XJ Group Corporation

Snabba batteribyten med kontakter från Phoenix Contact

a_0059048  

Intelligent mobilitet: Kina satsar på en elektrifierad lokaltrafik

XJ Group Corporation producerar och levererar system för strömproduktion, överföring och distribution. Företaget erbjuder även likströmsomvandlare, skyddsutrustning såsom automationsteknik och elektrisk utrustning för järnvägstransport, intelligenta strömmätare samt AMR- och distributionsautomatiseringssystem.

Till kunderna räknas allmännyttiga företag i Kina, Turkiet, Indonesien, Brasilien, Thailand och Indien. Företaget grundades 1947 och har sitt huvudkontor i Xuchang, China. Sedan 2011 drivs XJ Group Corporation som ett dotterbolag till China Electric Technology Equipment Co., Ltd.

Applikation

eldrivna bussar  

Bussbatterier byts helautomatiskt

E-mobility är redan vardag i mittens rike. Lokaltrafiken i den östkinesiska hamnstaden Qingdao ska efterhand kompletteras med eldrivna bussar för att minska avgasutsläppen.

För att hålla nere tiden då bussarna står stilla för laddning bestämde sig planerarna för ett koncept med batteribyte – battery swapping. Konceptet innebär att de tomma batterierna helt automatiskt byts ut mot laddade i en bytesstation med robotar på båda sidorna. På cirka sju minuter byts alla batterienheter ut, och bussen kan fortsätta sin färd igen. Kinesiska XJ Group Corporation sökte efter en lämplig kontakt för elbussflottans batterienheter.

Lösning

Jackbara anslutningar från Phoenix Contact  

De nya kontakterna från Phoenix Contact överför upp till 400 A och är vibrationståliga

Batteribytessystemen förutsätter ett kontaktsystem som är tillförlitligt och robust till 100 % eftersom varje minuts stopp är dyrbar. Phoenix Contact utvecklade en kontaktenhet som uppfyller dessa krav speciellt för dessa elfordon som används kontinuerligt.

Eftersom batterierna utsätts för extrem stress på grund av flera uppladdningar och urladdningar varje dag måste laddningen ske skonsamt men ändå snabbt. Tack vare en integrerad datamodul kan förutom den målinriktade hanteringen och övervakningen av laddningsprocessen även temperaturen övervakas, för att undvika eventuella överhettningar.

Eftersom de stora bussarna inte kan parkeras med millimeterprecision utjämnas avvikelserna i positioneringen av fordonen bland annat med självcentrerande och fjäderdämpade styrbultar vid jackningsprocessen. Dessa fungerar även som vibrationsdämpning under färden och ger en störningssäker anslutning. Kontaktsystemet är dimensionerat för strömmar upp till 400 A och spänningar upp till 750 V tack vare sin dimension och materialbeskaffenhet.

Vid det här laget har över 6 000 kontaktpar levererats till Kina. Varje dag byts batterierna på cirka 40 bussar ut två till tre gånger i bytesstationerna. På så sätt har hittills flera hundra tusen batteribyten utförts. Kontakterna från Phoenix Contact har kontinuerligt utfört sin uppgift utan störningar.

Facit

Phoenix Contacts koncept med DC-utbytesbatterier lämpar sig utmärkt för nyttofordon i stads- och kommundrift, för gaffeltruckar, transportfordon och persontransport. Systemet överför ström upp till 400 A och spänning upp till 750 V DC.

Tack vare en toleransutjämning för kontaktprocessen och vibrationsdämpning under färden ger kontaktsystemet säkra kontakter även för höga mekaniska krav – och detta för mer än 10 000 cykler för injackning och utdragning. Konceptet för batteribyte omfattar dessutom en integrerad datamodul som hämtar laddningsstatusen och möjliggör att operatören kan övervaka samtliga laddningsprocedurer för att utesluta stillestånd på grund av funktionsfel.

PHOENIX CONTACT AB

Linvägen 2
S-14144 Huddinge
+46 (0)8 - 608 64 00

Denna webbplats använder cookies, genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.
Läs vår sekretesspolicy för mer information.

Stäng