MAN byggde en monteringsfabrik på rekordtid i Krakow

Översikt

Sista kvalitetskontroll vid bandslut  

Kvalitetskontroll hos MAN

2007 öppnades MAN Nutzfahrzeuge-gruppens nya monteringsfabrik i polska Niepolomice vid Krakau – tunga lastbilar med vikt över 16 ton tillverkas här. För första gången använder MAN i Niepolomice enbart nätverks- och styrteknik samt I/O-system från Phoenix Contact.

Inom ett 142 hektar stort område har den internationellt ledande lastbilstillverkaren på kortast möjliga tid byggt en av de mest moderna monteringsfabrikerna med en yta på cirka 250 000 kvadratmeter med 78 000 kvadratmeter under tak. Byggstart var på hösten 2005 och redan i mitten av 2007 rullade de första lastbilarna från bandet.

Fabriken utformades på så sätt att ett skift och 650 anställda kan tillverka 15 000 lastbilar per år. ”Denna siffra överträffades redan 2009”, förklarar dr Carsten Intra, chef för verksamhetsområdet Tunga lastbilar. Den beprövade automatiseringsstandarden från fabriken i München vidareutvecklades och användes i detta projekt.

Applikation

Före byggstarten av den polska fabriken fastställdes automatiseringskonceptet av ett planeringsteam på åtta personer under ledning av underhållsplaneringsansvarige Peter Gutjahr från MAN, München och hans ställföreträdare Alexander Röhrl. Alla relevanta data för produktionen skulle överföras från den bayerska centralen till de olika produktionsverkstäderna i Polen, via ett nätverk.

Automatiseringslösningen måste baseras på öppna, internationellt fastställda standarder för att säkerställa en genomgående och snabb kommunikation på alla företagsnivåer samt mellan de globalt utspridda produktionsverkstäderna. Dessutom skulle alla anläggningsdelar och komponenter kunna integreras enkelt i företagets nätverk och kunna anpassas flexibelt till de ändrade applikationsvillkoren. Ett omfattande diagnoskoncept var också nödvändigt för att kunna reducera stilleståndstider till ett minimum. Automationssystemet från Phoenix Contact uppfyller dessa krav eftersom det baseras på konceptet "IT-styrd automation".

Lösning

Kommunicera med EHB-anslutning via styrsystem  

Styrsystemet ILC 350 ETH-IB reglerar kommunikationen till EHB-anslutningen

Mer än 100 000 signaler, kommandon och ström måste övervakas i den polska monteringsfabriken för att anläggningen skall kunna arbeta utan störningar. MAN använder I/O-system från Phoenix Contact i skyddsklass IP20 och IP65/67. Systemet Inline Modular används för montering i styrskåpen.

Säker trådlös kommunikation

Bluetooth utmärker sig bl.a. med en stabil och säker dataöverföring, även under tuffa omgivningsförhållanden. Det trådlösa protokollet kan enkelt integreras i Ethernet-kommunikationen och många lokala Bluetooth-nätverk kan arbeta parallellt.

Högkommunikativ styrteknik

I der fyra arbetsstationernas rammontering används RFC 450 ETH-IB som huvudstyrning, precis som i de elektriska hängande linjerna. I de båda förmonteringsstationerna överför vardera en inlinestyrning ILC 200 IB alla data via INTERBUS-system till den decentraliserade utrustningen.

Alla chassier lackeras med vattenbaserat lack i de polska MAN-fabrikerna, av miljöskäl. Kortast möjliga cykeltider krävs i styrningen för att lackeringsprocessen ska vara säker. RFC 450 ETH-IB reglerar trycket, höjning och sänkning samt transport av chassina samt färgdoseringen där underordnade system är anslutna via INTERBUS.

Omfattande diagnoser

Alla anläggningsområden i den polska MAN-fabriken kan diagnostiseras med det integrerade programverktyget Diag+. Anläggningsoperatörer och underhållspersonal får inte bara information om störningsstället och orsaken, utan även information om hur störningen kan åtgärdas. Produktiviteten ökar och stilleståndstiderna minimeras vilket uppfyller de höga MAN-kvalitetsstandarderna.

Facit

MAN satsar på automatiseringslösningar från Phoenix Contact  

MAN satsar på automatiseringslösningar från Phoenix Contact

Automatiseringssystemet från Phoenix Contact baseras på konceptet "IT-powered automation" och därför bestämde sig MAN-nyttofordonsgruppen enhälligt för denna automatiseringslösning.

"Vi sätter värde på hög produktivitet och snabb rampning samt flexibel expansion i anläggningarna", förklarar Peter Gutjahr, ansvarig för planering och reparation hos MAN nyttofordon. "Detta kan man endast uppnå med enkel integrering av anläggningsdelarna och komponenterna i produktionsnätverket samt genomgående och snabb dataöverföring på alla företagsnivåer och i alla anläggningar."

"Automationssystemet från Phoenix Contact har alla nödvändiga, internationella standardiserade gränssnitt som INTERBUS, Ethernet TCP/IP, Bluetooth eller OPC", tillägger hans ställföreträdare Alexander Röhrl. "I kombination med enkel hantering och hög effektivitet i hård- och mjukvaran har detta möjliggjort besparingar inom konstruktion samt snabb idrifttagning av anläggningarna."

PHOENIX CONTACT AB

Linvägen 2
S-14144 Huddinge
+46 (0)8 - 608 64 00

Denna webbplats använder cookies, genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.
Läs vår sekretesspolicy för mer information.

Stäng