Tillbaka till översikten

Det kommunala elbolaget Stadtwerke München ökar elnätets driftsäkerhet med testhandsksystemet FAME

Översikt

Test- och provningssystem FAME  

Stadtwerke München testar och provar med FAME

  • Stadtwerke München, SWM, är ett av de största kommunala elbolagen i Europa och en av de största energiförsörjarna i Tyskland.
  • Elnäten förnyas, utöka och övervakas mer exakt hela tiden. För att servicen, underhållet och utbyggnaden av näten blir enklare och säkrare använder Stadtwerke München Phoenix Contacts test- och provningssystem FAME.
  • Stadtwerke München moderniserar sitt elnät med FAME och ökar dess tillgänglighet.

Kundprofil

Sedan mer än 100 år försörjer Stadtwerke München sina kunder i den bayerska federala huvudstaden tillförlitligt med bland annat ström och värme. Tjänsterna erbjuds dygnet runt och Münchenborna kan förlita sig på en hög säkerhet och komfort.

Användning

Maximilian Gruner, gruppledare sekundärteknik ström  

Maximilian Gruner, gruppledare sekundärteknik ström

Med cirka 50 anläggningar i München med omgivningar satsar SWM idag på en andel egen energiproduktion i en intelligent blandning av förnyelsebara energier och miljövänliga kraft-värme-kopplingar. Den höga försörjningssäkerheten stöds genom flexibelt reglerbara mindre kraftverk som lämpar sig för grundlastförsörjning och för att fånga upp toppar.

"Strömledningarna inklusive alla nivåer i vårt nät har en längd på över 12000 km" förklarar Maximilian Gruner, gruppledare för Sekundärtechnik Strom på SWM Services GmbH. "Den försörjda ytan i elnätets område är cirka 400 km2."

Förutsättningen för att elnätet ska drivas säkert och tillförlitligt är en snabb strömdetektion – och en motsvarande omkoppling av ledningarna. Mätvärdena behöver övervakas kontinuerligt, och det sker med så kallade digitala nätskyddsrelän. De får sina mätstorheter från ström- och spänningstransformatorer från transformator- och distributionsstationer.

Lösning

Test- och provningssystem FAME från Phoenix Contact  

Test- och provningssystem FAME från Phoenix Contact

Phoenix Contact har utvecklat testproppsystemet FAME för att alla dessa uppgifter ska kunna utföras enklare, översiktligare och framför allt säkrare. ”Med FAME kan vi förbinda ett komplext testproppssystem för en skyddsenhet med testinstrumentet i en enda inkoppling”, säger Gruner, "alla nödvändiga omkopplingar realiseras säkert och automatiskt".

Ordningen för kontaktbyglar, isoleringar och monteringar anges av kontakterna och är rätt hela tiden. Kopplingsvarianterna varierar stort: många seriella kopplingsföljder hos ställverksplintarna kan utföras i en enda parallellstyrd anslutning.

FAME sparar plats genom trådning av huvud- och reservskyddsreläet  

FAME sparar plats genom trådning av huvud- och reservskyddsreläet

Den som arbetar så kan undvika många fel, såsom öppna anslutningar eller att sätta kortslutningsbygeln för strömomvandlaren. Skyddsteknikern kan koncentrera sig på testhandskens inkoppling.

Nu kan även underhållspersonalen testa mycket enklare. För att förhindra feljackning när testhandskarna har likadana poler kan testproppskenan och -handsken kodas med plastprofiler. Dessutom kan olika funktionsgrupper monteras på en standardiserad testproppskena.

Gruner: ”Vi förde exempelvis huvud- och reservskyddsreläet på en testproppskena med två separata testhandskar och det gör att vi sparar mycket plats.”

Andra tillbehör såsom bypass-kontakter och enpoliga kontakter med färgmärkning hör också till FAME-programmet. Med den enpoliga kontakten kan separata mätningar göras eller kan högspänningsbrytarens utlösningsspol isoleras från säkringen, snabbt och effektivt.

Dessutom är Fame beröringssäkert både i jackningszonen och i anslutningsområdet. Stjärnpunkter i strömomvandlarsatsen kan sättas direkt i testproppskenan över jackbara bryggor om detta önskas. Ytterligare en radplint med ställverksplintar behövs inte.

Facit

Med testhandsksystemet FAME uppnår Stadtwerke München hög flexibilitet tillsammans med hög säkerhet och ökad användningskomfort. ”Systemets fördelar ligger i den entydiga kontaktöverlappningen och i en projektanpassad testhandsktillverkning. Det kan inte en vridomkopplare erbjuda”, enligt Gruner. "Den goda mekaniska styrningen för jackning och mot sneddragna kontakter är ytterligare fördelar för oss".

Det finns tre aktiveringstider att välja mellan för fri programmering av kontakten. Exempelvis den långa kontakten för från-signalen och för hjälpsignaler, mellanvarianten för spänningsomvandlare och den korta för strömomvandlare. En obelagd kontakt fungerar som en blindkontakt.

PHOENIX CONTACT AB

Linvägen 2
S-14144 Huddinge
+46 (0)8 - 608 64 00
Referrer:

Denna webbplats använder cookies, genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.
Läs vår sekretesspolicy för mer information.

Stäng