Reläsystem minskar väsentligt utrymmet och kablagekostnaderna för fräsmaskiner

Översikt

Fräsning med högsta hastighet  

Skärhastigheten för fräsmaskiner är upp till 1000 meter per minut

  • Höghastighetsfräsmaskinerna från Röders TEC GmbH används där det ställs höga krav på spånavverkningen och på ytan.
  • Många styrsystem används för att styra maskiner som effektivt ska monteras och kablage.
  • Relämoduler i produktfamiljen Rifline complete minskar inte bara installationstiden, utan sparar även utrymme i kopplingsskåpet.

Kundprofil

Huvudkontoret för Röders TEC  

Huvudkontoret för Röders TEC i Soltau

Höghastighetfräsmaskiner från Röders TEC GmbH, varav mer än 2000 har installerats i över 50 länder (2014), används bland annat till produktionen av högprecisiona former för medicinteknik, liksom för myntpräglingsstämpling.

Företaget har dotterbolag i Kina, Frankrike, USA och Vietnam.

Användning

Femaxlad fräsmaskin  

En speciell geometrikompensation sörjer för högsta noggranhet

Röders TEC använder ett antal kopplingsreläer för att styra fräsmaskiner, eftersom olika kopplingsuppgifter måste genomföras. ”Vi använder den snabba relämodulen RIF-0 för att koppla signaler mellan styrsystemet och fältet. En sådan signal kan det vara till exempel en s.k. måbrasignal för ett externt dammutsugningssystem, som är endast 24 V och några få mA stor.

För multiplicering av signaler använder vi relämodulen RIF-2, eftersom det ger upp till fyra växelkontakter”, rapporterar Olaf Hartmann, som är ansvarig för den elektriska designen av maskinerna. En hög skärhastighet ställer speciella krav på spindeln, som försörjs med en olje-/luftblandning var tredje sekund. Ett relä växlar motsvarande oljepumpen, vilket främjar smörjblandningen. Reläet fungerar slitagefritt och möjliggör en tillförlitlig drift av maskinen.

Lösning

Push-in-anslutningsteknik  

Högre manöverkomfort med push-in-anslutningsteknik

Eftersom fräsmaskiner innehåller många reläer, har en effektiv montering och kabeldragning stor betydelseför modulerna. ”Detta är en annan anledning till varför vi har valt kompletta relämoduler i produktfamiljen RIFLINE”, förklarar Olaf Hartmann. ”Eftersom RIFLINE relän är enkla och bekväma att kabeldra”. Resultatet av den innovativa push-in tekniken, ansluts de styva och flexibla ledarna med trådhylsändar från en area på 0,34 mm2 säkert, snabbt och verktygsfritt. Ledarjackningsstyrkan har minskat med 50 procent. Den mindre ansträngningen leder till en högre nivå av bekvämlighet för arbetstagaren samt en snabbare kabeldragning, vilket i slutändan sänker kostnaden. För att återigen dra ut ledningen, behöver installatörer bara aktivera det oranga handtaget som lossar fjädern.

RIFLINE portföljen innehåller smala relämoduler i en bredd på endast 6,2 mm med en växelkontakt och relämodul med två, tre eller fyra växelkontakter. Relämoduler som liknar en liten kontaktor finns också. Relähållarbyglar och jackbara funktionsmoduler med LED, felpolningsskydd och skyddande krets runtom intervallet. Kräver användningen högre kopplingsfrekvenser, kan det med sockelvarianten RIF-0 och RIF-1 även användas slitagefria halvlearrelän. Höjdpunkten i programmet är en smal jackbar timer-modul med tre tidfunktioner för tillslagsfördröjning, relä och flashgivare. Användaren kan ange fyra tidsintervall från 0,5 sekunder till 100 minuter. Modulen som expanderar RIFLINE complete till ett tidsrelä kansom alla identiska standardfunktionsmoduler kopplas med alla varianter av RIF-1 till RIF-4.

Facit

RIFLINE complete använder byglar, som använder märkningsmaterialet och testhandskarna i radplintprogrammet CLIPLINE complete från Phoenix Contact, som många användare redan använder. Därför reduceras kostnaden för för planering, inköp och lagerhållning av komponenter.

”Det vanliga utbudet av tillbehör är för oss som en äkta fördel, eftersom vi sedan länge använder radplintar, som också förbinds med push-in-tekniken,” avslutar, Hartmann. Fördelar med anslutningsteknik erbjuder många ytterligare komponenter, till exempel styrsystem, I/O-system, isolationsförstärkare eller hybridmotorstartare.

PHOENIX CONTACT AB

Linvägen 2
S-14144 Huddinge
+46 (0)8 - 608 64 00
Referrer:

Denna webbplats använder cookies, genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.
Läs vår sekretesspolicy för mer information.

Stäng