Tillbaka till översikten

ABB Sverige: mer nätstabilitet för amerikanska kunder

ABB Sverige: Produkter för strömdistribution

ABB-koncernen är aktiv i cirka 100 länder och har 130 000 anställda. ABB har 8 700 anställda i Sverige och verkstäder på 35 olika platser.

ABB är en ledande leverantör av produkter och anläggningar för strömdistribution samt process- och industriautomatisering i Sverige.

Västerås med cirka 4 500 anställda och Ludvika med cirka 2 400 anställda är de största verkstäderna. ABB säkerställer närhet till kunderna med 10 business centers.

Applikation

Begreppet FACTS (Flexible AC Transmission Systems) täcker en rad olika teknologier som t.ex. säkerheten, kapaciteten och flexibiliteten för strömdistributionsnät. FACTS-lösningar tillåter nätleverantören att öka bestående nätdistributionskapacitet med bibehållna eller förbättrade viktiga driftsparametrar för nätstabiliteten. FACTS-lösningar innebär att mer energi kan distribueras i befintliga strömnät med minimal påverkan på miljön. Väsentligt kortare omsättningstider för projektet och lägre investeringskostnader övertygar gentemot alternativet att bygga nya distributionsledningar eller kraftverk.

ABB är global marknadledare inom verksamhetsområdet FACTS och erbjuder sina internationella kunder ett omfattande FACTS-program. Ett delområde inom FACTS är Static Var Compensator-stationer, förkortat SVC, för att öka nätstabiliteten och säkerheten.

Lösning

ABB Sverige tillämpar fördelarna med Phoenix Contact-komponenter på många sätt. Förutom radplintar CLIPLINE används strömförsörjning QUINT POWER, LAN-switchar, panel-PC:ar och jackbara system för realiseringen av FACTS-applikationer.

ABB FACTS-system genomgår omfattande tester och kontroller före slutöverlämnandet. ABB använder frånskiljbara plintar i alla strömkretsar så att dessa tester kan genomföras flexibelt och tidsbesparande.

Vid realiseringen av SVC-stationer för American Electric Power, förkortat AEP, i Texas, USA måste ABB dock tänka på att radplintar med frånskiljningsfunktion enligt kundens föreskrift från AEP, endast var tillåtna i de utlösande strömkretsarna. Ytterligare en AEP-föreskrift var att överbryggningen mellan plintarna inte fick realiseras med kabelbryggor (vanligt i USA).

Den enkla lösningen: Radplint UT 4-MT och UT 4-TG med frånskiljare P-DI och genomgångskontakt P-FIX ur CLIPLINE complete-programmet. De utlösande strömkretsarna realiseras av ABB med UT 4-MT-mätplintar. Strukturen för de övriga strömkretsarna, där endast genomgångsplintar är tillåtna utförs med UT 4-TG-plintar och P-DI-frånskiljare. Efter avslutad test av hela SVC-applikationen ersätts frånskiljarna P-DI från ABB med de fasthakade genomgångskontakterna P-FIX i frånskiljarpunkten för UT 4-TG.

Facit

De utlösande strömkretsarna kan öppnas definierat för testprocedurer och i senare testsyfte med UT 4-MT-mätplint. Genom utbytet av P-DI till PFIX realiseras de av slutkunden AEP nödvändiga genomgångsplintarna för icke utlösande strömkretsar på ett säkert sätt.

Det dubbla bryggschaktet i UT-serien tillåter universell bryggning med jackbar brygga. Därmed slipper man även kabelbryggor.

Ett ytterligare plus är de stora märkningsytorna för radplintarna och det universella systemtillbehöret i CLIPLINE complete-programmet.

PHOENIX CONTACT AB

Linvägen 2
S-14144 Huddinge
+46 (0)8 - 608 64 00

Denna webbplats använder cookies, genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.
Läs vår sekretesspolicy för mer information.

Stäng