Industrial Bluetooth för kraftfulla förpackningsmaskiner

Översikt

Förpackningsmaskinen Octopus  

Robust kommunikation med rörliga maskindelar (källa: Oy M. Haloila Ab)

Företaget Oy M. Haloila Ab är en världsledande tillverkare av Palettlindningsmaskiner och en del av internationella Signode Industrial Group. Det finska företagets mest kända märke är förpackningsmaskinen Octopus.

Den modulära palettlindningsmaskinen är världens första förpackningsmaskin med en roterande ringkonstruktion för flexibel anpassning till kundkraven med avseende på produktionskapacitet, transportskydd och stabilitet.

Phoenix Contacts trådlösa Bluetoothsystem sörjer för en tillförlitlig och slitagefri lösning för kommunikation mellan centrala styrsystem och roterande maskindelar.

Applikation

Paletten placeras i lindningsmaskinen med transportteknik. En lindningsring vrider sig om paletten lindar in den med folie. Folien svetsas och paletten transporteras ut.

För att styra palettlindningsmaskinen behöver data bytas ut mellan styrsystemet i maskinens centrala kopplingsskåp och ställdonen i de roterande maskindelarna. Kommunikationen sker via PROFINET eller EtherNet/IP. Överföringssättet hittills via slingledning stöter på gränser vid Ethernet.

Lösning

Bluetooth EPA-modul från Phoenix Contact  

Tillförlitlig kommunikation med Industrial Bluetooth: FL BT EPA från Phoenix Contact

För att möjliggöra en tillförlitlig, slitagefri kommunikation mellan centrala styrsystem och rörliga maskindelar, används en Industrial Bluetooth-kommunikationslösning från Phoenix Contact istället för en slingledning.

Bluetooth EPA-modulerna utvecklades speciellt för kommunikation av styrdata. De robusta modulerna har skyddsklass IP65 och lämpar sig för användning i tuffa industrimiljöer. Systemet är försett med en speciell integrerad antenn och överför trådlöst enkelt och tillförlitligt även automationsprotokoll såsom PROFINET och EtherNet/IP™.

I det här fallet är Bluetooth tekniken som passar, efter en störningsfri parallelldrift för befintliga WLAN-nätverk i 2,4-GHz-frekvensbandet kan säkerställas genom frekvenshoppning och WLAN Channel Blacklisting.

Facit

Genom användningen av Phoenix Contacts Industrial Bluetooth-lösning ökar Janne Koskela, teknisk chef hos Haloila, maskinernas tillförlitlighet och reducerar underhållsarbetet.

Konstruktionen hos Octopus-maskinerna hittills har verkligen begränsat dataöverföringen mellan styrsystemets ställdon och ställdonen i de rörliga delarna. Den trådlösa lösningen ökar möjligheterna och förbättrar tillförlitligheten. Vi är nöjda med produkterna och med Phoenix Contacts engagemang och kompetenser, tackar Koskela.

Bluetooth-modulen FL BT EPA övertygade även med den enkla idrifttagningen. Mot bakgrund av de goda erfarenheterna med den fortskridande, slitagefria lösningen integreras modulen i alla förpackningsmaskiner i Octopus-serien enligt Janne Koskela.

PHOENIX CONTACT AB

Linvägen 2
S-14144 Huddinge
+46 (0)8 - 608 64 00
Referrer:

Denna webbplats använder cookies, genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.
Läs vår sekretesspolicy för mer information.

Stäng