Webbaserad tillståndsövervakning av brandsläckningssystem för oljetankar

Översikt

Sprinklerhuvud med sprinklerampuller  

Sprinklerampullerna säkerställer att släckningsmedlet endast går ut vid sprinklerhuvudet

  • Det nederländska företaget Saval BV har utvecklat ett särskilt brandsläckningssystem för cisterner med flytande tak för förvaring av flytande råvaror.
  • En central lösning för övervakning av två digitala signaler ger ständig information om brandskyddssystemets tillstånd.
  • Styrsystem och I/O-moduler från Phoenix Contacts Inline-system möjliggör webbaserad tillståndsövervakning av systemet.
  • Visualiseringen ger permanaent och tillförlitlig information om tillståndet för tryck- och nivåvaktens och styrsystemets strömförsörjning, och avger motsvarande larm vid funktionsstörningar.

Kundprofil

Saval BV:s företagsfastigheter i nederländska Breda  

I Breda utvecklas och tillverkas automatiska brandsläckningssystem (bild: Saval BV)

Saval BV med huvudkontoret i nederländska Breda ingår i SK FireSafety Group. Företaget har specialiserat sig på brandsläckningsprodukter och -system för industrin, och har mer än 85 års erfarenhet.

I företagssätet i Breda sysslar mer än 200 anställda med utveckling, tillverkning och underhåll av flexibla automatiska system för lokalisering och släckning av bränder.

Användning

Släckningsmedelsbehållare vid kanten på simtaket  

Släckmedelsbehållarna är monterade på kanten av simtaket (bild: Saval BV)

En säker förvaring och upparbetning av råolja och andra fossila råmaterial är viktigt på grund av den höga explosionsrisken. I de cisterner som används oftast uppstår en så kallad tankandning mellan materialet som lagras och det fast inbyggda taket. Den leder till en ökad explosionsrisk samt en förlust av det lagrade materialet.

Simtankarna är ett alternativ där taket inte är fast monterat utan simmar på den deponerade vätskan. Här finns det en risk att gasen som läcker ut genom tätningen antänds av statisk elektricitet. Om branden förblir oupptäckt, kan den utvecklas till en okontrollerad brandhärd.

Brandsläckningssystemet som utvecklats av Saval består av enskilda brandsläckningbehållare med en mängd anslutna sprinklerhuvuden. De säkerställer att flammorna släcks målinriktat och att släckningsmedlet inte sprejas över stora områden av simtakstätningen.

Lösning

Modulärt PROFINET-styrsystem med egensäkra I/O-moduler i Inline-Ex-i-serien  

EXD-behållaren SK 3100 med ett modulärt PROFINET-styrstem och egensäkra I/O-moduler

Två digitala signaler övervakas av brandsläckningssystemet, de ger information om brandskyddssystemets tillstånd. Den centrala lösningen är utvecklad så att de digitala signalerna kopplas in i en övervakningspanel monterad i ett område utan explosionsrisk.

Övervaknings-panelen SL 3000 sammansätts av det modulära styrsystemet ILC 171 ETH och Phoenix Contacts egensäkra Ex-i-I/O-moduler från produktportföljen Inline som utvecklats för områden med explosionsrisk.

En förutsättning är den säkra galvaniska frånskiljningen mellan Ex-i- och standard-Inline-modulerna. De egensäkra plintarna försörjs tillförlitligt med ström via en speciell Inline-modul. De radar upp sig sömlöst till ILC 171 ETH:s Inline-lokalbuss där nivå- och tryckvaktens digitala signaler kopplas in.

Övervaknings-panel SK 3000 med modulärt styrsystem ILC 330 PN och Wireless-LAN-modul WLAN 5100  

Övervaknings-panel SK 3000 med modulärt styrsystem och Wireless-LAN-modul

Signaler vidareleds via PROFINET och Wireless-LAN

Om kommunikationsinfratrukturen till oljetanken redan finns där och används, blir kabeldragningen och läggningen av nya kabelrännor svår. Mot denna bakgrund har Saval utarbetat en decentraliserad lösning med skyddsbehållaren SK 3100 i skyddsklasserna IP52 till IP65.

