Säker kommunikation i förpackningsmaskiner

Översikt

Optima Packaging Group  

Optima Packaging Group i Schwäbisch Hall

Optima, som grundades 1922, har specialiserat sig på vägnings-, fyllnings- och förpackningsmaskiner för områdena Livsmedel, Hygien och Farma. Numera har familjeföretaget mer än 1 300 medarbetare i hela världen som utvecklar och omsätter innovativa lösningar.

Användaren gynnas särskilt av resurssparande tekniker, genom vilka förbrukningen av primära varor minskas till ett nödvändigt minimum, så att man kan spara drifts- och tillverkningskostnader.

Applikation

Maskiner från Optima Packaging Group  

Innovativa förpackningslösningar från Optima Packaging Group

De kundspecifika förpackningslinjerna består av decentraliserade maskinenheter, som i sin tur är sammansatta av standardkomponenter samt produktspecifika maskinmoduler.

Eftersom samtliga maskiners beståndsdelar måste kommunicera med varandra krävs det ett kraftfullt nätverk. För att garantera ett genomgående informationsflöde har Optima bestämt sig för en Ethernet-baserad lösning. Det säkrar ett datautbyte och samtidigt kommunikationen med överordnade produktionsplaneringssystem.

I sin roll som global player levererar företaget maskinerna till internationellt verksamma konsumentvarutillverkare. Vid beställningen är det dock ofta inte klargjort var maskinen ska användas. På grund av detta måste alla komponenter monterade i applikationen uppfylla godkännanden för alla länder som kan komma i fråga för maskinen.

För att hålla konstruktions- och tillverkningskostnaderna så låga som möjligt efterfrågas enhetliga och öppna system vid den interna maskinkommunikationen. Med tanke på detta bygger Optima förpackningslinjerna med så många lika komponenter som möjligt och skapar ett nätverk för lösningen via Profinet eller Ethernet/IP.

Lösning

Lean Managed-switchar  

Lean Managed-switchar i bruk

Implementeringen av en Ethernet-baserad kommunikationsstruktur medför emellertid mer än vidarebefordran av data, vilket är fallet inom kontorsområdet. Ett maskinnätverk, där switchar monteras i kopplingsskåpet, har på grund av den geografiska närheten till omformare och andra störkällor höga anspråk på den elektromagnetiska kompatibiliteten (EMC) samt apparatens temperaturbeständighet. Dessutom ska switcharna stödja industriella protokoll som PROFINET eller Ethernet/IP. Särskilt kraven som Ethernet/IP ställer på switcharna visar sig vara höga.

För att uppfylla kraven använder Optima Lean Managed-switcharna från Phoenix Contact. Infrastruktur-komponenterna uppfyller EMC-föreskrifterna utan problem och överträffar den nödvändiga temperaturbeständigheten väsentligt, eftersom switcharna kan användas i omgivningstemperaturer upp till 70° C. Internationellt bruk är också säkerställt, eftersom nätverksenheterna har alla relevanta godkännanden.

Facit

Lean Managed-switchar  

Lean Managed-switchar finns i flera konstruktioner

Med konceptet med enhetliga maskinnätverk via Ethernet har Optima utvecklat en framtidsinriktad lösning. Från konceptet via konstruktionen till drifttagninen av förpackningsmaskinerna kan medarbetarna dra nytta av fördelarna med en enhetlig kommunikationsansats.

Som beståndsdel av automationssystemet övertygar Lean Managed-switchen de ansvariga hos Optima särskilt genom sina robusta egenskaper inom området temperatur och störkänslighet. På grund av de omfattande godkännandena samt programvarufunktionerna som är anpassade efter automationskraven, visar sig apparaten vara det bästa valet, när det behövs kompakta Ethernet-switchar för kopplingsskåpet.

PHOENIX CONTACT AB

Linvägen 2
S-14144 Huddinge
+46 (0)8 - 608 64 00
Referrer:

Denna webbplats använder cookies, genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.
Läs vår sekretesspolicy för mer information.

Stäng