Tillbaka till översikten

Trusted Wireless – trådlösa I/O-system i Yallourn brunkolskraftverk

Långfristig energigenerering med teknik från PHOENIX CONTACT

Brunkolskraftverket i Yallourn tillhör företaget TRUenergy (tidigare Yallourn Energy) och är det tredje största kraftverket i den australiensiska staten Victoria, det ligger 150 km ost om Melbourne i regionen Latrobe Valley.

Kraftverket levererar ca 22 % av delstaten Victorias elbehov och 8 % av det nationella elbehovet.

I Yallourn har man genererat elektricitet sedan 1921. TRUenergy investerade 500 miljoner dollar år 2001 för att modernisera kraftverket och kolbergverket. Phoenix Contact ombads att leverera en Trusted Wireless-lösning.

Applikation

Eftersom kolfyndigheten i Yallourn´s East Field-gruvan förmodligen skulle vara urgrävd år 2007, började man leda om floden Morwell för fem år sedan för att obehindrat få tillgång till kolfyndigheten i kolområdet Maryvale.

Utan denna omledning har kraftverket förmodligen varit tvunget att modifieras från grunden eller kanske stänga helt och hållet. Tack vare omledningen av floden Morwell och tillgång till den nya kolfyndigheten kan kraftverket nu drivas vidare till år 2032. För att upprusta kolbearbetningsanläggningen i Yallourn användes produkter från Phoenix Contact.

Lösning

Australien, IO-signaler, Trusted Wireless, Yallourn, generera energi  

Trusted Wireless I/O-utrustning

Modulen RAD ISM 900 BD är en trådlös transceiver (sändare och mottagare) för expansion av punkt-till-flerpunktsanslutningar och repeaterkopplingar för bidirektionella trådlösa överföringssystem med 900 MHz.

RAD trådlösa transceivers från Phoenix Contact måste först genomgå omfattande tester i kraftverket i Yallourn innan de kunde användas.

TRUenergy beslutade sig för att använda trådlös I/O-utrustning för att upprusta kolbearbetningsanläggningen för att inte behöva använda kontaktledningen som alltid förorsakade problem.

Kolbearbetningsanläggningen transporterar kol från bunkern i brytningsorten till bunkern i kraftverket. Utrustningen används i 16 olika avsnitt i anläggningen (8 bunkervagnar (BDW), 4 transportband och 4 kolvagnar). Denna lösning består av 16 transceiversatser, 72 digitala indatamoduler, 72 digitala utdatamoduler samt 18 analoga indata- och 18 analoga utdatamoduler.

Fotona visar en av de installerade trådlösa I/O-systemen. Avståndet mellan det decentrala I/O-skåpet och de övriga bunkervagnarna är ca 250 meter. En fördel var flera anslutningspunkter för I/O-systemen och panelen med tillräcklig plats för extra RJ45- och D-SUB-portar. De industriella Ethernet-kontakterna VARIOSUB RJ-45 från Phoenix Contact utvecklades för överföringen av Gigabit-Ethernet enligt kategori 5e. VARIOSUB-kontakterna är kompatibla med vanliga RJ45-kontakter och möjliggör en snabb anslutning med vanliga patchkablar. Kontakterna är komplett skärmade för att möjliggöra en säker dataöverföring i omgivningar med EMC-störningar.

Facit

Trusted Wireless är den riktiga tekniken för att överföra analoga och digitala I/O-signaler över längre sträckor. Det modulärt uppbyggda systemet överför upp till 33 analoga eller 66 digitala signaler.

Trusted Wireless utvecklades speciellt för bästa överföringssäkerhet och maximal okänslighet för störningar. Det trådlösa överföringssystemet förenklar såväl användarens som konsultens jobb tack vare den mycket säkra installationen. Signaler som tidigare över huvudtaget inte kunnat mätas eller endast kunnat mätas till en hög kostnad, registreras nu enkelt och snabbt.

PHOENIX CONTACT AB

Linvägen 2
S-14144 Huddinge
+46 (0)8 - 608 64 00

Denna webbplats använder cookies, genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.
Läs vår sekretesspolicy för mer information.

Stäng