Tillbaka till översikten

Nykonfigurering av kommunikationen hos Laborelec i Belgien

Tjänsteleverantör för övervakning av strömkvalitet

Övervakning av strömkvalitet är en av de många tjänster som Laborelec erbjuder sina kunder. Laborelec, vars säte är i Linkebeek, Belgien, är ett kompetenscenter för tillverkning, distribution och användning av ström. De erbjuder sin viktigaste partner, Electrabel, sina andra partners (inklusive leverantörer av distributionsnät) och övriga kunder, speciella tekniska tjänster, båda inom landet och utomlands. Laborelec har en årsomsättning på cirka 32 miljoner euro och cirka 180 anställda.

Applikation

Laborelec mäter den distribuerade eller ankommande kvaliteten i nätspänningen på kundens förfrågan och ställer ut rapporter med hänsyn till kundens speciella krav. Alla spänningsnivåer mäts: Från lågspänningsnät i bostadsområden (230 V) till industrianslutningspunkter och högspänningsnät (150 kV).

Denna service finns till största delen för de belgiska distributionsleverantörerna samt den viktiga partnern Electrabel, som i sin tur erbjuder denna tjänst till sina kunder inom industrin. Detta omfattar inte bara storförbrukare av ström utan även mindre förbrukare där t.ex. spänningsavbrott kan ha allvarliga följder för kritiska processer inom företaget.

Lösning

Laborelec läser av mätdata en eller två gånger dagligen från cirka 600 mätinstrument på fältet och mer än 500 mätinstrument hos nätverksleverantörens låg- eller mellanspänningsnät med hjälp av ett modem och via huvuddatorn. Mätningstiden ligger på cirka 10 minuter per mätvärde. Om mätstationen har en analog telefonledning, läser man in data via PSTN. Annars överförs data via GSM-nätet.

Laborelec konfigurerade nyligen om hela kommunikationsstrukturen på sin huvuddator. Det nya systemet består endast av industrimodem från Phoenix Contact, monterbara på DIN-skena. Systemet arbetar med två modemtyper: PSTN eller GSM. För tillfället är 24 PSTN- och 11 GSM-modem installerade i systemet. 15 til 20 modem på fältet är kopplade till dessa modem som etablerar en anslutning med en aktivering för att hämta data, de s.k. modemnoderna.

Alla modem i Laborelecs datacentrum matar med det unika T-bussbrygninssystemet i modemets sockel. Åtta modem kan placeras bredvid varandra tack vare bredden i det använda kopplingsskåpet. "Vi sätter T-busskomponenterna omedelbart över hela bredden", säger Laurent Cloosen, teknisk assistent hos Laborelec. "Om vi vill lägga till ett modem, klickar vi bara fast det på T-bussen. Sedan behöver vi endast ansluta analogledningen och RS-232 från datacentrat. Strukturen är mycket översiktlig och modulär."

Fördelar

En av möjligheterna som PSI GSM/GPRS-modemet från Phoenix Contact erbjuder är en GPRS-funktion. General Packet Radio Service, förkortat GPRS, är en tjänst där data överförs via GSM-telefonnätet i form av små paket. Tekniken innebär att data splittas upp i små paket, överförs var för sig och kombineras igen hos mottagaren.

GPRS-anslutningskostnader beräknas efter skickad datamängd, inte enligt anslutningstider. GPRS-modem kan därför alltid vara anslutna utan extra kostnad och utan att behöva etablera en ny anslutning varje gång. Datautbytet startar på en gång.

För tillfället testar Laborelec det digitala utbytet av mätdata via GPRS. Laurent Cloosen från Laborelec vet varför han valt modem från Phoenix Contact för den nya konfigureringen: "Användarvänligheten och säkerheten. Phoenix Contact-modem är mycket användarvänliga. Telefonkabeln ansluts enkelt med plintar. LEDs på modemet visa tydligt om störningar föreligger. Dessutom kan vi kontrollera orsaken genom att ansluta en telefonledning på modemets framsida."

Den centrala registeringen av mätdata från geografiskt spridda mätstationer är ett utmärkt exempel på hur företag automatiskt kan centralisera, lagra och använda data för rapportering.

PHOENIX CONTACT AB

Linvägen 2
S-14144 Huddinge
+46 (0)8 - 608 64 00

Denna webbplats använder cookies, genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.
Läs vår sekretesspolicy för mer information.

Stäng