenix Contact för maximal tillgänglighet. Redundanta strömförsörjningar har placerats på andra platser. ”Förutom nätdelarna i Quint-familjen som omvandlar spänningen använder vi också en aktiv redundansmodul, så att avbrott i en nätdel inte tar med sig hela anläggningen”, berättar Strasser.

Facit

”Idrifttagningen av Radioline-modulerna visade sig verkligen vara enkel”, avslutar Stefan Strasser. ”Vi behövde bara anpassa radiomodulerna till varandra med hjälp av ett räffelhjul på apparaten. Den digitala ingången ställdes in på samma siffra som den digitala utgången. Snart fördelas signalerna på rätt sätt i anläggningen, helt utan programmering. Efter en frikoppling och ny idrifttagning av strömförsörjningen hittar signalkomponenterna automatiskt varandra igen inom några sekunder. Vi var begeistrade över denna intuitiva hantering och likaså över stödet från Phoenix Contact.”

PHOENIX CONTACT AB

Linvägen 2
S-14144 Huddinge
+46 (0)8 - 608 64 00
Referrer:

Denna webbplats använder cookies, genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.
Läs vår sekretesspolicy för mer information.

Stäng