I behållaren finns ett modulärt PROFINET-styrsystem i produktserien Inline installerat med egensäkra Inline-moduler. Varje decentral SK-3100-station övervakar upp till fyra brandsläckningssystem. Signalerna vidareleds per Wireless-LAN till en centralt installerad övervaknings-panel SK 3000, i vilken ett modulärt högprestanda styrsystem ILC 330 PN finns monterat. För dataöverföring används Phoenix Contacts Wireless-Modul WLAN 5100.

Enheterna motsvarar IEEE-standarden 802.11e och tillåter en överföring av PROFINET-protokoll, så att de båda Inline-styrsystemen kan kommunicera med varandra över PROFINET-protokollet. För övervakning av lösningen används Phoenix Contacts webbaserade visualierings-mjukvara Webvisit. För detta behöver styrsystemet ha en integrerad webbserver. För åtkomst till visualiseringen behövs enbart IP-adressen och styrsystemet. Data indikeras därefter på en enhet för drift och övervakning.

Facit

Genom brandsläckningssystemet som utvecklats av Saval för oljetankar med webbaserad tillståndsövervakning kan bränder snabbt lokaliseras och detekteras säkert. En mängd sprinklerhuvuden, som är anslutna till enskilda brandsläckningsbehållare, säkerställer att flammorna släcks målinriktat.

Visualiseringen ger permanaent och tillförlitlig information om tillståndet för tryck- och nivåvaktens och styrsystemets strömförsörjning. Dessutom visar den motsvarande larm vid funktionsstörningar. På så sätt kan bränder med associerad explosionsrisk förhindras effektivt vid lagring av råolja och andra fossila bränslen.

Produkter

BeskrivningTypArt.nr
Inline-Controllern med möjlighet att kommunicera via PROFINET och Modbus/TCP. Stöd för de Ethernet-baserade protokollen Modbus/TCP och PROFINETILC 171 ETH 2 TX2700975
Styrsystem med PROFINET-gränssnitt för koppling till andra styrsystem resp. system och programmeringsmöjlighet enligt IEC 61131-3.ILC 330 PN2988191
WLAN Access Point, Client, WLAN 802.11 a, b, g, n, frekvens 2,4 GHz, 5 GHz, IP20Trådlös modul  WLAN 51002700718
PROFINET-busskopplare, 8 ingångar 24 V DC, 4 utgångar 24 V DC, 500 mA, komplett med periferikontakterIL PN BK DI8 DO4 2TX-PAC2703994
Modulär Inline-matningsplint för strömförsörjning av egensäkra I/O-plintarIB IL EX-IS PWR IN-PAC 2869910
Egensäker Inline Digital-I/O-plint, 4 konfigurerbara in-/utgångskanaler, komplett med tillbehörIB IL EX-IS DIO 4/NAM-PAC 2869911
BeskrivningTypArt.nr
Inline-Controllern med möjlighet att kommunicera via PROFINET och Modbus/TCP. Stöd för de Ethernet-baserade protokollen Modbus/TCP och PROFINETILC 171 ETH 2 TX
Styrsystem med PROFINET-gränssnitt för koppling till andra styrsystem resp. system och programmeringsmöjlighet enligt IEC 61131-3.ILC 330 PN
WLAN Access Point, Client, WLAN 802.11 a, b, g, n, frekvens 2,4 GHz, 5 GHz, IP20Trådlös modul  WLAN 5100
PROFINET-busskopplare, 8 ingångar 24 V DC, 4 utgångar 24 V DC, 500 mA, komplett med periferikontakterIL PN BK DI8 DO4 2TX-PAC
Modulär Inline-matningsplint för strömförsörjning av egensäkra I/O-plintarIB IL EX-IS PWR IN-PAC
Egensäker Inline Digital-I/O-plint, 4 konfigurerbara in-/utgångskanaler, komplett med tillbehörIB IL EX-IS DIO 4/NAM-PAC

PHOENIX CONTACT AB

Linvägen 2
S-14144 Huddinge
+46 (0)8 - 608 64 00
Referrer:

Denna webbplats använder cookies, genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.
Läs vår sekretesspolicy för mer information.

Stäng