Säker gasförsörjning med överspänningsskydd i Oldenburg

EWE AG Oldenburg: Energi, miljö, telekommunikation

EWE AG i Oldenburg är ett viktigt företag inom energi, miljö och telekommunikation.

EWE försörjer över 700 000 kunder med naturgas och driver även två gasklockor i saltgruvor i norra Tyskland – 21 bergrum med 700 000 kubikmeter och en energikapacitet på 13 miljarder kWh.

Applikation

EWE täcker sitt årbehov av naturgas med konstanta mängder. Under tider med hög belastning, t.ex. på sommaren, pumpas gas under tryck till saltgruvorna och hämtas när behovet ökar.

Anläggningarna måste alltid vara tillgängliga för att säkerställa energiförsörjningen. Därför är överspänningsskydd mycket viktiga.

Givare och ställdon samt ventiler och drivdon är installerade ute på det fria fältet. Anläggningens styrsystem och visualiseringen finns däremot i ett kontrollrum.

All information skickas via fjärröverföring till huvuddatorn i Oldenburg.

Lösning

Skyddskoncept för strömförsörjning  

Säkert skydd i ett smalt hus

Skyddskonceptet för strömförsörjningen är till största delen konstruerat i två avdelningar: Åskledarsystemet FLT-PLUS i huvudavdelningarna och överspänningsskydden VAL-MS i underavdelningarna och styrsystemets kopplingsskåp.

De viktiga anläggningsdelarna kräver hög tillgänglighet, därför är de utrustade med avbrottsfri strömförsörjning (UPS). UPS-systemet skyddas å andra sidan med överspänningsskydden VAL-MS.

Många signalöverföringar är konstruerade som Ex-ia-strömkretsar. Dessa egensäkra strömkretsar skyddas med TERMITRAB TT-EX(I)-24DC. Skyddskopplingarna med två nivåer är monterade i de endast 6,2 mm smala avledarna med effektiva överspänningsskydd och snabbutlösande TVS-dioder.

Med låg skyddsnivå och hög avledningsförmåga på 10 kA skyddas elektroniken i kopplingsskåpet säkert med ett litet platsbehov.

TERMITRAB TT-2-PE-24DC skyddar signalströmkretsar som inte behöver egensäkerhet. Kommunikationsgränssnitten skyddas mot överspänning med MODUTRAB MT-2FM-RJ12.

Därmed är skyddskonceptet för utrustningen på fältet och styrsystemen i byggnaderna komplett: Alla komponenter i anläggningen är säkert skyddade.

Facit

Det omfattande skyddskonceptet från Phoenix Contact undviker effektivt överspänningsutlösta avbrott i anläggningarna.

Det säkerställer alltid gasförsörjningen från EWE AG.

PHOENIX CONTACT AB

Linvägen 2
S-14144 Huddinge
+46 (0)8 - 608 64 00

Denna webbplats använder cookies, genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.
Läs vår sekretesspolicy för mer information.

Stäng