Ekonomisk automation av lödsystem med multifunktionella säkerhetsrelän

Översikt

Lödreglering  

Lödregleringen är en del av lödmodulen

  • Efterson säkerhetstekniken är högprioriterad hos ERSA GmbH, har företaget modulariserat säkerhetsbegreppen för sina selektiva lödningsenheter.
  • För att förbättra processen för tillverkning hos sina kunder, kan lödningsspecialisten reagera flexibelt för att uppfylla deras krav.
  • Det multifunktionella säkerhetsreläet PSR-MX kan användas optimalt i mindre maskiner men också som modulära säkerhetskoncept.

Kundprofil

Elkonstruktören Edgar Diener  

Elkonstruktören Edgar Diener undersökte kretsarna på en visningspanel

ERSA GmbH i Wertheim är Europas största tillverkare inom lödteknik.

Den internationellt verksamma leverantören av selektiv och vågödningssystem tillhandahåller tjänster och lösningspaket, för att optimera produktionsprocesserna för sina kunder.

Användning

Selektivt lödsystem Versa-Flow  

Det multifunktionella säkerhetsreläet PSR-MXF kommer till användning i det selektiva lödsystemet Versa-Flow

Processen för selektiv lödning är ofta det enda genomförbara konceptet, om båda komponenterna måste lödas och en våglödningsprocess med den klassiska vågen på andra sidan av komponent är inte längre möjlig.

Jämfört med det klassiska våglödningssystemet, kräver det selektiva lödningssystemet normalt betydligt mindre utrymme. Deras minimala konfiguration består av en programmerbar precision sprejluxer för att påföra och en förvärmningsmodul och den faktiska lödmodulen.

Funktionen hos enheten för selektiv lödning kan kompletteras enligt kunds önskemål till fler enheter som t.ex. med en modul för förvärmng och lödning. En sådan strategi kräver kompakta enheter som är lättanvända, och som kan anpassas flexibelt till de respektive villkoren.

Lösning

Kopplingsskåp för lödsystemet  

För automation av lödsystem, använder ERSA många fler komponenter från Phoenix Contact utöver säkerhetsreläerna

På grund av de beskrivna kraven använder ERSA det multifunktionella säkerhetsreläet PSR MXF från Phoenix Contact i serien Versa Flow. Eftersom de endast 22,5 mm smala säkerhetskomponenterna kan bearbeta två lokala kretsar och en givarkrets upp till prestanda nivå PL e eller safety integrity level SIL CL 3. Den lilla storleken kan uppnås bland annat genom användning av en trevåningars MEmax kapsling med sammanlagt 24 kontaktpunkter från Phoenix kontakts produktportfölj.

Den verktygsfria snabbkopplingen var också ett viktigt kriterium, vilket är anledningen till Edgar Diener, som är ansvarig för elektronisk design av maskiner för selektiv lödning, har valt säkerhetsreläet fso-MXF. ”Faktiskt jag vill använda endast komponenter med teknik, som tillåter en snabb och enkel kabeldragning”, förklarar Diener.

Som visas i exemplet med selektiv lödning kan själva enheten med modulära maskinkoncept genomföras med patenterade koncept, som består av två oberoende cut-off nivåer i kombination med två lokala och en överordnad säkerhetsfunktion. De funktioner som redan ingår i säkerhetsreläet minskar avsevärt kostnaden för verifiering och validering av säkerhetslösningen jämfört med alternativa koncept.

Edgar Diener rapporterade: "i framtiden får vi nu i den grundläggande varianten, som har en betydande andel av den totala volymen av serien, med ett säkerhetsrelä istället för tre säkerhetsreläer”. Varje ytterligare modul av lödningssystemet, vardera med ett eget kopplingsskåp, är en del av den befintliga kopplingsdesignen, av överordnade nödstoppsignaler skärs från Fluxermodul av alla nedströms kretsar. Under säkerhetsbedömningen definierar enheterna också att de skyddande dörrlåsen för de enskilda funktionella enheterna alltid måste verka på modulerna upp- och nedströms.

Facit

Automationsspecialister från ERSA har valt det multifunktionella säkerhetsreläet fso-MXF, eftersom konceptet för den selektiva lödningsenheten Versa Flow är medvetet utformat för enkel hantering och hög flexibilitet. När du använder en konfigurerbar säkerhetsbrytare skulle varje modulexpansion ha inneburit en enskild justering av mjukvaran. Det är lika viktigt som att monteringskonceptet för lödenheten är justerat på en maximal effektivitet. Inom ramen för linjetillverkningen tillverkar ERSA-personalen ett nytt lödsystem i nio pass à fyra timmar.

PHOENIX CONTACT AB

Linvägen 2
S-14144 Huddinge
+46 (0)8 - 608 64 00

Mer information

Referrer:

Denna webbplats använder cookies, genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.
Läs vår sekretesspolicy för mer information.

Stäng