UV-LED-teknik

UV-LED-teknik

Snabb och miljövänlig påskrift

Högkvalitativ UV-LED-teknik från Phoenix Contact.

Fördelarna

  • Material med tryck kan användas direkt genom UV-LED-teknik
  • Avtorknings- och repfast utskrift
  • Lösningsmedelsbeständig utskrift med tydlig skriftbild
  • Emissionsfri och låg energiförbrukning genom LED-teknik
  • Barcode-kompatibel

Utskriftsprincip

UV-procedur för påskrift  

UV-procedur för påskrift

Tryck med UV-härdande vätska är en tryckmetod med hög flexibilitet vid hög beständighet och låga kostnader. Här appliceras en speciell vätska med ett skrivarhuvud ungefär som för bläckstråleskrivare på komponenten som ska märkas, och det härdas med en ljuskälla.

I skrivarhuvudet bildas enskilda vätskedroppar som accelereras i komponentens riktning. För att skapa den önskade utskriften går skrivarhuvudet över komponenten och applicerar vätskan radvis. UV-strålningen härdar vätskan inom samma arbetsprocess. Komponenten värms inte upp vid påskriften eller vid härdningen.

Tekniken för utskrift kan användas i en mängd områden. Märkningsskyltar av plast kan skrivas ut, likväl förbehandlade metallskyltar.

Lösningsmedelsfri vätska

Lösningsmedelfri påskriftsvätska  

Lösningsmedelfri påskriftsvätska

UV-skrivare från Phoenix Contact använder lösningsmedelsfria vätskor till utskriften. Denna vätska består av huvudbeståndsdelarna:

  • UV-initiator, som startar den fotokemiska reaktionen för härdning av vätskan på substratet för utskrift
  • Bindmaterial, som fungerar som bärmatrix för utskriften
  • Färgpigment för täckkraften

Den fotokemiskt inducerade polymeriseringen är nyckeln till tekniken för den digitala UV-utskriften. UV-strålningen omvandlas vätskans initiatorer till så kallade radikaler. Radikaler är molekyler med en obunden elektron som vill bilda en förbindelse. Radikalerna aktiverar de bindande komponenternas molekyler, så kallade monomerer, och förbinder dem till kedjor och matriser. Dessa kedjor betecknas som polymerer. De omsluter färgpigmenten och härdar vätskan. Utskriften är absolut emissionsfri, eftersom vätskan som används är fri från lösningsmedel och lättflyktiga ämnen.

Lösningsmedelhaltiga bläck

Lösningsmedelshaltigt bläck kan även användas utöver UV-härdande vätskor. Vid
ickeanvändning föreligger risk för intorkning. Komponenten upphettas under flera minuter
efter utskriften för att härda bläcket: beroende på materialet och vilket bläck som används till
temperaturer mellan +70 °C och +200 °C.

Komponenten behöver svalna innan fortsatt användning. Alla material passar inte för metoden eftersom speciellt plaster kan töjas ut vid höga temperaturer. Lösningsmedlet i dessa bläck förångas oftast som en påverkan av temperaturen. Dessutom behöver det säkerställas att det uttorkade bläcket inte löses igen av andra lösningsmedel. Därför används UV-härdande vätska i Phoenix Contacts produkter.

Skrivarhuvuden

I princip överförs två olika typer på komponenterna, bläck och vätska.

Continous InkjetDrop-on-Demand-Inkjet (DOD)
Avfyrning av bläckdropparpermanentvid behov (under den egentliga utskriften)
Bläck/vätskormed hög andel lösningsmedelmed eller utan lösningsmedel
Munstyckenett unikt munstycke med kontinuerlig strålestort antal munstycken med droppar som avges lodrätt
Upplösninggrov (t.ex. för kabelmärkning)hög (för tryck med hög kvalitet)

Skrivarhuvuden med två olika tekniker kan användas till DOD Inkjets:

  • Bubble-Jet-metoden: En ångbubbla bildas genom elektrisk upphettning. Blåsan trycks ut från munstycket av det uppkomna trycket. Det behövs ett bläck med lösningsmedel för att bilda ångblåsan. Bubble-Jets används i prisvärda skrivare för t.ex. den privata sektorn.
  • Piezo-Jet-metoden: Här består munstyckets kanaler av Piezo-kristaller som börjar svänga genom elektriska impulser. Det får dropparna att fyras av. Piezo-Jets är långlivade högkvalitativa skrivarhuvuden som används t.ex. vid UV-utskrift. Även BLUEMARK använder Piezo-Jet-metoden.

Ljuskällor

Ljusets spektrum

Ljusets spektrum

UV-lampor (brännare) används ofta som UV-ljuskälla. Detta associeras ofta med en hög värmeutveckling beroende på konstruktionen. Brännarna är extra kraftfulla, och har en stor spridningsbredd hos UV-ljuset som avges. Därigenom levereras t.ex. en UV-C-brännare (100-280 nm våglängd) även ljusemissioner i UV-A- (315-380 nm) och UV-B-områdena (280-315 nm).

LEDs är ett alternativ till brännarna. UV-LEDs avger ljus i ett mycket smalt område (UV-A) vilket innebär att deras spridningsbredd är mycket mindre än brännarnas. Den UV-inducerade, fotokemiska polymeriseringen sker ofta i våglängdsområdet från 200 till 400 nanometer. Ännu en fördel är den minimala värmeutvecklingen. Därför kan mindre och lättare skrivare tillverkas som t.ex. Phoenix Contacts BLUEMARK.

Till produkterna

Vill du veta mer om dessa produkter? Klicka på knappen som följer.

PHOENIX CONTACT AB

Linvägen 2
S-14144 Huddinge
+46 (0)8 - 608 64 00

Denna webbplats använder cookies, genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.
Läs vår sekretesspolicy för mer information.

Stäng